REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znanstveniki svarijo pred zelo mrzlo zimo v Evropi

Znanstveniki svarijo pred zelo mrzlo zimo v EvropiKako hladen bo januar 2023? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Huda zima lahko pomeni trikrat večje potrebe po energiji v primerjavi z blago zimo, opozarjajo strokovnjaki.

Zapletene računalniške simulacije in vse bolj natančni podatki lahko danes z veliko verjetnostjo že napovejo tudi dolgoročne trende.

Glede na vse bolj pičle dotoke plina v Evropo in v diverziji razstreljene cevi Severnega toka 1 in 2 v Baltskem morju je zato zelo pomemben odgovor na vprašanje – kakšna bo letošnja zima?

Vreme je seveda sprejemljivo in popolnoma točnih dolgoročnih napovedi še ne poznamo.

Toda zapletene računalniške simulacije in vse bolj natančni podatki lahko danes z veliko verjetnostjo že napovejo tudi dolgoročne trende.

Že lanska zima je bila hladnejša od predlanske, letošnja pa bi, glede na te podatke in simulacije, lahko bila - še hladnejša.

Evropske države morda čaka hladnejša zima kot običajno, je v nedeljo napovedala voditeljica Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF).

Generalna direktorica ECMWF Florence Rabier je v pogovoru za Financial Times dejala, da zgodnji podatki kažejo, da se lahko novembra in decembra Zahodna Evropa sooči z obdobjem visokega pritiska.

Florence Rabier
Florence Rabier. Vir: Zajem zaslona, Twitter

To, kot je opozorila, lahko prinese hladnejše vreme z manj vetra in padavin, kar lahko zmanjša količino energije, proizvedene iz obnovljivih virov energije.

»Če imamo ta vzorec, potem je za proizvodnjo energije to precej zahtevno, ker ni samo nekoliko hladneje, ampak imate tudi manj vetra za vetrno energijo in manj padavin za hidroelektrarne,« je povedala Rabierjeva.

Dolgoročne napovedi so na voljo tukaj.

Generalna direktorica ECMWF Florence Rabier je v pogovoru za Financial Times dejala, da zgodnji podatki kažejo, da se lahko novembra in decembra Zahodna Evropa sooči z obdobjem visokega pritiska. To, kot je opozorila, lahko prinese hladnejše vreme z manj vetra in padavin, kar lahko zmanjša količino energije, proizvedene iz obnovljivih virov energije.

Vodja ECMWF je ocenila, da medtem ko lahko kratkoročno v Evropi zaradi nedavnih orkanov v Atlantiku pride do blažjega vremena, kmalu zatem atmosferski pojav, imenovan La Nina, pozneje povzroči hladnejše vreme.

To se običajno zgodi zaradi občasnega ohlajanja Tihega oceana, ki sproži učinke ohladitve zraka po vsem svetu in lahko spremeni vzorce vetra in padavin.

Rabierjeva je opozorila, da je Evropa pravkar doživela eno najbolj vročih poletij v zgodovini.

Čeprav se je to izkazalo za koristno za sončno energijo, je povzročilo tudi zmanjšanje deleža vetrne in vodne energije v energetski mešanici Evropske unije.

Različni zahodni uradniki in javne osebnosti so opozarjali na obupen položaj, v katerem se lahko EU znajde to zimo.

V četrtek je ustanovitelj Microsofta Bill Gates zatrdil, da se bo Evropa čez nekaj mesecev lahko soočila z »zelo strašljivo situacijo«, saj veliko ljudi morda ne bo moglo ogrevati svojih domov.

Zima, mraz
Vir: Zajem zaslona, Wikipedia

Tudi evropska komisarka za energijo Kadri Simson je konec septembra napovedala, da ta zima »ne bo lahka« in dodala, da bo naslednja zima »še težja.«

V zadnjih mesecih se Bruselj spopada z energetsko krizo, ki so jo spodbudile skokovite rasti cene plina zaradi sankcij, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji zaradi ukrajinskega konflikta.

Za ublažitev razmer je EU v petek odobrila sveženj nujnih ukrepov, vključno z obveznim varčevanjem z energijo, omejitvijo presežnih tržnih prihodkov in dajatvijo za zajemanje presežnih dobičkov podjetij.

Z denarjem pa se ne da nahraniti in ogreti ljudi. Za to potrebujete hrano in energijo.

Uradniki in politiki so potrošnike tudi spodbudili k varčevanju z energijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Vendar gre še vedno za denarne ukrepe.

Z denarjem pa se ne da nahraniti in ogreti ljudi. Za to potrebujete hrano in energijo, je v svojem govoru opozoril ruski predsednik Vladimir Putin.

Na tem področju pa se vsa Evropa, zaradi kratkovidne podrejenosti evropskih politikov interesom ZDA - vse bolj sooča s pomanjkanjem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek