REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zločinec brez kazni: bosansko sodišče zavrglo obtožbe proti poveljniku Armade BiH

Zločinec brez kazni: bosansko sodišče zavrglo obtožbe proti poveljniku Armade BiHOrićeva žrtev in Naser Orić

Predvsem v Srbiji in Republiki srbski je javnost znova razočarana nad sodbo, s katero je bil nekdanji poveljnik Armade BiH Naser Orić navkljub številnim dokazom o zločinih, v katerih je neposredno sodeloval – razrešen krivde.

Po razglasitvi sodbe so zbrani pred sodiščem začeli kričati 'Allahu akbar'".

Da je sodba zelo kontroverzna, priča tudi dejstvo, da sodnik Apelacijskega sodišča BiH Dragomir Vukoje ni želel prisostvovati izreku sodbe. Zato se, zaradi »ravnotežja«, na izreku sodbe ni pojavil niti sodnik Senadin Begtašević. Tudi sodnik Tihomir Lukes pa naj bi šele v zadnjem trenutku spremenil svoje mnenje o primeru in s tem bošnjaškega poveljnika pomagal razglasiti za nedolžnega.

S tem sta hrvaški in bošnjaški sodnik – pričakovano in po sistemu, da »vrana vrani ne izkljuje oči« – skupaj glasovala proti obsodbi bošnjaškega vrhovnega poveljnika, obtoženega zločinov nad Srbi.

Hrvaški in bošnjaški sodnik sta skupaj glasovala proti obsodbi bošnjaškega vrhovnega poveljnika, obtoženega zločinov nad Srbi.

Sodnik Vukoje je v ločenem mnenju zapisal, da bi Naser Orić moral biti obsojen vsaj za vojne zločine v vaseh Zalazje, Lolići in Kunjerac, kjer je ubil najmanj tri ujetnike srbske nacionalnosti.

Priče so pri tem natančno opisale, kje in kako je Orić z nožem in avtomatsko puško ubijal ujetnike, ki jih je pred tem mučil. Milosti ni mel niti do otrok, primere mučenja in rezanja rok pa opisuje časnik Blic.

Orić in vojaki

Sodba Naserju Oriću je samo ena v vrsti mnogih, kjer tako na mednarodnih kot bosanskih sodiščih tisti, ki so ubijali srbske ujetnike in civiliste niso bili obsojeni, čeprav so bile podobne sodbe v primeru zamenjanih vlog v zadnjih dveh desetletjih po koncu vojne v BiH zelo običajne.

Zame je nerazumljivo, da nekdo ni obsojen, da pa obstajajo živi ljudje, ki so bili priče njegovih zločinov

Reakcije v Srbiji in Republiki srbski so bile negativne. »To, da nekdo ni bil obsojen iz političnih razlogov, ne pomeni, da ni storil zločine. Zame je nerazumljivo, da nekdo ni obsojen, da pa obstajajo živi ljudje, ki so bili priče njegovih zločinov,« je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić ob sodbi, s katero je bil Naser Orić spoznan za »nedolžnega.«

Predsednica Republike srpske Željka Cvijanović pa je dejala, da je sodba Naserju Oriću in Sabahudinu Muhiću še eno potrdilo, da je »pravosodje na ravni BiH v funkciji bošnjaške vojne politike.«

Dodala je tudi, da je glede na dosedanjo prakso sodišča BiH takšna sodba bila pričakovana in je »samo potrdila naše sume v pristranskost tako imenovanega pravosodja.«

»Če je to pravičnost, namenjena srbskemu narodu v BIH, potem ni treba biti začuden, če Srbi z vsakim dnem manj verjamejo v skupno prihodnost BiH,« je dejala predsednica vlade Republike srbske.

Orić in odzivi

Obrambni minister Srbije Aleksandar Vulin pa je dejal, da bodo z osvoboditvijo »dokazanega zločinca« Naserja Orića odgovornosti razrešeni tudi vsi, ki so ubijali Srbe. Po njegovi oceni je znova dokazano, da za Srbe tam, kjer nimajo svojih sodišč in sodnikov ni pravice.

Sodba bo poglobila prepad med narodi v Bosni in Hercegovini

»Samo Srbi čutijo bolečino zaradi zaklanih Srbov. Za druge naši mrtvi niso vredni niti pravice, niti spomina. Osvoboditev Orića je norčevanje iz njegovih žrtev, žalitev njihovega spomina in sporočilo Srbom, da so njihova življenja in smrti manj vredne od tistih od drugih narodov.«

»Sodba bo poglobila prepad med narodi v Bosni in Hercegovini in tako bo Orić nadaljeval s ponavljanjem zla, za katerega ni bil obsojen. Sramotno,« je dejal Vulin.

Po razglasitvi sodbe so zbrani pred sodiščem začeli kričati "Allahu akbar" (Bog je velik).

Ker takšne sodbe ne prispevajo k spravi, predstavljajo novo breme za državo, ki iz dneva v dan vse bolj spominja na konfederacijo. Tudi tuji analitiki so prepričani, da je zaradi vsem očitnega poloma mednarodne »tranzicijske pravičnosti« in pristranskega dela mednarodnih in bosanskih sodišč razpad BiH samo še vprašanje časa.

Komentarji