REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zgodovinske volitve: Nemčija volila, pot do stabilne koalicije pa bo tudi po volitvah zelo zapletena

Zgodovinske volitve: Nemčija volila, pot do stabilne koalicije pa bo tudi po volitvah zelo zapletenaNemčija, volitve 2021. Vir: Twitter, RT

V Nemčiji so se odprla volišča, na katerih peko 60 milijonov volivcev izbira člane zveznega parlamenta.

Volitve označujejo odhod Mutti Angele Merkel iz politike.

Merklove se je namreč proti koncu mandata kanclerke oprijel vzdevek mati (Mutti), medtem ko ji je na začetkih njene politične kariere nekdanji kancler Helmut Kohl nadel ljubkovalni vzdevek deklica (Mädchen).

Glede na ankete imajo največ možnosti za zmago socialdemokrati s kanclerskim kandidatom, dosedanjim finančnim ministrom Olafom Scholzem, vendar bo tudi v tem primeru težko sestaviti stabilno koalicijo.

Konservativni uniji CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom se obeta drugo mesto.

Unija je sicer zaostanek v zadnjem tednu zmanjšala na v povprečju tri odstotne točke, po eni od anket celo na eno samo odstotno točko, kar je premalo za zanesljive volilne napovedi.

Uniji CDU/CSU se je na začetku kampanje obetala zmaga, a je nato izgubila precej podpore zaradi številnih napak.

Laschetova kampanja je bila namreč pospremljena z več spodrsljaji.

Najhujši se je zgodil julija, ko so kamere ujele Lascheta, kako se smeji med govorom predsednika Frank-Walter Steinmeierja, ki je govoril v mestu, uničenem zaradi katastrofalnih poplav.

»134 smrtnih žrtev in kandidat za kanclerja CDU Laschet se ni mogel nehati smejati, medtem ko je zvezni predsednik Steinmeier izražal sožalje žrtvam poplav.«

Tako se je v kratkem glasil stavek, ki je skoraj potopil Laschetove sanje, da bo postal naslednji nemški kancler.

Laschetu je nato bila prisiljena pomagati sama Merklova, ki je z njim hodila na shode in vneto agitirala med volivci, naj ga izberejo za naslednjega kanclerja.

Olaf Sholz, Annalena Baerbock in Armin Laschet. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Olaf Sholz, Annalena Baerbock in Armin Laschet. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Zeleni naj bi z okoli 14-16 odstotki pristali na tretjem mestu, kar bi bil zanje najboljši rezultat doslej.

V zadnjih dneh, potem ko se je v kampanjo aktivno vključila tudi dosedanja kanclerka Angela Merkel, pa je unija uspela nekoliko nadoknaditi izgube.

Zeleni naj bi z okoli 14-16 odstotki pristali na tretjem mestu, kar bi bil zanje najboljši rezultat doslej.

Zeleni imajo tudi svojo kanclersko kandidatko Annaleno Baerbock, a na kanclerski položaj ne morejo računati.

V prihodnjih dneh bodo stekla koalicijska pogajanja.

Večina komentatorjev ocenjuje, da bo za oblikovanje koalicije potrebno sodelovanje treh strank, in ne le dveh kot doslej, pogajanja pa lahko trajajo tudi več mesecev.

Na tokratnih volitvah se za nov mandat ne poteguje aktualna kanclerka. Volitve so zato po svoje zgodovinske, saj označujejo konec obdobja Angele Merkel.

Angela Merkel se namreč po 16 letih vodenja vlade s tega položaja poslavlja.

Njen mandat se bo uradno končal s konstituiranjem nove sestave bundestaga mesec dni po volitvah, kanclerske naloge pa bo opravljala do prisege naslednika.

V Berlinu poleg tega poteka referendum o predlogu razlastitve velikih podjetij, ki imajo v lasti kar šestino vseh najemniških stanovanj in naj bi bila kriva za vse višje najemnine.

Olaf Sholz
Olaf Sholz. Vir: Twitter

V Nemčiji kanclerja ne volijo neposredno, temveč ga izbira parlament, pa vendar osebnost kandidata za prihodnjega kanclerja v kampanji vseeno igra pomembno vlogo.

Merklova je znana po tem, da zna rusko in se je z Vladimirjem Putinom pogovarjala že, ko še ni bil predsednik. Do Rusije je nastopala ostro, vendar je z Moskvo sklepala tudi posle.

V tokratni kampanji je kot kanclerski kandidat daleč največ podpore užival Scholz.

Po anketi televizije ZDF bi ga podprla več kot polovica volivcev.

Z okoli 11 odstotki bodo v zvezni parlament (bundestag) zagotovo prišli še liberalci (FDP) in skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), medtem ko Levica s šestimi odstotki še nima zagotovljenih sedežev.

Volišča bodo odprta do 18. ure, takoj zatem bodo objavljeni izidi vzporednih volitev.

Uradni izidi volitev bodo znani ponoči.

Ne glede na rezultate volitev pa je že sedaj jasno, da bo oblikovanje koalicije zelo težko. Zadnjo vlado so sestavljali kar šest mesecev.

V bundestag, ki ima 598 sedežev, bo sicer volilo nekaj čez 60 milijonov volivcev, število sedežev parlamenta pa se lahko zaradi zapletenega sistema volitev tudi spremeni.

Angela Merkel in Vladimir Putin
Angela Merkel in Vladimir Putin. Vir: Twitter

So pa tokratne volitve po 16-tih letih prve brez Angele Merkel, ki je bila kanclerka Nemčije od leta 2005.

Da ne bo več ponovno kandidirala je sicer napovedala že leta 2018, po prvem resnejšem porazu njene stranke CDU/CSU.

Merklova je znana po tem, da zna rusko in se je z Vladimirjem Putinom pogovarjala že, ko še ni bil predsednik. Do Rusije je nastopala ostro, vendar je z Moskvo sklepala tudi posle, na primer Severni tok 2.

Ruski mediji ocenjujejo, da bi lahko bil naslednik Angele Merkel »bolj trd« pogajalec.

Ruski mediji ocenjujejo, da bi lahko bil njen naslednik »bolj trd« pogajalec.

To je še dodatno poskrbelo za padec podpore nasledniku Angele Merkel iz vrst CDU/CSU.

V začetku septembra je bila podpora stranki CDU/CSU samo še okoli 20 odstotna, bistveno nižje od 33 odstotne podpore leta 2017.

Zeleni naj bi dobili od 14 do 16 odstotkov glasov in s tem podvojili svojo moč.

Zadnji rezultati sicer kažejo, da ima SPD z okoli 25 odstotno podporo le malenkostno prednost pred stranko CDU/CSU z okoli 22 odstotno podporo.

Delite članek