REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zgodovina se ponavlja? Nemci v pivnici vzklikali »Sieg Heil«, odzvala se je tudi policija

Zgodovina se ponavlja? Nemci v pivnici vzklikali »Sieg Heil«, odzvala se je tudi policijaTiskovni predstavnik lokala je za časnik Bild povedal, da je institucija »z grozo in gnusom« izvedela za incident. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemška policija je bila prisiljena reagirati, ko je skupina obiskovalcev v bavarski pivnici vzklikala prepovedano nacistično geslo »Sieg Heil«, poročajo lokalni mediji.

Incident naj bi se zgodil v torek zvečer v pivnici Augustinerkeller, najstarejši pivnici v Münchnu. Priče so policiji povedale, da je »približno ducat« mladih moških, starih med 20 in 30 let, sedelo za mizo, ko je eden od njih vstal in imel govor.

Na koncu govora je moški zavpil »Sieg« (»zmaga« v nemščini), skupina pa je odgovorila s »Heil«, kar so nato večkrat ponovili.

Nacistični pozdrav je v Nemčiji prepovedan od leta 1945 pod grožnjo kazenskega pregona.

Javni zavod Bayerscher Rundfunk je poročal, da so zgroženi gostje lokala poklicali policijo in storilcem preprečili, da bi zapustili lokal. Čeprav je policija potrdila, da je bila v odgovor na pritožbo izvedena »večja operacija«, niso poročali o nobenih aretacijah.

Tiskovni predstavnik pivnice je za Bild povedal, da je institucija »z grozo in gnusom« izvedela za incident.

»V vseh pogledih zavračamo tovrstno desničarsko ekstremistično delovanje. Augustiner pub se zavzema za odprt, toleranten in demokratičen pogled na svet. Desničarsko ekstremistično delovanje je treba vedno obravnavati takoj in dosledno,« je dodal tiskovni predstavnik.

Hitlerjev vzpon na oblast v Nemčiji se je začel s spodletelim »pivniškim pučem« leta 1923, ko so jurišniki nacistične stranke zavzeli münchensko pivnico Bürgerbräu in odkorakali do spomenika v središču mesta.

V spopadu s policijo, ki je sledil, so bili ubiti štirje policisti, 15 nacistov in en mimoidoči. Hitlerja so dva dni kasneje aretirali in obtožili izdaje.

Potem ko ga je Weimarska republika obsodila na pet let v zaporu Landsberg, je Hitler odsedel le devet mesecev, v katerih je napisal svoj politični manifest »Mein Kampf«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek