REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski žrtvuje oligarha, ki ga je pripeljal na oblast? V pisarni je gojil morske pse, financiral neonaciste bataljona Azov...

Zelenski žrtvuje oligarha, ki ga je pripeljal na oblast? V pisarni je gojil morske pse, financiral neonaciste bataljona Azov...Igor Kolomojski je znan tudi po tem, da je imel v svoji pisarni morske pse, saj je tako ustrahoval svoje nič hudega sluteče »obiskovalce«. Vir: Zajem zaslona, Telegram

V Ukrajini so izvedli racijo na domu razvpitega »oligarha vojskovodje«, obtoženega korupcije.

Gre za Igorja Kolomojskega, razvpitega ukrajinskega tajkuna, znanega tudi po tem, da je imel v svoji pisarni morske pse, saj je tako ustrahoval nič hudega sluteče »obiskovalce« in poslovne partnerje.

Poleg tega, da je financiral neonacistične bataljone v Donbasu, ga bremenijo obtožbe, da je izgradil svoj imperij na ustrahovanju in podkupovanju, a če ni šlo zlepa, pa naj bi nad konkurenco pošiljal celo plačane morilce...

Igor Kolomojski je do začetka ukrajinske vojne veljal za enega najvplivnejših ljudi v Kijevu, z večinskimi deleži v naftnih podjetjih, osrednji banki in televizijskem kanalu, ki je zaslužen za zagon igralske kariere Vladimirja Zelenskega, preden je vstopil v politiko.

Zelenski je dosegel nacionalno slavo, ko je upodobil predsednika v uspešni televizijski nadaljevanki Sluga naroda, ki je bila predvajana na TV-mreži v lasti Igorja Kolomojskega.

Kdo je marioneta razvpitega oligarha? Plakat, ki prikazuje takratnega ukrajinskega predsedniškega kandidata Vladimirja Zelenskega in oligarha Igorja Kolomojskega z napisom »Sluga oligarha, lutka oligarha,« v mestu Lvov v zahodni Ukrajini 8. februarja 2019. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kolomojski je zagotovil varnostnike, odvetnike in vozila za predsedniško kampanjo Zelenskega.

Brez Kolomojskega in njegove podpore se Zelenskemu ne bi uspelo povzpeti na predsedniški tron.

Kolomojskega so v sredo zjutraj fotografirali v trenirki in copatih v njegovi hiši blizu mesta Dnipro, medtem ko so agenti ukrajinskih varnostnih služb izvajali hišno preiskavo.

SBU, ukrajinska tajna služba, racije ni komentirala, a neimenovani uradniki, ki jih citirajo ukrajinski mediji, so razkrili, da je del preiskave obtožb, da je Kolomojski v dveh naftnih družb poneveril približno milijardo funtov (1,2 milijarde evrov)

Kolomojski, ki je dolgo zanikal povezavo s kakršnim koli kaznivim dejanjem, je imel pred časom delež v obeh podjetjih, ki ju od novembra v skladu z zakonom o izrednem stanju nadzoruje država.

Osumljen je tudi, da je oškodoval državno blagajno, ker se je izognil plačilu carin.

Kolomojski velja za zaslužnega za zmago Zelenskega na predsedniških volitvah leta 2019, saj ga je med kampanjo podpiral s svojim medijskim imperijem. Ukrajinski predsednik sicer zdaj na vse kriplje zanika, da bi ga podpiral zloglasni tajkun.

Ta 59-letni oligarh je skozi leta gojil podobo negativca iz filmov o Jamesu Bondu, piše britanski Telegraph. V svoji pisarni naj bi imel akvarij za morske pse, da bi ustrahoval obiskovalce.

Nekoč je poskušal na silo prevzeti jeklarno z razporejanjem »na stotine najetih izgrednikov«, oboroženih z motornimi žagami in bejzbolskimi kiji, okoli poslopja, poroča Forbes.

Drugo poročilo kaže, da je pred tem s krstami napolnil recepcijo konkurenčne ruske naftne družbe.

Kljub številnim korupcijskim škandalom in verbalnim napadom na novinarje se Kolomojski do sredine tega tedna ni soočal s pritiski vlade Zelenskega, predvsem zato, ker so ga pogosto hvalili, saj je leta 2014 pomagal organizirati Majdanski puč, s katerim je bil strmoglavljen demokratčno izvoljen predsednik Ukrajine; zadevne krvave spopade med protestniki in varnosntimi salami pa so kijevski mediji oklicali za začetek boja proti prokremeljskim separatistom v vzhodni Ukrajini.

Kmalu po tem, ko je bil spomladi 2014 imenovan za guvernerja Dnjepra, je Kolomojski nekaj svojega premoženja preusmeril v novačenje in usposabljanje prostovoljcev, skrajnih nacionalistov za boj proti separatistom v Donbasu.

Milijarder je pomagal financirati Azov, bataljon prostovoljcev, ki so malikovali nacistično ideologijo, tretji rajh in Adolfa Hitlerja.

Podpiral je neonaciste, ali pa kot so v novogovoru Azovce oklicali osrednji mediji na Zahodu po letu 2022 - skrajne nacionaliste, ki so po letu 2014 napadali in ubijali rusko govoreče civiliste na vzhodu Ukrajine.

Oligarhov imperij se je začel krhati leta 2021, ko so ga ZDA sankcionirale zaradi nebrzdane korupcije med njegovim službovanjem kot guvernerja Dnjepra.

Američani mu menda niso mogli več gledati skozi prste.

Sankcije so bile videti kot poskus Washingtona, da Zelenskega odvrne od vpliva močnega oligarha.

Zelenskega so skupaj s Kolomojskim ulovili tudi v Pandorinih dokumentih - šlo je za razkritje vplivnih posameznikov iz celega sveta, ki so prek registracijskih družb v davčnih oazah skrivali svoje bogastvo v slamnatih podjetjih, saj so želeli prikriti svoje sumljive posle ali premoženje.

V naporu, da reši svoje milijone je Zelenski strumno ubogal namig iz Washingtona in nekaj mesecev pred rusko invazijo pritisnil na domače oligarhe, prav tiste, ki so mu pomagale priti na oblast.

Tako je novembra 2021 predstavil zakon, ki jim prepoveduje lastništvo večinskih deležev v strateških sektorjih gospodarstva.

Lansko poletje naj bi Zelenski Kolomojskemu celo odvzel ukrajinsko državljanstvo in s tem domnevno odprl pot njegovi izročitvi v ZDA, kjer ga preiskujejo zaradi pranja denarja.

Toda oligarhu z izraelsko-ciprskem državljanstvom očitno nič ni moglo priti do živega, vse do zdaj, ko je tik pred prihodom delegacije Evropske unije na čelu s predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen v Kijev Zelenski uprizoril veliko akcijo v cilju pregona korupcije, začenši s hišo svojega nekdanjega pokrovitelja in financierja - Kolomojskega.

Ukrajinski preiskovalci so razkrili, da je primer povezan z obtožbam o korupciji zoper najvišjega kijevskega carinika, medtem ko se bo nekdanji visoki uradnik obrambnega ministrstva soočil z obtožbami poneverbe.

Ločeni raciji sta bili izvedeni na davčnem uradu in domu Arsena Avakova, ministra za notranje zadeve med letoma 2014 in 2021.

Iz SBU so sporočili, da obravnavajo »ljudi, katerih dejanja škodujejo varnosti države na številnih področjih«.

»Vsak kriminalec, ki si upa škodovati Ukrajini, še posebej v vojnih razmerah, mora jasno razumeti, da mu bomo nadeli lisice,« je na uradnem kanalu Telegram dejal vodja ukrajinske varnostne službe Vasilij Maljuk.

Zelenski je v govoru pred racijami namigoval na nove protikorupcijske ukrepe pred petkovim vrhom Evropske unije v Kijevu na katerem je pričakoval, da bo Ukrajina dobila zagotovila, da bo sprejeta v polnopravno članstvo EU v roku dveh let, pristopna pogajanja z Unijo pa želi začeti že letos.

»V Ukrajini pripravljamo nove reforme. Reforme, ki bodo v mnogih pogledih spremenile družbeno, pravno in politično realnost, jo naredile bolj humano, pregledno in učinkovito,« je pred prihodom von der Leynove in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela obljubljal ukrajinski predsednik.

Deset visokih ukrajinskih uradnikov je prejšnji teden odstopilo kot del čistke, vključno z namestnikom vodje kabineta predsednika Zelenskega Kirilom Timošenkom.

Kijevski mediji poročajo, da je Arsen Avakov v preiskavi tudi v zvezi nedavnega strmoglavljenja helikopterja, v katerem je umrlo 14 ljudi, vključno z njegovim naslednikom na mestu notranjega ministra - Denisom Monastirskim.

»Pregledali so pogodbe z Airbusom izpred šestih let,« je za časopis Ukrajinska pravda povedal Avakov.

Helikopter francoskega proizvajalca Airbus so sicer kupili pod taktirko Monasterskega.

V Kijevu za zdaj niso komentirali konkretne obtožbe oziroma ali sta Avakov in Kolomojski res v preiskavi, ali pa je to bila le predstava za visoke goste iz Bruslja, glede na dejstvo, da se na Zahodu slišijo poročila, da zahodna pomoč Ukrajini, bodisi v denarju bodisi orožju – pogosto sploh ne pride do Kijeva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek