REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski zahteva članstvo Ukrajine v Natu po hitrem postopku, iz Bele hiše dobil hladen tuš

Zelenski zahteva članstvo Ukrajine v Natu po hitrem postopku, iz Bele hiše dobil hladen tušZelenski v vlogi komedijanta, ki jo je igral tudi potem, ko je postal predsednik Ukrajine... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nadaljuje po isti poti - tisti, ki je njegovo državo tudi privedla v katastrofo, uničenje in izgubo številnih ozemelj na vzhodu države.

Sporočil je namreč, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v NATO po hitrem postopku.

Istočasno je zavrnil pogajanja z Rusijo.

Kot pravi, sta tudi Finska in Švedska podobno začeli postopek pridruževanja Natu, zato je prav, da enako stori tudi Ukrajina.

Kot je zatrdil Zelenski kmalu po tem, ko je Vladimir Putin podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij in Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Moskvo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Putin.

»Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom,« je dejal Zelenski v video posnetku, objavljenem na družbenih omrežjih.

Na ruskih medijih so objave Zelenskega pospremili s posmehom.

Po besedah Zelenskega Putin namreč »ne ve, kaj sta dostojanstvo in poštenost.«

»Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva, ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču. Drug drugemu zaupamo, si pomagamo in se ščitimo. To je zavezništvo,« je dejal Zelenski.

Da je Zelenski zelo kompatibilen s standardi, ki veljajo na Zahodu, pa kaže tudi fotografija iz leta 1999.

Glede članstva v zvezi NATO je Zelenski sicer dejal, da želi dobiti status »pospešeno.«

»Pravzaprav danes Ukrajina zahteva, da se to zgodi de iure. Pospešeno. S podpisom prošnje Ukrajine za pospešeno članstvo v Natu bomo naredili odločilen korak,« je poudaril ukrajinski predsednik.

Kmalu zatem se je oglasila Bela hiša in sporočila, da po mnenju ameriške vlade »zdaj ni čas za proces sprejema Ukrajine v NATO«, in da se ga je treba »lotiti ob drugem času.«

Vse kaže, da se je ukrajinski predsednik po navodilu svojih ameriških gospodarjev odločil, da pred pogajanji z Rusijo še nekoliko zmanjša obseg in število prebivalstva Ukrajine. Po ocenah ruskih vojaških strokovnjakov bo ta postopek sedaj trajal najmanj eno leto, verjetno pa še dlje.

Vse kaže, da se je ukrajinski predsednik po navodilu svojih ameriških gospodarjev odločil, da pred pogajanji z Rusijo še nekoliko zmanjša obseg in število prebivalstva Ukrajine.

Po ocenah ruskih vojaških strokovnjakov bo ta postopek sedaj trajal najmanj eno leto, verjetno pa še dlje.

Pri zalogah sveč, drv in ostalih za preživetje v Evropski uniji nujnih pritiklin bi bilo zato dobro, če prebivalci EU in politiki ne bi več razmišljali samo o preživetju ene zime, pač pa bolj dolgoročno.

Peči na trdo gorivo v večstanovanjskih stavbah se v tem trenutku morda zdijo še nekoliko preveč radikalna rešitev, toda izkušnje iz vojnih območij kažejo, da se takšne investicije dolgoročno še najbolj splačajo.

Delite članek