REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski po 20. maju ne bo imel težav z legitimnostjo, trdijo v Kijevu

Zelenski po 20. maju ne bo imel težav z legitimnostjo, trdijo v KijevuCentralna volilna komisija Ukrajine: Zelenski mora opravljati dolžnosti do inavguracije njegove zamenjave. Vir: Posnetek zaslona, X

Centralna volilna komisija (CVK) Ukrajine meni, da Vladimir Zelenski po 20. maju, ko se mu izteče mandat, ne bo imel težav z legitimnostjo, saj svoje dolžnosti mora opravljati do nastopa novega predsednika države.

V Ukrajini so že pred tem podaljšali vojno stanje in splošno mobilizacijo, zato predsedniških volitev, predvidenih za pomlad 2024, ne bo, poroča tiskovna agencija RIA Novosti.

Zelenski je izjavil, da je za volitve v Ukrajini zdaj prezgodaj, po njegovem mnenju je treba to vprašanje rešiti.

»Centralna volilna komisija meni, da po 20. maju ni nobenih težav z legitimnostjo Vladimirja Zelenskega,« piše v izjavi, objavljeni na spletni strani publikacije Glavkom.

Publikacija objavlja uradni odgovor Centralne volilne komisije na njeno zahtevo.

Ugotavlja, da mora Zelenski v skladu z ukrajinsko ustavo opravljati svoje dolžnosti, »dokler novoizvoljeni predsednik ne prevzame funkcije«.

»Zakon Ukrajine o pravnem režimu vojnega stanja določa, da v času vojnega stanja pooblastila predsednika Ukrajine ne morejo prenehati, in če se med vojnim stanjem izteče mandat, se njegova pooblastila podaljšajo do nastopa funkcije izvoljenega predsednika, izvoljenega po koncu vojnega stanja,« piše v odgovoru CVK, objavljenem na spletni strani publikacije.

Ukrajinska publikacija Zerkalo nedeli (Zrcalo tedna), ki se sklicuje na vire, je 27. februarja poročala, da je urad Zelenskega pripravil za ustavno sodišče poziv, da bi prejel pojasnilo o njegovi legitimnosti po 20. maju.

Pozneje je ustavno sodišče sporočilo, da ni prejelo nobenega poziva glede vprašanja legitimnosti Zelenskega.

Pred tem je poslanec ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) Aleksander Dubinski,  ki je v priporu zaradi suma izdaje, dejal, da pooblastila Zelenskega potečejo v noči na 21. maj in jih ni mogoče podaljšati.

Nekdanji ukrajinski premier Nikolaj Azarov je potrdil, da bo Zelenski pooblastila po 21. maju izgubil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek