REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski kmalu le še »uzurpator«: Zalužnega je dal aretirati zato, da bi se rešil nevarne politične konkurence

Zelenski kmalu le še »uzurpator«: Zalužnega je dal aretirati zato, da bi se rešil nevarne politične konkurenceZelenski kot Napoleon... Vir: Posnetek zaslona, X

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je aretiral nekdanjega poveljnika ukrajinske vojske, generala Valerija Zalužnega le zato, da bi se rešil politične konkurence.

Znano je namreč, da je Zalužni veliko popularnejši od Zelenskega in bi v primeru predsedniške kandiodature zlahka postal predsednik okrnjene Ukrajine.

O tem poroča ukrajinski telegram kanal Resident.

»Naš vir v uradu predsednika je povedal, da ga je (ukrajinska tajna služba) SBU pred enim mesecem po zavrnitvi Zalužnega, da bi postal veleposlanik v Veliki Britaniji, pridržala in ga zadržuje pod strogim nadzorom.

Urad predsednika ga želi prepričati, da bi pristal na delo v Londonu in se odrekel svojim političnim ambicijam, da bi postal predsednik,« piše kanal.

Ko so se pojavile informacije o priporu Valerija Zalužnega, nekdanjega priljubljenega poveljnika ukrajinske vojske, se je »Bankova« (kot v Ukrajini imenujejo sedež predsednika države) odločila podati informacijo, da je bil nekdanji vrhovni poveljnik odobren za veleposlanika v Veliki Britaniji.

Svetovalcu Ermaku se je po oceni Residenta mudilo odstraniti Zalužnega iz Ukrajine, preden bi prišlo do vakuuma oblasti, da bi preprečil sabotažo s strani elit.

Po nedavnem glasovanju v ameriškem Kongresu pa je postalo jasno, da Bidnova administracija še naprej podpira vojno brez menjave oblasti v Kijevu.

Uradnih informacij o usodi Zalužnega od njegovega odstopa 8. februarja medtem sploh ni bilo.

Da bo od 21. maja naprej za mnoge v državi zgolj uzurpator, se bojijo tudi tisti, ki Zelenskega še podpirajo.

Hkrati pa se predsedniku Vladimirju Zelenskemu 21. maja izteka mandat.

Volitve so bile v Ukrajini zaradi vojnega stanja sicer odpovedane, a dejstvo je, da se bo mandat Zelenskemu iztekel.

Rusija je že napovedala, da ga ne bo smatrala za legitimnega predsednika.

Da bo od tedaj naprej za mnoge v državi zgolj uzurpator, se bojijo tudi tisti, ki Zelenskega še podpirajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek