REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA so od Teherana zahtevale, naj dovoli »simboličen napad« Izraela na iransko ozemlje, a Iran je prošnjo zavrnil

ZDA so od Teherana zahtevale, naj dovoli »simboličen napad« Izraela na iransko ozemlje, a Iran je prošnjo zavrnilNamestnik iranskega zunanjega ministra Ali Bagheri Kani je opozoril, da bo odgovor Teherana na kakršen koli izraelski povračilni ukrep prišel v »nekaj sekundah« in da Iran ne bo znova čakal 12 dni, da bi se odzval. Vir: Posnetek zaslona, X

Washington je uporabil tajne diplomatske kanale, da bi pozval Teheran, naj se ne maščuje za izraelski napad, kar bi Tel Avivu omogočilo, da reši obraz po nedavnem množičnem povračilnem napadu iranskih sil, poroča spletna stran The Cradle.

Iranski vojaški varnostni uradnik je dejal, da so ZDA stopile v stik z Islamsko republiko in prosile Teheran, naj dovoli Izraelu »simboličen napad, da bi rešil obraz«, potem ko se je Iran maščeval za izraelski napad na iransko veleposlaništvo v Damasku z brezpilotnimi letali in balističnimi raketami.

»ZDA so pozvale Iran, naj se ne maščuje na ta napad,« je dodal.

Iranski uradnik je potrdil, da je Teheran »odločno zavrnil« predlog ZDA, ki je bil posredovan prek diplomatskih kanalov, in ponovil opozorilo, da bo vsak izraelski napad na iranska tla deležen odločnega in takojšnjega maščevanja.

Odgovor so švicarskemu veleposlaniku v Teheranu dostavili uradniki Islamske revolucionarne garde (IRGC), ne pa iransko ministrstvo za zunanje zadeve, je poudaril iranski uradnik, na ta način pa je iranski vojaški vrh poslal »ostro opozorilo« Združenim državam.

»Iran je osramotil integrirano radarsko mrežo in protiraketne sisteme ZDA, pa tudi sisteme izraelskega režima,« je dodal uradnik.

»ZDA so celo aktivirale svoje satelite nad regijo, da bi zagotovile maksimalno zaščito, in niso uspele.«

Ameriški vojaški predstavniki so pred tem zahodnim medijem povedali, da pričakujejo »omejen udar« Izraela proti Iranu, ki naj bi se osredotočil na cilje zunaj iranskega ozemlja.

Ameriški uradniki so tudi sporočili, da Tel Aviv še ni obvestil Pentagona o »končni odločitvi« in da se razprave v razdeljenem izraelskem vojnem kabinetu nadaljujejo.

Po besedah ​​ameriških vojaških uradnikov ZDA ne želijo sodelovati v tem vojaškem odgovoru vlade Benjamina Netanjahuja, ampak pričakujejo, da bo Izrael vnaprej obvestil Washington o načrtih za napad.

Izrael je zabičal, da se bo odzval na iransko operacijo, v kateri je Islamska republika izstrelila na stotine brezpilotnih letal in balističnih raket kot povračilo za izraelsko bombardiranje iranskega diplomatskega predstavništva v Damasku.

»Na izstrelitev toliko raket, manevrirnih raket in brezpilotnih letal na izraelsko ozemlje se bomo odzvali,« je v nedeljo dejal načelnik generalštaba izraelske vojske generalpolkovnik Herzi Halevi.

General se je oglasil iz vojaške baze Nevatim na jugu Izraela, ki je bila ena od treh vojaških tarč, ki so jih uspešno zadele iranske rakete.

V ponedeljek je namestnik iranskega zunanjega ministra Ali Bagheri Kani prek državne televizije poslal opozorilo, da bo odgovor Teherana na morebitno izraelsko maščevanje prišel v »nekaj sekundah«.

In da Iran tokrat ne bo čakal 12 dni, da se odzove.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek