REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemci proti Rusiji pošiljajo v boj tanke Leopard, ZDA pa Abramse, a žal tuji tanki ne preživijo dolgo na ruskih tleh!

Nemci proti Rusiji pošiljajo v boj tanke Leopard, ZDA pa Abramse, a žal tuji tanki ne preživijo dolgo na ruskih tleh!Abrams in Leopard. Vir: Youtube, posnetek zaslona

Nemška vlada je spremenila svoje stališče o dobavi glavnih bojnih tankov Leopard 2 Ukrajini in končno pristala na pošiljanje strojne opreme, je v torek poročal Der Spiegel s sklicevanjem na vire.

Po poročanju tednika je nemški kancler Olaf Scholz pristal, da bo Kijevu zagotovil dovolj oklepnih vozil za opremljanje tankovske čete.

Čeprav točnega števila še niso navedli, je četa običajno sestavljena iz vsaj 16 tankov. Bližajoča se dobava naj bi vključevala eno najnovejših različic bojnega vozila, in sicer tanke Leopard 2A6.

Zadevni tanki bodo iz zalog nemškega Bundeswehra, je opozoril Der Spiegel. O odločitvi Berlina je poročal tudi Financial Times, ki se je skliceval na vire, ki so »seznanjeni s to zadevo«.

Nemčija je znova spremenila stališče. Nemški kancler Olaf Scholz se je strinjal z dobavo tankov Leopard 2 za podporo kijevskim silam, poroča Der Spiegel. Ameriški predsednik naj bi odločitev o Abramsih sporočil danes.

Prej v torek je predstavnik nemškega orožarskega velikana Rheinmetall za novičarsko spletno stran RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) povedal, da bi lahko podjetje Ukrajini dobavilo približno 139 različic Leoparda 2, pri čemer naj bi bila serija 22 lLopardov 2A4 pripravljena v približno enem letu.

Družba ima v svojem inventarju tudi dodatnih 29 tankov Leopard 2A4, ki so v remontu v okviru berlinskega programa prenosa orožja z drugimi evropskimi državami.

Ta vozila so skoraj operativna in bodo predvidoma pripravljena do aprila ali maja.

Podjetje bi lahko zagotovilo tudi 88 starejših tankov Leopard 1, je povedal predstavnik orožarskega velikana Rheinmetall, ki ni navedel nobenega časovnega okvira, kdaj bodo oklepna vozila iz 60. let prejšnjega stoletja operativna.

V zadnjih dneh je Berlin tudi nakazal, da je spremenil svoje stališče glede dobave nemških tankov Ukrajini s strani tretjih držav.

leopard 2
Leopard 2. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v nedeljo v pogovoru za francosko televizijo LCI dejala, da Berlin »ne bi stal na poti«, če bi države, kot je Poljska, uradno zaprosile za takšno dovoljenje.

Sporočilo je potrdil tudi novi obrambni minister Nemčije Boris Pistorius, ki je države, ki imajo tanke Leopard 2, spodbudil, naj začnejo usposabljati ukrajinske posadke, kako jih upravljati.

Očitna sprememba mnenja Berlina glede vprašanja tankov je nastala po tem, ko so nekateri zahodni zavezniki, predvsem Poljska, ostro kritizirali vlado kanclerja Olafa Scholza zaradi njene nepripravljenosti, da dovoli prenos nemških bojnih vozil v Kijev.

Varšava je sporočila, da je pripravljena to storiti celo brez dovoljenja.

Kako se bodo ti težki tanki odnesli v pogojih ruske zime in črnozjoma pa je že drugo vprašanje. Posnetek spodaj pove veliko:

Moskva je večkrat pozvala ves Zahod, naj preneha »pumpati« orožje v Ukrajino in zatrdila, da bo dosegla svoje cilje ne glede na trajno zahodno podporo Kijevu.

Medtem pa so tudi v ZDA spremenili stališče do pošiljanja tankov v Ukrajino. Doslej so trdili, da so ti tanki pretežki in predragi za vzdrževanje, po novem pa bodo Ukrajini vendarle poslali ameriške tanke.

Administracija Joeja Bidna sedaj menda »dokončuje« načrte za pošiljanje tankov M1 Abrams v Kijev. Poslali naj bi jih »znatno število.«

Toda Washington Post poroča, da bodo v Ukrajini šele čez mesece, morda v jeseni.

Prej naj bi prišli Leopardi iz Nemčije in drugih držav zveze NATO.

Zagotovo pa gre za resno eskalacijo, na katero bo Kremelj zagotovo odgovoril.

M1 Abrams
M1 Abrams. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Odločitev bo morda objavljena v naslednjih nekaj dneh, lahko pa traja več mesecev, da se na bojišču res pojavijo tanki M1 Abrams.

Ukrajinske enote bodo morale biti usposobljene za upravljanje s tanki, ki se precej razlikujejo od njihovih modelov T-72 iz sovjetskega obdobja.

M1 Abrams poganja plinska turbina, ki uporablja letalsko gorivo namesto standardnega dizla.

Tehta 63 ton in je bistveno težji tank od ruskih.

Washington je pritiskal na Nemčijo, naj pošlje Leoparde 2 v Ukrajino, vendar Berlin ni bil pripravljen zagotoviti naprednejšega orožja, ne da bi to prej storile ZDA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naj bi se ta teden v intervjuju za nemško televizijo pritožil, da zagotovitev desetine tankov iz različnih zahodnih držav ne bo dovolj za premagovanje ruskih oklepnih sil.

Rusi so že dokazali, da tuji tanki ne preživijo dolgo na ruskih tleh, kot je pojasnil eden od komentatorjev.

»Jasno bi morali razumeti, ko je ruska vojska, ki ima 1000 tankov, proti nam ... odločitev katere koli države, da nam da 10, 20 ali 50 tankov, ne more rešiti problema.« je dejal Zelenski.

Po oceni strokovnjakov bodo zahodni tanki sicer pomembno okrepili ukrajinsko vojsko, vendar znova ne gre za čudežno orožje, ki bi lahko bistveno spremenilo razmere na bojišču.

V tankovskih bitkah ne zmaguje samo kvaliteta posameznega tanka - pač pa število tankov in usposobljenost posadk.

In Rusi so že dokazali, da tuji tanki ne preživijo dolgo na ruskih tleh, kot so pojasnili v ruskem veleposlaništvu v Kanadi.

To dokazuje bitka pri Kursku - in njen (spodaj) spomenik - poraženi Tiger ob dveh zmagoslavnih T-34.

Tanki, predvsem nemški pa so po drugi strani tudi velik motivacijski faktor za ruske vojake, saj so zelo podobni tanki z zelo podobnimi imeni (Tiger in Panther, ter serije Pzkfw) že v drugi svetovni vojni napadali Rusijo, vendar so bili zmagovalci na koncu ruski tanki T-34.

Danes so na njihovem mestu tanki T-90.

Res pa je tudi, da Zahod v Ukrajino pošilja vse težje orožje. Kar je bilo še včeraj nemogoče, je danes mogoče.

In kako bo jutri na tej lestvici eskalacije odgovorila Rusija?

Ne vemo, a vemo, kako so nekoč končali Tigri in Panterji...

Sedaj so na vrsti Leopardi.

Zgodovina se torej ponavlja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek