REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaveznice podprle ugotovitve Londona glede afere Skripal

Zaveznice podprle ugotovitve Londona glede afere SkripalNekdanji ruski vohun Sergej Skripal

Velika Britanija je danes dobila podporo voditeljev ZDA, Nemčije, Francije in Kanade za svoje ugotovitve, da stoji ruska država za zastrupitvijo bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije z živčnim strupom novičok na britanskih tleh. London medtem v New Yorku s svojimi ugotovitvami seznanja Varnostni svet ZN.

Britanska veleposlanica pri ZN Karen Pierce je v Varnostnem svetu dejala, da zastrupitev odraža "uveljavljen vzorec škodljivega obnašanja" ruskih obveščevalnih agencij v tujini. Poudarila je, da imajo jasne dokaze o vpletenosti ruske države v dogajanje v britanskem mestu Salisbury, kjer sta bila marca zastrupljena Skripalova.

Pred izrednim zasedanjem VS ZN, ki poteka na zahtevo Londona, so voditelji Velike Britanije, ZDA, Nemčije, Francije in Kanade v skupni izjavi danes izrazili "polno zaupanje" v britansko stališče, da je ruska država skoraj gotovo odobrila poskus umora Skripala na britanskih tleh.

Pred izrednim zasedanjem VS ZN, ki poteka na zahtevo Londona, so voditelji Velike Britanije, ZDA, Nemčije, Francije in Kanade v skupni izjavi danes izrazili "polno zaupanje" v britansko stališče, da je ruska država skoraj gotovo odobrila poskus umora Skripala na britanskih tleh. Britanski minister za varnost Ben Wallace je sicer danes dejal, da odgovornost za napad nosi ruski predsednik Vladimir Putin.

Julija Skripal

Znova so izrazili ogorčenje ob uporabi žičnega strupa novičok v Salisburyju 4. marca.

Moskvo so pozvali, naj Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPWC) v celoti razkrije podatke o svojem programu novičoka.

Napovedali so okrepitev dejavnosti za obrambo svojih družb pred "škodljivimi dejavnosti države" in nadaljevanje skupnih prizadevanj za razbitje sovražnih akcij tujih obveščevalnih mrež na svojem ozemlju. Potrdili so tudi zavezo ohranitvi prepovedi kemičnega orožja.

Napovedali so okrepitev dejavnosti za obrambo svojih družb pred "škodljivimi dejavnosti države" in nadaljevanje skupnih prizadevanj za razbitje sovražnih akcij tujih obveščevalnih mrež na svojem ozemlju. Potrdili so tudi zavezo ohranitvi prepovedi kemičnega orožja.

Pozdravili so napredek v preiskavi in obtožnice zaradi poskusa umora proti ruskima osumljencema Aleksandru Petrovu in Ruslanu Boširov, ki so jih v Londonu vložili v sredo. Izrazili so tudi polno zaupanje v britanske ugotovitve, da sta osumljenca častnika ruske vojaške obveščevalne službe, znane kot GRU in da je bila operacija "skoraj gotovo odobrena na visoki vladni ravni".

Opozorili so tudi, da je OPCW potrdil, da je bil živčni strup, zaradi katerega je v bližini Salisburyja kasneje umrla Britanka Dawn Sturgess, identičen novičoku, ki je bil uporabljen v napadu na Skripalova.

Z Downing Streeta so sporočili, da se je britanska premierka Theresa May v torek pogovarjala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, v sredo s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem ter danes s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel.