REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zavajanje: Izraelci trdili, da je sedež Hamasa pod bolnišnico al-Shifa, v resnici so ga našli 8,5 kilometov vstran

Zavajanje: Izraelci trdili, da je sedež Hamasa pod bolnišnico al-Shifa, v resnici so ga našli 8,5 kilometov vstranMedtem ko so svetu povedali, da je sedež Hamasa pod bolnišnico, je IDF že našla dejanski poveljniški center, toda 8,5 kilometrov stran. Vir: Posnetek zaslona, X

Čeprav so bili tudi »osrednji« mediji na Zahodu nekoliko zadržani do trditev izraelske vojske (IDF), ki se je trudila prepričati domačo in predvsem svetovno javnost, da je bila bolnišnica al-Shifa krinka za Hamasov poveljniški in nadzorni center ter skladišče orožja, taisti zahodni mediji niso poročali o veliko večji zgodbi.

Izraelska vlada je namreč že ob začetku propagandne kampanje o bolnišnici al-Shifa vedela, da Hamas tam nima skritega vojaškega poveljstva in nadzora, ker je že našla kompleks kilometre stran.

Dodatno so se izraelski vojaki kompromitirali še zatem, ko so najprej v bolnišnici našli eno avtomatsko puško, nekaj minut zatem za druge novinarje pa že tri.

Ob tem so bili vojaki slikani s škatlami z napisom »medical supplies« v angleščini, kar je bilo popolnoma nesmiselno.

Iste škatle so se nato pojavile v prostoru, kjer so menda našli orožje.

Izraelci so 15 let trdili, da Hamas upravlja svojo primarno poveljniško in nadzorno bazo iz tunela pod bolnišnico al-Shifa.

Medtem ko so svetu povedali, da je sedež Hamasa pod bolnišnico al-Shifa, je IDF že našla dejanski poveljniški center 8,5 km stran, poroča Gareth Porter.

Po začetku izraelskega bombardiranja Gaze oktobra je izraelska vojska razširila to sporočilo in lansirala zlagano trditev, da je s skrivanjem Hamasovega vrhovnega poveljstva bolnišnica al-Shifa izgubila imuniteto pred vojaškimi operacijami v skladu z vojnim pravom.

11. novembra je tiskovni predstavnik IDF Richard Hecht izjavil, da je al-Shifa »glavno središče dejavnosti Hamasa«.

Newsweek je nato poročal, da IDF bolnišnico al-Shifa obravnava kot »glavno Hamasovo poveljniško mesto«, Times of Israel pa je zapisal, da se »Hamasovi voditelji spet skrivajo pod bolnišnico.«

Toda medtem je izraelska vojska že pridobila nadzor nad pravim Hamasovim poveljniškim in nadzornim centrom na območju, kjer je vodstvo Hamasa prej imelo svoje nadzemne pisarne v soseski Al Atatra, na skrajnem severozahodu mesta Beit Lahiya, 8,5 kilometrov stran od bolnišnice al-Shifa, poroča Gareth Porter.

Po tem, ko je bila ta poslovna stavba porušena, je IDF odkrila velik tunelski objekt, za katerega je bilo povsem gotovo, da je bil osrednji štab vrhovnega poveljstva Hamasa – poveljniški in nadzorni center za celotno vojno.

Zgodba o tem je v The Jerusalem Post pricurljala 14. novembra.

Tuneli naj bi imeli dvigalo in segali trideset metrov pod zemljo, v primerjavi s samo petimi metri pod zemljo v drugih predorih.

Pravi bunkerji Hamasa
Pravi bunkerji Hamasa. Vir: Posnetek zaslona, X

Poleg tega je bil ta sistem opremljen s kisikom, klimatsko napravo in bolj naprednimi komunikacijami, kot jih je bilo videti kjer koli drugje.

Ker pa bi ta zgodba izničila trditve Izraela o tem, da Hamas uporablja tako palestinske kot izraelske civiliste kot »živi ščit« je bila potisnjena na obrobje.

Očitno si skrajna desničarska izraelska vlada premierja Benjamina Netanjahuja želi ustaviti vso nadaljnjo publiciteto o odkritju dejanske podzemne baze Hamasovega vrhovnega poveljstva.

Nobena zgodba o odkritju pravega Hamasovega bunkerja visokega poveljstva ni bila objavljena v Izraelu ali drugje v skoraj dveh tednih od podrobnega prispevka Jerusalem Posta 14. novembra.

Mediji so uspeli popolnoma zamolčati odkritje sedežu Hamasa, kljub dejstvu, da ima več tujih medijev pisarne v Tel Avivu in je zgodba še vedno dostopna na internetu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek