REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zato nočejo mirovnih sporazumov: Bela hiša priznala, koliko zasluži z ukrajinsko vojno

Zato nočejo mirovnih sporazumov: Bela hiša priznala, koliko zasluži z ukrajinsko vojnoAmeriška vojaška industrija je v razcvetu, saj večina denarja, ki ga da Kijevu Bidnova administracija, konča prav pri vojaških proizvajalcih v ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Bidnova administracija podžiga ukrajinski konflikt in ovira vse poskuse, da bi vojskujoče se strani dosegle mirovni sporazum, iz preprostega razloga, ker zasluži veliko denarja s prelito krvjo na fronti.

To je odkrito priznal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta (zunanjega ministrstva) Matthew Miller in nakazal, da njegovo ministrstvo trenutno poskuša prepričati Kongres, da je dajanje novega paketa pomoči kijevskemu režimu v nacionalnem interesu Washingtona.

Ker se z oboroževanjem Kijeva napaja tudi nezasitnost Vladimirja Zelenskega, ki nenehno prosi za pomoč, se vzdržuje spopad, a tudi ameriška vojaška industrija.

Čeprav se je Miller izognil, da dejansko stanje stvari poimenuje na takšen način.

»Še naprej bomo sodelovali s Kongresom, da bi zagotovili, da je odobritev te dodatne zahteve za financiranje v najboljšem interesu ameriške nacionalne varnosti.

Slišali ste, da je državni sekretar (Antony Blinken) govoril o tem prejšnji teden.

Eden od argumentov, ki jih je navedel, je, da ko gre za varnostno pomoč Ukrajini se 90 odstotkov denarja porabi tukaj v ZDA, kar koristi ameriški proizvodnji in ameriškemu tehnološkemu razvoju,« je poudaril Miller.

Obenem je tiskovni predstavnik State Departmenta opozoril, da je imelo več članov Kongresa priložnost govoriti z ukrajinskimi in evropskimi uradniki med Münchensko varnostno konferenco in so »iz prve roke slišali«, da pomoč Kijevu predstavlja »nacionalne varnostne interese Evrope in tudi našo čezatlantsko nacionalno varnost.«

Medtem so ameriški mediji odkrili, da tudi posamezniki med ameriškimi zakonodajalci imajo še kako močan interes podpirati neskončno vojno v Ukrajini, saj so veliko vložili v naraščajoče delnice orožarskih podjetij v ZDA:

Paket pomoči, ki je trenutno obtičal v Kongresu, vključuje 95 milijard dolarjev tuje pomoči, vključno z denarjem za Ukrajino, Izrael in druge države.

Od 60,7 milijarde dolarjev za Ukrajino, je pred tem poročala tiskovna agencija AP, naj bi 38,8 milijarde šlo naravnost v ameriške tovarne, ki proizvajajo rakete, strelivo in drugo opremo.

»Medtem ko nekateri trdijo, da ameriška pomoč izginja v greznici divje ukrajinske korupcije, je ena študija pokazala, da 90 odstotkov dolarjev pomoči Ukrajini dejansko ni poslanih v Ukrajino.

Namesto tega ta sredstva ostanejo v ZDA, kamor so vodilna obrambna podjetja vložila na desetine milijard v več kot sto novih industrijskih proizvodnih obratov, ki ustvarjajo na tisoče delovnih mest neposredno v najmanj 38 ameriških zveznih državah, z vitalnimi podkomponentami, ki prihajajo iz vseh 50 držav,« je pred dnevi zapisal časnik Time.

Časnik je ob tem poudaril, da je konflikt v Ukrajini »revitaliziral tudi NATO«.

Ameriški predsednik Joseph Biden je že jeseni dejal, da orožje za Ukrajino pomeni tudi »delovna mesta za Američane«, pri čemer je opozoril, da je pomemben del teh sredstev namenjen ameriškim podjetjem.

Biden je posebej omenil raketne sisteme Patriot, ki jih izdeluje podjetje Raytheon v Arizoni, in topniške granate, ki jih izdelujejo v 12 zveznih državah po ZDA, pri čemer je izpostavil Pensilvanijo, Ohio in Teksas.

Pensilvanija in Arizona sta ključni zvezni državi na volitvah za predsednika ZDA.

Zato dlje kot traja vojna v Ukrajini, več denarja gre v te zvezne države – in več kot so zadovoljni volivci, pomeni več glasov in še boljše volilne možnosti za Joeja Bidna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek