REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zategovanje pasu à la Milei: Argentinskemu predsedniku plača zrasla za 48 odstotkov, medtem ko ljudstvo strada

Zategovanje pasu à la Milei: Argentinskemu predsedniku plača zrasla za 48 odstotkov, medtem ko ljudstvo stradaZ odlokom, ki ga je sam podpisal, je predsedniku Argentine odobreno povišanje plače v času, ko je letna inflacija presegla 250 odstotkov. Nato je našel grešnega kozla in v televizijskem programu v živo - odpustil svojega ministra za delo. Vir: Posnetek zaslona, X

Argentinski predsednik Javier Milei je v televizijskem programu v živo odpustil svojega ministra za delo, ker je prejšnji mesec med viškom varčevalnih ukrepov odobril 48-odstotno povišanje predsedniške plače.

Bruto mesečna plača argentinskega predsednika se je tako z nekaj več kot štiri milijone pesov (4700 dolarjev) v januarju povečala na nekaj več kot šest milijonov pesov februarja.

Člani levo usmerjene peronistične opozicije so konec tedna objavili podrobnosti odloka, ki odreja povišanje plač, ki ga je podpisal sam predsednik Milei.

V poskusu ublažitve škandala je Milei brž odpustila ministra Omarja Jasina zaradi »napake, ki se ne bi smela zgoditi« in preklical povišanje plače tako sebi kot svojemu kabinetu.

Predsednik Milei je v isti sapi obubožanemu ljudstvu pojasnil, da so se povišanja sicer samodejno sprožila v skladu s pravili, ki so jih določile prejšnje peronistične vlade, ko so bile plače javnih uslužbencev povečane, da bi sledile inflaciji, ki trenutno presega 250 odstotkov na leto, poroča Financial Times.

Analitiki pravijo, da bi ta epizoda lahko škodovala Mileiu, ki je bil novembra izvoljen na podlagi dvostranske obljube – da bo rešil najhujšo gospodarsko krizo v Argentini v zadnjih dveh desetletjih in ukinil privilegije za politično elito, ki jo krivi za njeno povzročitev.

Predsednik, ki uživa podporo majhne manjšine v Kongresu, je večkrat dejal, da se bo zanašal na svojo priljubljenost v javnosti, da bo pritiskal na zakonodajalce, naj podprejo drastično zmanjšanje porabe in obsežno deregulacijo.

»Vlada nima skoraj nobenega prostora za tovrstne napake, kar spodkopava njeno pripoved o varčevanju,« je opozoril Cristian Buttié, direktor javnomnenjske agencije CB Consultora, in poudaril, da je raziskava konec tedna pokazala rahel padec priljubljenosti Mileia v primerjavi s februarjem.

»Spirala negativne podobe bi bila še posebej nevarna za predsednika outsajderja, ki ima komaj kakšnega zaveznika v Kongresu ali med guvernerji provinc,« je izpostavil Buttié.

Lucas Romero, direktor političnega svetovalnega podjetja Synopsis v Buenos Airesu, je dejal, da bo odziv javnosti na škandal odvisen od tega, kako hitro bo Mileiu uspelo pokazati napredek v gospodarstvu.

Ekonomisti napovedujejo, da bodo uradni podatki o inflaciji, ki bodo objavljeni danes, pokazali, da so se cene februarja v povprečju zvišale za približno 15 odstotkov.

Čeprav je to izboljšanje glede na januarskih 20,6 odstotka, je še vedno med najvišjimi mesečnimi stopnjami inflacije na svetu.

»Če ljudje mislijo, da se stvari ne slabšajo tako hitro kot prej, se lahko te epizode nezadovoljstva zmanjšajo,« je dejal Romero.

»Če pa vlada ne more pokazati rezultatov, se ljudje začnejo jeziti.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek