REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zapornik, ki je pobegnil iz zloglasnega Alcatraza: FBI je mislil, da je mrtev, toda po 50 letih se jim je oglasil …

Zapornik, ki je pobegnil iz zloglasnega Alcatraza: FBI je mislil, da je mrtev, toda po 50 letih se jim je oglasil …Zloglasni zapor Alcatraz in razpisana tiralica FBI za prijetje Johna Anglina

Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) po 56 letih ponovno preiskuje spektakularen pobeg treh znanih beguncev iz najbolj zloglasnega ameriškega zapora Alcatraz.

Spektakularni pobeg je v preteklih desetletjih postal del urbanih legend.

Skrivnost na novo odprte preiskave je prišla na plano potem, ko je FBI naposled objavili pismo, ki ga je poslal eden izmed pobeglih kaznjencev, s ponudbo za nenavadno nagodbo, če se mu zagotovi - zdravniška oskrba v zaporu.

Skrivnostno Anglinovo pismo, tiralica FBI in ruševine zloglasnega Alcatraza

Tako so v javnost naposled prišle informacije o pismu, ki ga je pol stoletja po pobegu na naslov FBI poslal John Anglin, eden od treh zapornikov, ki so davnega leta 1962 pobegnili iz najbolj znanega zapora na svetu - Alcatraza. Pismo je sicer prišlo v roke agentov FBI že leta 2013, vendar je bilo šele nedavno predstavljeno javnosti.

Bančna roparja John Anglin in njegov brat Clarence ter njun sokaznjenec Frank Morris so leto in pol z žlicami kopali rov pod umivalnikom v Johnovi celici.

Bančna roparja John Anglin in njegov brat Clarence ter njun sokaznjenec Frank Morris so leto in pol z žlicami kopali rov pod umivalnikom v Johnovi celici. Trije kaznjenci so izbrali 11. junij leta 1962 za drzen pobeg po ozkem tunelu, ki jim je »odprl« pot v svobodo.

Prva preiskava je ugotovila, da so z otoka pobegnili s splavom, ki so ga izdelali iz 50 dežnih plaščev. Iz WC papirja in ostankov las, ki so jih ukradli pri zaporniškem brivcu, so izdelali lutke, ki so jih namestili v svoje postelje. Lažne glave v svojih posteljah so pokrili z odejo, nato pa se skozi luknje, ki so jih naredili v zidove svojih celic, splazili v servisni hodnik, ki ni bil v uporabi. S strehe zapora so se spustili na trdna tla in preplezali ograjo.

Pazniki so zjutraj odkrili le prazne celice, čez nekaj dni pa so na bližnjem otoku našli ostanke njihovega priročnega splava. Toda pobeglih ni bilo nikjer.

Celica Johna Anglina po pobegu
Celica Johna Anglina po pobegu, desno

Celo FBI se jim je poklonil, ko je za njihov načrt pobega potrdil, da je bil kratko malo - genialen.

V preteklih 56 letih jih niso nikoli izsledili. Čeprav primer ni bil nikoli uradno zaključen, pa je sklepno poročilo navajalo ugotovitve znanstvenikov, da trojica nikakor ni mogla biti kos močnim morskim tokovom v zalivu San Francisca, zato so se najverjetneje utopili v mrzlem morju.

Celo FBI se jim je poklonil, ko je za njihov načrt pobega potrdil, da je bil kratko malo - genialen.

A njihovi svojci so bili ves ta čas prepričani v nasprotno. Ne nazadnje, FBI ni našel niti enega samega dokaza, prav tako tudi ne posmrtnih ostankov, ki bi dokazovali, da je trojica utonila in ni uspela pobegniti iz najbolj znanega strogo varovanega zapora v ZDA ter odveslati na varno.

Dvome v uradno različico dogodka je sprva spodbudila skupina nizozemskih strokovnjakov za hidravliko, ki je simulirala več ducatov poti, ki bi jih lahko John in Clarence Anglin ter Frank Morris ubrali. Ker niso vedeli, ob kateri uri so pobegnili, so strokovnjaki ugibali in simulirali smer splava vsake pol ure od osmih zvečer pa do štirih zjutraj iz več primernih mest za pobeg z otoka.

V poštev so vzeli celo učinek veslanja, saj so domnevali, da so tako dosegli kopno, ko so se mu dovolj približali.

Brata John in Clarence Anglin ter njun sotrpin Frank Morris

Torej - če je trojica krenila na »pot«, preden je ura odbila pol polnoči, so moški končali na odprtem morju, je pokazala raziskava. Če so izpluli med pol polnočjo in polnočjo, pa je povsem mogoče, da so pristali severno od mosta Golden Bridge. V tem primeru bi vsakršne ostanke, ki so za njimi ostali v vodi, odneslo severno od Alcatraza, kjer so agenti FBI dejansko odkrili veslo in nekaj osebnih predmetov, ki so pripadali trojici.

Simulacija pobegov sicer ne dokazuje, da je zapornikom dejansko uspelo pobegniti, je pa pokazala, da je to bilo povsem mogoče.

Simulacija pobega sicer ne dokazuje, da je zapornikom dejansko uspelo pobegniti, je pa pokazala, da je to bilo povsem mogoče.

No, zdaj se je naposled izvedela resnica.

»Moje ime je John Anglin. Junija 1962 sem pobegnil iz Alcatraza, skupaj s bratom in Frankom Morrisom. Star sem 83 let in zelo slabega zdravja. Zbolel sem za rakom. Vsi smo pobegnili tisto noč, vendar komaj. Frank je umrl oktobra 2005. Njegov grob je v Alexandriji pod lažnim imenom. Moj brat Frank je umrl leta 2011«, je navedeno v pismu, ki ga je podpisal John Anglin.

Pismo
Bo Anglinovo pismo pomagalo zaključiti skrivnostni pobeg?

Anglin je še napisal, da bo tem pisanju sledilo novo pismo, v katerem bo razkril, kje je, če predstavniki FBI na televiziji javno obljubijo, da ne bo v zaporu prestal več kot eno leto in - če bo dobili potrebno zdravstveno oskrbo ter pomoč zdravnika.

»To ni šala, to je resno in to je iskrena resnica,« je sklenil v pismu, ob pripombi, da je življenje na prostosti prebil sprva v Seattleu, nato v Severni Dakoti, naposled pa na jugu Kalifornije ...

Anglinovo pismo potrjuje, da trojici pobeglih zapornikov niti nevarna plima ni prišla do živega.

Nato so preiskovalci preigrali novo teorijo – mogoče je namreč, da so se možje zatekli na kopno blizu mostu Golden Bridge –, če jih seveda ni prej na odprto morje odnesla plima. Toda zdi se, da Anglinovo pismo onkraj razumnega dvoma potrjuje, da trojici pobeglih zapornikov niti nevarna plima in mrzla voda ter nevarni morski tokovi - niso prišli do živega.

Alcatraz je bil zgrajen kot zapor, iz katerega »nihče ne more pobegniti«. A kar je zapor resnično proslavilo, je bila njegova lokacija: umeščen je bil namreč na kamniti otok sredi zaliva San Francisca, in obdan z nepredvidljivimi in nevarnimi morskimi tokovi.

Dokumenti FBI pričajo, da je bilo v treh desetletjih delovanja Alcatraza samo štirinajst poskusov pobega, v katere je bilo vpletenih šestintrideset mož. Vsi so bili ujeti ali pa so med pobegom umrli, razen omenjenih treh.

Kako bi pobegli kaznenjci izgledali danes (zgoraj) in Al Capone (spodaj)

Skrivnostni beg bratov Anglin in Franka Morrisa ni bil nikoli razrešen in se je dolgo ugibalo, če so sploh preživeli, toda prevladala je domneva, da so umrli pri poskusu bega. O njih je bil leta 1979 posnet celo film Beg iz Alcatraza v katerem je imel eno od vlog slavni igralec Clint Eastwood.

Alcatraz je bil odprt leta 1934, med najbolj znanimi zaporniki pa je bil Al Capone.

Toda zdaj je več članov družine Anglin potrdilo, da so vsi trije begunci preživeli in vzpostavili stik s svojimi sorodniki.

Alcatraz je bil odprt leta 1934, med najbolj znanimi zaporniki pa je bil Al Capone.

Zapor je prenehal z delom leta 1963, danes pa ga je mogoče obiskati kot turistično znamenitost. Turisti lahko obiščejo glavno celico, svetilnik, knjižnico, znamenito stavbo 64 in dvorišče.

Ruševine Alcatraza kljubujejo času in hranijo spomin na usode mnogih zapornikov, ki so na otoku končali svoje življenje

Uradniki FBI sedaj opisujejo, kako je trojici obsojencev vendarle uspelo pobegniti iz razvpitega zapora.

Primer bo zastaral, ko bodo osumljenci aretirani, dokazano preminuli ali stari 99 let.

Šele zjutraj so v njihovih posteljah našli lutke iz plastike z resničnimi lasmi, ki so prevarale nočne čuvaje. Zapor je bil takoj po tem odkritju zaklenjen in se je začelo mrzlično iskanje beguncev na podlagi zbranih dokazov za rekonstrukcijo pobega.

FBI je preiskavo sicer uradno zaključil leta 1979 in jo predal v pristojnost urada zveznega šerifa, da nadaljuje s preiskavo dogodka, ki je v preteklih desetletjih postal urbana legenda.

Primer bo zastaral, ko bodo osumljenci aretirani, dokazano preminuli ali stari 99 let.

Komentarji