REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj se zahodne države in Varnostni svet OZN bojijo preiskave ameriških biolaboratorjev v Ukrajini

Zakaj se zahodne države in Varnostni svet OZN bojijo preiskave ameriških biolaboratorjev v UkrajiniMedtem ko je Kitajska podprla ruski predlog za ustanovitev komisije za preiskavo njenih obtožb o vpletenosti ZDA v domnevni razvoj biološkega orožja v Ukrajini, so Združene države Amerike, Velika Britanija in Francija glasovale - proti. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Varnostni svet OZN je zavrnil poziv Rusije k mednarodni preiskavi trditev, da so Združene države Amerike uporabljale laboratorije v Ukrajini za razvoj biološkega orožja.

Medtem ko je Kitajska podprla ruski predlog za ustanovitev komisije za preiskavo obtožb Moskve o vpletenosti ZDA v domnevni razvoj biološkega orožja v Ukrajini, so Združene države Amerike, Velika Britanija in Francija z glasovanjem proti to raziskavo - zatrle v kali.

Pri tem jim je pomagalo deset nestalnih članic Varnostnega sveta, ki se je vzdržalo.

Rusija vztraja, da ZDA in Ukrajina kršijo mednarodno konvencijo iz leta 1972, ki prepoveduje razvoj, proizvodnjo in skladiščenje biološkega orožja.

Po navedbah Moskve je več laboratorijev v Ukrajini delalo na tajnem »vojaško-biološkem« programu, ki je vključeval študije in zbiranje ter kopičenje vzorcev antraksa, kolere in drugih nevarnih nalezljivih bolezni.

Ameriški medijski portal The National Pulse je na podlagi pridobljene dokumentacije ekskluzivno objavil, da izbrisane (pa sedaj obnovljene) spletne strani kažejo, da si je že ameriški predsednik Barack Obama, v katerega administraciji je bil Joe Biden podpredsednik, prizadeval zgraditi biolaboratorij s sedežem v Ukrajini za ravnanje s 'posebej nevarnimi patogeni'. Listine, ki jih je pridobil The National Pulse postavljajo resna vprašanja o dejavnosti vlade ZDA v Ukrajini, ki segajo skoraj dve desetletji nazaj. Vir: Zajem zaslona, The National Pulse

Washington in Kijev zanikata razvoj biološkega orožja.

Za vse to je moral vedeti tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sin sedanjega ameriškega predsednika ZDA Hunter Biden pa je za delovanje spornih biolaboratorijev novačil financerje iz ZDA, kar kažejo pisma, ki so bila odkrita na njegovem prenosnem računalniku.

Osrednji ameriški mediji pa tudi Facebook in podobna podjetja so cenzurirala ta razkritja pred ameriškimi volitvami novembra leta 2020, da ne bi škodila predsedniški kampanji oziroma izvolitvi Joeja Bidna.

Trdili so, da gre za ruska podtikanja, nato pa se je celo New York Times opravičil in priznal, da so podatki - pristni.

Navkljub temu pa je Zelenski še marca miril, češ da laboratoriji izvajajo »navadne znanstvene raziskave«.

Rusija je prejšnji teden članom Varnostnega sveta razposlala osnutek resolucije in 310 strani dolg dokument v katerem navaja dejstva, ki razkrivajo, da v bioloških laboratorijih v Ukrajini ob podpori ameriškega obrambnega ministrstva potekajo vojaške biološke dejavnosti.

Hkrati je pripravila predlog resolucije za preiskavo teh navedb.

Med glasovanjem v Varnostnem svetu v sredo je ameriška odposlanka Linda Thomas-Greenfield zatrdila, da ruski predlog za preiskavo »temelji na dezinformacijah, nepoštenosti, slabim vzgibom in popolnem pomanjkanju spoštovanja do tega organa«.

Thomas-Greenfieldova je ponovila, da dejavnosti v okviru Pentagonovega programa za Skupno zmanjševanje nevarnosti (Cooperative Threat Reduction  - CTR) v Ukrajini in drugih nekdanjih sovjetskih državah »niso za vojaške namene«.

Faksimil iz članka portala The National Pulse, ki razkriva, da so ZDA zgradile biolaboratorije s sedežem v Ukrajini, ki so obravnavali posebej nevarne patogene. Vir: Zajem zaslona

Misija ZDA pri mednarodnih organizacijah v Ženevi v Švici je aprila dejala, da je cilj CTR-ja v Ukrajini pomagati državi »konsolidirati in zavarovati patogene ter še naprej zagotavljati, da lahko Ukrajina odkrije in prijavi izbruhe bolezni, preden predstavljajo grožnjo varnosti ali stabilnosti«.

Dmitrij Poljanski, namestnik ruskega odposlanca pri OZN je medtem poudaril, da je »globoko razočaran« nad glasovanjem.

Poljanski je po glasovanju dejal še, da so zahodne države pokazale, da zakonodaja zanje ne velja.

Zahod je obtožil kolonialne miselnosti.

V isti sapi je opozoril, da se »zahodne države preprosto bojijo« mednarodne preiskave o vprašanju, kaj v resnici počnejo sporni ukrajinski laboratoriji pod taktirko ZDA?

Delite članek