REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahrbten napad: Sloveniji bo v OZN škodilo Janševo priznanje, da je Slovenija »marioneta ZDA«, ne pa »obup zaveznikov«

Zahrbten napad: Sloveniji bo v OZN škodilo Janševo priznanje, da je Slovenija »marioneta ZDA«, ne pa »obup zaveznikov«Janša je znova presenetil z zahrbtno potezo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Bo Sloveniji uspelo postati nestalna članica Varnostnega sveta OZN?

V slovenskem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so optimistični, toda predsednik SDS napoveduje možnost neuspeha in v tem primeru zahteva odstope – zunanje ministrice in kar celotne vlade.

Pri tem pa je sam naredil potezo, s katero je slovenski zunanji ministrici in Sloveniji – kar se da najbolj škodoval.

Janšev verbalni napad je bil zahrbten in bo zelo verjetno uničujoč.

Janša je slovenski diplomaciji s priznanjem, da je Slovenija »ameriški kandidat« naredil medvedjo uslugo in ji vrgel kopico novih polen pod noge.

Predsednik SDS Janez Janša je ob tem lansiral še »informacijo«, da bi lahko Slovenijo v tekmi za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov nadomestila druga država.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon odgovarja, da je »SDS za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse.«

Predsednik SDS Janez Janša je pod objavo na Twitterju dodal izsek iz sobotnega intervjuja z zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

Ta je v intervjuju dejala: »Slovenija ni nikogaršnja marioneta. Smo zelo samozavestni in vodimo svojo kandidaturo.«

Janša ministrico obtožuje »odkritega spogledovanja s totalitarizmom Putinovega tipa«, obtožuje »neokomunistično vlado v Ljubljani«, da je stopila na prorusko, nedemokratično stran, kar bi lahko postavilo pod vprašaj glasove, ki jih Slovenija potrebuje za izvolitev med nestalne članice v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Janševa teza je enostavna, znova seveda ideološka – in popolnoma zgrešena.

»Konkurenca Sloveniji je Belorusija. Že leto dni resolucije OZN z obsodbo ruske agresije na Ukrajino in beloruske kolaboracije s Putinom pri glasovanju dosežejo tudi prek 140 glasov. Beloruski tabor pa zbere od 5 do 7 glasov proti. Slovenija za izvolitev potrebuje 129 glasov. Kar v bistvu pomeni, da bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, ki so nas prosili za kandidaturo,« je zapisal prvak opozicijske SDS.

Belorusija medtem nadaljuje svojo kampanjo in se zavzema za demilitarizacijo mednarodnih odnosov...

Vir: Posnetek zaslona

Odgovornost za to, da bi »zavezniki obupali« nad Slovenijo, pa je pripisal nekdanjima predsednikoma republike Milanu Kučanu in Danilu Türku, ki da imata proruska stališča. Hkrati je dodal, da sta oba tudi »predlagatelja« sedanje predsednice republike Nataše Pirc Musar, ter poudaril, da »de facto usmerjata tudi vlado« pod vodstvom Roberta Goloba.

Po Janševih ocenah »tuji diplomati pri nas težko spregledajo (...) odkrito spogledovanje s totalitarizmom Putinovega tipa, ki se kaže v čaščenju diktatorja, enopartijskega režima in ukinjanju dneva spomina na žrtve tega režima.«

Za svoje trditve Janša ni ponudil nobenega dokaza.

Kot kaže pregled medijev in družbenih omrežij ni niti ene izjave, po kateri bi lahko sklepali, da tuji voditelji kritizirajo Slovenijo zaradi čaščenja diktatorjev, enopartijskega režima in podobno.

Kot kaže pregled medijev in družbenih omrežij ni niti ene izjave, po kateri bi lahko sklepali, tuji voditelji kritizirajo Slovenijo zaradi čaščenja diktatorjev, enopartijskega režima in podobno.

Janša pri tem naredi še eno, zelo enostavno in zelo zgrešeno primerjavo, po kateri naj bi glasovanje za spoštovanje integritete Ukrajine pomenilo tudi avtomatsko podporo slovenski kandidaturi.

Toda to seveda ni res. Mnoge države – tudi Kitajska – podpirajo integriteto vseh držav in vse države na svetu praviloma podpirajo to temeljno načelo mednarodnega prava, saj v tem primeru podpirajo tudi lastno samoohranitev.

Zato je logično, da bodo glasovale v podporo takšnih resolucije.

A to ne pomeni nujno, da bodo podprle tudi Slovenijo, ki glasuje enako kot ZDA, ne pa Belorusije, ki pogosto glasuje tako kot Rusija.

Ko gre za vprašanje sankcij do Rusije je na primer jasno, da jih večina držav ne podpira.

Vse večje zanimanje za članstvo v organizacijah BRICS in SCO, kjer ima Rusija velik vpliv pa kaže, da se vpliv Rusije v tem delu sveta krepi.

Isto velja za Bližnji vzhod, ki so ga ZDA v samo zadnjem letu skoraj v celoti izgubile.

Predvsem so ohladile odnose s Savdsko Arabijo, svojo nekdanjo zaveznico, z ostalimi državami regije pa imajo že od prej zelo konfliktne odnose.

Latinska Amerika, velik del Azije in Bližnjega vzhoda, vsaj del Evrope – tu bi lahko Belorusija ali druge podobne države dobile glasove, ki jih Slovenija ne bo mogla dobiti.

Belorusija je v tem procesu res videna kot zaveznica Moskve in tudi kot država, ki si prizadeva za spremembo sedanjega sistema svetovne ureditve.

Ta sistem pa po ocenah številnih afriških, latinskoameriških, bližnjevzhodnih držav škodi njim in koristi državam razvitega sveta oziroma državam G7.

Ne pozabimo ob tem, da je samo v vojnah ZDA v tem stoletju umrlo 4,5 milijonov ljudi, 7,5 milijonov pa jih zato strada. 

Nekateri glasovi seveda podpirajo Slovenijo i kritizirajo Belorusijo zaradi kršitev človekovih pravic.

In trdijo, da si Belorusija zaradi zapiranja političnih zapornikov, jedrskega orožja na svojih tleh in podpore Kremlja ne zasluži biti članica VS OZN.

Toda lahko bi se izkazalo, da je to manjšina držav.

Prav tako ne smemo pozabiti, da v svetu narašča moč Pekinga, moč Washingtona pa upada.

Prav tako ne smemo pozabiti, da v svetu narašča moč Kitajske, moč ZDA pa upada.

To jasno kažejo gospodarski pokazatelji glede naraščanja BDP-ja (zgoraj) v zadnjih letih.

Evropa ob tem stagnira, hkrati pa ob vojni v Ukrajini deluje kot marioneta – ZDA.

Še več, tudi Slovenijo mnogi vidijo kot podaljšano roko Washingtona.

In zato je v veliki meri kriva prav nekdanja Janševa vlada, ki je to tudi – odkrito priznala.

Prav to bo morda ključen argument, na podlagi katerega bodo druge države, nasprotnice slovenske kandidature in sama Rusija ter Belorusija lahko »uspešno sesuvale« slovensko kandidaturo.

Ob tem kar 85 odstotkov sveta - ne podpira sankcij proti Rusiji.

Slovenija je namreč kandidaturo za nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN za leti 2024 in 2025 uradno napovedala decembra 2021.

Že tedaj je bilo v diplomatskih krogih jasno, da je to Slovenija naredila na prošnjo Američanov.

In kot je zdaj razkril tedanji premier Janez Janša, je Slovenija to res storila »na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Natu

Ob odločitvi vlade za ta projekt 25. novembra 2021 so sicer na zunanjem ministrstvu (tedaj) pod vodstvom Anžeta Logarja pojasnjevali, da »gre za nadaljevanje aktivne zunanje politike Slovenije po uspešno izvedenem predsedovanju Svetu EU.«

Na novinarska vprašanja, ali je Slovenija »ameriški kandidat«, pa niso odgovarjali in so poudarjali, da gre predvsem za projekt Slovenije kot samostojne in suverene države.

Danes tudi v Londonu ljudje protestirajo (spodaj) zaradi - ameriške politike. In zato ni dobro biti kandidat te države, to je jasno.

Po lanskih volitvah je projekt kandidature Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN posvojila tudi nova vlada pod vodstvom Roberta Goloba in s Tanjo Fajon na zunanjem ministrstvu.

Da je Slovenija dejansko »ameriški kandidat«, se nikakor ni poudarjalo na glas, saj želi Slovenija dobiti tudi glasove tistih članic Združenih narodov, ki niso v najboljših odnosih z ZDA.

Slovenski diplomati trdijo, da bo Slovenija, čeprav članica EU in Nata nepristranska pri obravnavi svetovnih vprašanj.

Janša je sedaj s svojim priznanjem to držo razkril kot neverodostojno in to le dobra dva tedna pred odločilnim glasovanjem.

Medtem ko se na zunanjem ministrstvu ne nameravajo uradno odzivati, je Fajonova Janševo tvitanje ocenila za škodovanje državi s ciljem prihoda na oblast.

»SDS je za škodovanje državi in rušitev vlade pripravljena narediti prav vse. Tudi povzročati škodo pri naši skupni kandidaturi za Varnostni svet Združenih narodov,« je tvitnila predsednica SD.

Paradoksalno je, da tudi Tanja Fajon priznava, da bo Sloveniji najbolj škodilo prav razkritje, da je »ameriška kandidatka« - kar pa je v diplomatskih krogih itak jasno že od kar se je tekma z Belorusijo začela.

Vse bo jasno 6. junija in pozneje.

Po informacijah, ki jih objavlja tudi Janša pa bi se lahko v zadnjem trenutku namesto Slovenije in Belorusije kot kandidatka pojavila tudi kakšna tretja država, na primer Srbija – ali pa kakšna druga država.

Srbija, ki je sicer obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a ni pristopila k evropskim sankcijam proti Rusiji bi bila morda lahko država, ki bi bila zanimiva »kompromisna rešitev,« ocenjujejo tudi slovenski diplomati…

Tudi na to je opozoril Janša v svojem tvitu in menil, da bi se to lahko zgodilo zato, ker bi takšni državi slovenski zavezniki bolj zaupali: »Skrbijo informacije, da potekajo pogovori o možnem nadomestilu za Slovenijo. Da nas v VS OZN lahko nadomesti celo država, ki ni še niti članica EU, pa ji zavezniki bolj zaupajo kot neokomunistični vladi v Ljubljani. Upamo, da do te katastrofalne blamaže ne pride,« jadikuje Janša v svojem tvitu.

Slovenski diplomati trdijo, da bo Slovenija, čeprav članica EU in Nata nepristranska pri obravnavi svetovnih vprašanj. Janša je sedaj s svojim priznanjem to držo razkril kot neverodostojno in to le dobra dva tedna pred odločilnim glasovanjem.

Pri tem pa je jasno, da je slovenski diplomaciji s svojim priznanjem, da je Slovenija »ameriški kandidat« sam naredil medvedjo uslugo in ji vrgel kopico novih polen pod noge.

Šlo je za zahrbten napad na slovensko diplomacijo na točki, ki lahko Sloveniji najbolj škodi, pa čeprav je Janša ob tem seveda povedal – resnico.

Nasprotniki kandidature Slovenije bodo sedaj imeli še lažje delo.

Istočasno pa je jasno, da bo morebiten neuspeh Slovenije prej rezultat dejstva, da moč »Zahoda« v svetu upada, kot pa lažen razlog o »neokomunizmu v Sloveniji«, ki ga podtika Janez Janša.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek