REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodniki zavezniki nameravajo evakuirati Bele čelade iz Sirije

Zahodniki zavezniki nameravajo evakuirati Bele čelade iz Sirije

Ta teden so vladne sile režima Bašarja al Asada osvobodile večje predele Sirije, s čimer so postale ogrožene Bele čelade. Slednje so bile znane po opravljanju nalog civilne zaščite na sirskem ozemlju, ki ni bilo pod nadzorom Asada.

V sklopu vrha zveze Nato so se predstavniki nekaterih držav, ki so podpirale delovanje Belih čelad, dotaknili tudi vprašanja njihove evakuacije, v primeru nadaljnjega napredovanja sirskih vladnih enot. 

Nizozemska, Združeno kraljestvo, Francija, Kanada, Nemčija in ZDA so se tako ta teden dogovarjale, kako rešiti življenja okoli tisoč prostovoljcev in njihovih družinskih članov.

Nizozemska, Združeno kraljestvo, Francija, Kanada, Nemčija in ZDA so se tako ta teden dogovarjale, kako rešiti življenja okoli tisoč prostovoljcev in njihovih družinskih članov. Okoli 300 med njimi naj bi bilo še posebej ogroženih, če pridejo v roke sirske vlade. 

Bele čelade, ki so uradno znane kot Sirska civilno-zaščitna skupina, naj bi bile označene kot odporniška skupina in tako cilj Asadovih sil, ki imajo podporo Irana in Rusije. Asad je predhodno zagotovil, da ne bodo izvajali maščevanja nad civilnimi skupinami, ki so v času državljanske vojne delovale na jugozahodu države, a zahodne države tem zagotovilom ne verjamejo. 

Theresa May
Britanska premierka Theresa May

Britanska premierka Theresa May se je o tem pogovarjala tudi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Pri tem je glavno vprašanje, kako bo reagirala Rusija, ki je Bele čelade označila za teroristično organizacijo. Brez pomoči oz. podpore Rusije je tako malo upanja na njihovo rešitev, tako po kopnem kot po zraku. 

Hitro napredovanje sirskih vladnih sil je namreč skoraj popolnoma zaprlo mogoče evakuacijske poti, zato bi bila ruska podpora za zračno evakuacijo ključna.

Hitro napredovanje sirskih vladnih sil je namreč skoraj popolnoma zaprlo mogoče evakuacijske poti, zato bi bila ruska podpora za zračno evakuacijo ključna. Hkrati pa evakuacijo in morebitno nastanitev v ZDA omogoča Trumpova blokada prihoda tujih državljanov, ki se nanaša med drugim tudi na državljane Sirije. 

Kanada naj bi bila pripravljena sprejeti evakuirane Bele čelade in njihove družine, pri čemer naj bi sodelovala še Izrael in Jordanija.

 

Delite članek