REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaharova: Ostudno in nevarno je, kako Ursula von der Leyen laže

Zaharova: Ostudno in nevarno je, kako Ursula von der Leyen lažeSlika gobe, ki je nastala, ko je ameriški bombnik odvrgel jedrsko bombo na Hirošimo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Pravzaprav je gnusno in nevarno, kako predsednica Evropske komisije laže,« je sklenila Zaharova.

Gnusno in nevarno je, kako Ursula von der Leyen laže in zdaj prelaga odgovornost za jedrski napad na Hirošimo na Rusijo, je opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč v četrtek podelila nagrade Atlantskega sveta, znanega ameriškega analitičnega centra pri Natu, ki po besedah ​​Zaharove promovira ideje evroatlantizma, hkrati pa je specializiran za ustvarjanje rusofobnih, protiruskih idej.

Ob podelitvi nagrade enemu od letošnjih nagrajencev, japonskemu premierju Fumiju Kišidi, je imela von der Leyen zanimiv govor.

Vodjo japonske vlade je pohvalila za podporo režimu v Kijevu in boju proti Rusiji ter spomnila, da se je njegova družina utrpela žrtve med jedrskim bombardiranjem Hirošime leta 1945.

»Niti z besedico ni omenila ZDA in washingtonskih krvnikov, ki so bombardirali japonska mesta in civiliste. Glavna osumljenka največje korupcijske afere v zgodovini Evropske unije je šla še korak dlje - Rusijo je okrivila za tragedijo v Hirošimi,« piše Zaharova na Telegramu in v celoti povzema besede visoke evropske uradnice:

»Veliko vaših sorodnikov je umrlo, ko je atomska bomba zravnala Hirošimo. Odraščali ste ob poslušanju zgodb preživelih in želeli ste, da tudi mi slišimo te zgodbe, pogledamo v preteklost in se naučimo nekaj o prihodnosti ... Rusija grozi, da bo spet uporabila jedrsko orožje. To je gnusno, nevarno in v kontekstu Hirošime neodpustljivo,« je dejala Ursula von der Leyen na dogodku Nata v četrtek.

»Pravzaprav je gnusno in nevarno, kako predsednica Evropske komisije laže,« je nato sklenila Zaharova.

Poleti 1945 je bila Japonska skoraj pripravljena na kapitulacijo.

Kljub temu so se ZDA odločile, da 6. avgusta odvržejo prvo atomsko bombo na japonsko mesto Hirošima.

Nato pa tri dni kasneje še drugo na mesto Nagasaki.

Ameriški bombnik B-29 je ob 8.15 uri zjutraj na Hirošimo odvrgel atomsko bombo, imenovano Little Boy (Mali deček), in v trenutku ubil 80.000 ljudi.

Do konca tega leta je zaradi posledic sevanja umrlo še 60.000 Japoncev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek