REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zagovorniki pravice do splava v ZDA bodo izpodbijali nov drakonski zakon: »Vidimo se na sodišču«

Zagovorniki pravice do splava v ZDA bodo izpodbijali nov drakonski zakon: »Vidimo se na sodišču«Splav v Alabami - nasprotniki

Republikanska guvernerka ameriške države Alabame Kay Ivey je že podpisala zakon o skoraj popolni prepovedi splava, ki zdravnikom grozi z do 99 leti zapora v primeru kršitve. 

Podoben zakon so pravkar uzakonili tudi v Ohiu.

»Zavedajte se tega, politiki: če napadete našo pravico do splava – pa naj bo v Alabami, Ohiu, Georgiji ali v Kentuckyu – se bomo videli na sodiščih.«

Ta zakonodaja ostaja močan dokaz globokega prepričanja Alabamcev, da je vsako življenje dragoceno in da je življenje sveto darilo Boga.

To je sporočilo, ki ga je na Twitterju objavila Ameriška zveza za državljanske pravice (ACLU), potem ko je bil v tej državi sprejet izjemno oster zakon, ki praktično prepoveduje vsak splav.  Podpira jih tudi organizacija Načrtovano starševstvo.

ACLU je en podoben spor na sodiščih že dobila leta 2016, vendar ni jasno, kako se bo ponovno odločilo Vrhovno sodišče ZDA, v katerem imajo večino sedaj bolj konservativni sodniki.

Senat ameriške zvezne države Alabame je namreč v torek z veliko večino potrdil predlog zakona o skoraj popolni prepovedi splava, ki zdravnikom grozi z 99 leti zapora.

Celo samo poskus splava bo zdravnikom lahko prinesel od enega do desetih let zapora.

Predstavniški dom državnega kongresa je tovrsten predlog že potrdil, medtem pa ga je podpisala tudi republikanska guvernerka ameriške države Alabame Kay Ivey.

Zakon Alabame, ki bo skupaj s podobnimi, ki jih v zadnjem času sprejemajo ameriške zvezne države z republikansko večino, verjetno padel na sodiščih nižjih stopenj, je del kampanje nasprotnikov splava v ZDA za spremembo odločitve vrhovnega sodišča ZDA v primeru Roe proti Wade.

Podporniki sprememb računajo, da bodo zaradi konservativne večine na ameriškem vrhovnem sodišču na koncu le uspeli z razveljavitvijo tega presedana.

Pri tem pa pozornost vzbuja tudi drastičnost zakona. Podporniki zakona v Alabami namreč niso dovolili niti izjeme v primeru posilstva ali incesta. Prepovedali so vsa dejanja, povezana s splavom, razen v primeru, da gre za ogroženost življenja nosečnice ali zarodka.

Celotna država Alabama ima sicer le tri klinike, kjer lahko ženske opravijo splav.

Ukrep Alabame prihaja potem, ko je zvezna država Georgia pretekli teden postala šesta zvezna država ZDA z zakonom o »bitju srca«, ki prepoveduje splav v trenutku, ko se pri zarodku zazna srčni utrip. Noben zakon sicer ni v veljavi, ker jih izpodbijajo na sodiščih.

»Vemo, da gre za koncentriran poskus, da se spremeni sodba Roe vs. Wade – in zato so lakmusov test tako zaostrili. Gre za splošen napad na reprodukcijsko svobodo žensk,« je prepričana nekdanja kongresnica iz Georgie Dee Dawkins-Haigler.

Zagreb, protesti, pravica do splava Vir: Jutarnji List
Protesti proti omejevanju pravice do splava lani v Zagrebu, na Hrvaškem.

Carrie Sheffield, urednica strani »Točnost v medijih« (Accuracy in Media) pa je prepričana, da je »splav figov list«, ki »daje opravičilo moškim za njihovo pomanjkanje odgovornega obnašanja.«

»Moške moramo pozvati k odgovornosti zmeraj, kadar zapustijo ženske ali pa jih pustijo v položaju, ko menijo, da nimajo nobene druge možnosti več,« poudarja Carrie Sheffield.

Dawkins-Haiglerjeva je osupla nad krutostjo in stigmatizacijo zakona, ki zahteva, da tudi žrtve posilstev ali incesta rodijo otroke, toda Sheffieldova vztraja, da gre tukaj »za človeško življenje« in da ne gre za vprašanje, »kako je prišlo do nastanka človekovega življenja« ter da »dvakratna napaka nečesa ne spremeni v prav.«

»Tako kot menijo njeni številni podporniki, ta zakonodaja ostaja močan dokaz globokega prepričanja Alabamcev, da je vsako življenje dragoceno in da je življenje sveto darilo Boga,« je dejala Ivey v sporočilu ob podpisu zakona.

Dawkins-Haiglerjea je osupla nad krutostjo in stigmatizacijo zakona, ki zahteva, da tudi žrtve posilstev ali incesta rodijo otroke

Kritiki pa trdijo, da je zakon neustaven. Opozarjajo, da so celo najbolj ostri zakoni, sprejeti v drugih državah, dovoljevali izjeme pri splavu v primeru incesta ali posilstva. Tudi v Alabami so takšen predlog podali v senatu, vendar je bil na koncu zavrnjen.

Če bodo ti zakoni uveljavljeni je zato verjetno, da se bo vse več Američank odločalo za splave – v tujini.

Do podobnih razprav pogosto prihaja tudi v Evropi. Lani so bile te razprave »vroče« tudi na Hrvaškem, nekaj razprav pa je bilo tudi v Sloveniji.

Svoje mnenje o tej zadevi lahko izrazite tudi v naši anketi.

Ali bi tudi v Sloveniji morali zaostriti zakonodajo, ki omogoča splave, tako kot npr. v Alabami?

Delite članek