REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za vzgled Pivčevi: ministrica nemudoma odstopila, ker je za vožnjo otrok uporabljala službeno vozilo in voznika

Za vzgled Pivčevi: ministrica nemudoma odstopila, ker je za vožnjo otrok uporabljala službeno vozilo in voznikaNi kot Aleksandra Pivec, saj je nemudoma odstopila in se opravičila: nekdanja ministrica Maulis Reps. Vir: Twitter

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid je imenovala novega ministra za izobraževanje, potem ko je prejšnji teden odstopila prejšnja ministrica.

Jaak Aab, nekdanji minister za javno upravo je postal novi minister za šolstvo, da bi tako nadomestil nekdanjo ministrico Mailis Reps.

Reps, mati samohranilka, naj bi namreč uporabila službenega voznika z avtomobilom ministrstva zato, da je njenih šest otrok večkrat odpeljal do šole in jih nato pobral pred šolo, ne da bi bila ministrica pri tem v avtu, kot je poročal tabloid Ohtuleht.

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid
Estonska predsednica Kersti Kaljulaid.   Vir: Twitter

To je v Estoniji sprožilo buren odziv javnosti in obtožbe na račun ministrice zaradi zlorabe javnih sredstev.

Kmalu zatem je ministrica odstopila.

»Bila sem pod hudim pritiskom glede sočasnega opravljanja vloge ministrice in matere. Priznam, da sem naredila napake in se zato opravičujem,« je dejala ministrica ob odstopu.

Bila sem pod hudim pritiskom glede sočasnega opravljanja vloge ministrice in matere. Priznam, da sem naredila napake in se zato opravičujem.

Predsednik vlade Juri Ratas, je odstop kolegice iz svoje stranke sprejel z obžalovanjem.

To je sicer že četrti odstop kakšnega estonskega ministra v mesecu novembru.

Je pa seveda zanimivo videti, kako se takšne zadeve razrešijo – hitro in civilizirano – v Estoniji.

Vemo pa, kako se je zelo podobna zadeva »razreševala« v Sloveniji – z večmesečnimi zaklinjanji nekdanje kemtijske ministrice in predsednice stranke upokojencev DeSUS Aleksandre Pivec, češ da ni naredila nič narobe, iskanjem pravnih mnenj, grožnjami s tožbami in podobno.

Janša, Pivec in Gantar - koliko manj mrtvih bi imeli, če se vlada ne bi vse leto ukvarjala s Pivčevo?
Janša, Pivec in Gantar - koliko manj mrtvih bi imeli, če se Janševa vlada ne bi vse poletje ukvarjala s Pivčevo? Vir: Twitter

Pri tem je Aleksandra Pivec skoraj osem mesecev s svojimi eskapadami zaposlovala tudi zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki se je moral zato namesto z zdravstvom sredi epidemije Covida-19 ukvarjati z razreševanjem lastne, koruptivne in neetične predsednice stranke DeSUS, ki ji je sicer tudi sam - sicer z dobrimi nameni, prepričan, da bo delovala v interesu stranke in države - pomagal do njenega položaja.

Leteča Aleksandra Pivec
Odletela: Aleksandra Pivec. Vir: Twitter

Pri čemer Aleksandra Pivec niti ni mati samohranilka, kot je bila njena estonska kolegica.

In to, da je samohranilka, je pri nekdanji estonski ministrici vsaj olajševalna okoliščina, ki pa je Aleksandra Pivec – nima.

Razlika v politični kulturi, ki jo kultivira sedanja estonska vlada in tista, ki jo vsak dan prezentira slovenska je torej precej očitna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek