REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Xi sesul Bidna na prafaktorje!« Ocena ameriškega časnika: Peking je začutil neenotnost Washingtona

»Xi sesul Bidna na prafaktorje!« Ocena ameriškega časnika: Peking je začutil neenotnost WashingtonaXi Jinping in predsednik Rusije nazdravljata: Če je kdo doslej sumil, da se je unipolarni svet pod vodstvom Združenih držav končal, potem je pogovor med Bidnom in Xi Jinpingom jasna potrditev tega. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški predsednik Joe Biden je med telefonskim pogovorom s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom pokazal svojo šibkost glede vprašanja Tajvana, kar lahko nakazuje konec obdobja unipolarnega sveta, meni Francis Sempa, strokovnjak za geopolitiko z univerze v Wilksu in urednik revije American Diplomacy.

Vir: Zajem zaslona, The American Spectator

Sempa je v članku, objavljenem v časniku American Spectator poudaril, kako je voditelj Kitajske brez oklevanja posvaril ameriškega predsednika, naj se ne vmešava v razmere na Tajvanu.

Da je šlo za popolno polomijo, ki je doletela Bidnovo politiko do Kitajske pa priča dejstvo, da Bela hiša ni želela objaviti prepisa dela njunega pogovora z opozorilom kitajskega predsednika.

Prav zanimivo je videti razliko v dolžini in podrobnostih med kitajskim in ameriškim prepisom petkovega klica med Xijem in Bidnom.

Kitajski ima 620 besed, ameriški pa niti četrtino tega.

»Ameriški transkript pogovora vsebuje le 151 besed.

In to (ZDA - prim. avt.) naj bi bila 'transparentna demokracija',« se je na družbenih omrežjih posmehnil Arnaud Bertrand.

»Ne moremo pričakovati, da bo Biden priznal, da ga je Xi Jinping 'razbil na koščke'.

A očitno se je prav to zgodilo med njunim dolgim ​​pogovorom...

Če je kdo doslej sumil, da se je unipolarni svet pod vodstvom Združenih držav končal, potem je pogovor med Bidnom in Xi Jinpingom jasna potrditev tega,« je dogodek komentiral Sempa.

Po mnenju kolumnista American Spectatorja je Peking začutil šibkost in neenotnost Washingtona, ni spregledal pa niti Bidnovo omahovanje in njegov nizek rating med ameriškimi volivci.

»Še pomembneje je, da je Kitajska opazovala, kako je ZDA spodletelo pri umiku vojakov iz Afganistana v času Bidnove administracije,« je zapisal strokovnjak za geopolitiko.

Telefonski pogovor med Bidnom in Xi Jinpingom je potekal 28. julija, po poročilih o možnem obisku predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi v Tajpeju.

To je povzročilo negativen odziv Pekinga.

Washington se je odločil, da ne bo javno komentiral načrtov Pelosijeve.

Biden ji je namreč pustil pravico, da samostojno odloča o destinacijah svoje azijske turneje.

Kot kažejo potrdila za rezervacijo hotelov v Tajpeju, se bo Pelosijeva kljub vsem opozorilom napotila na Tajvan.

Kar bo imelo hude posledice za odnose ZDA in Kitajske.

Zelo verjetno pa tudi za ves svet.

Delite članek