REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington Post: Vojna v Beli hiši zaradi Izraela in Palestine

Washington Post: Vojna v Beli hiši zaradi Izraela in PalestineZnotraj Bidnove administracije vse več ameriških diplomatov, obrambnih uradnikov in humanitarnih delavcev poziva k prekinitvi ognja, piše ameriški časnik. Vir: Posnetek zaslona, X

Administracija ameriškega predsednika Josepha Bidna v zadnjem času pestijo notranje delitve zaradi izraelsko-palestinskega konflikta, piše Washington Post, ki se sklicuje na uradnike iz Bele hiše.

V začetku novembra je približno 20 vznemirjenih uslužbencev Bele hiše zahtevalo sestanek s predsednikovimi najvišjimi svetovalci, da bi se jim pojasnilo, kaj administracija počne za zmanjšanje civilnih žrtev na območju Gaze.

Ko je komentiral srečanje z vodjo osebja Bele hiše Jeffom Zientsom, višjo svetovalko Anito Dunn in namestnikom svetovalca za nacionalno varnost Jonom Finerjem, je eden od uradnikov dejal, da je osebje dobilo vtis, da so se trije uradniki zatekli k zdaj že pogostim frazam, ki jih je mogoče slišati od predstavnikov ZDA v javnosti.

Razkol znotraj Bele hiše vključuje nekatere Bidnove dolgoletne, pomembne pomočnike in številne mlajše uslužbence, piše časopis, a dodaja, da so celo najvišji svetovalci dejali, da konflikt ogroža položaj Združenih držav.

Številni uradniki in svetovalci menijo, da je vojna med Izraelom in Hamasom v Gazi bolj vznemirila administracijo kot katera koli druga zadeva v prvih treh letih Bidnovega mandata, poroča »Washington Post« in dodaja, da je predsednikovo ravnanje glede bližnjevzhodnega spopada, kar je verjetno največja zunanjepolitična kriza njegove administracije, privedlo do ostrih delitev znotraj Bele hiše, ki se je sicer ponašala z enotnostjo in disciplino.

»Washington Post« spominja, da je bilo stališče, ki ga je Biden zavzel v javnosti po zaostrovanju konflikta, dojeto kot pretirano proizraelsko, in dodaja, da je ameriški predsednik medtem nekoliko omilil svojo retoriko.

Znotraj administracije pa vse več ameriških diplomatov, obrambnih uradnikov in humanitarnih delavcev poziva k prekinitvi ognja, vključno z več kot 1000 zaposlenimi pri USAID.

V State Departmentu je bilo več diplomatskih depeš o naraščajočem nezadovoljstvu in pozivanju Bidnove administracije, naj uporabi več vzvodov za zaustavitev nasilja.

Poleg tega nekatere v Bidnovem krogu skrbi, da ameriški predsednik ne razlikuje med »idealno podobo Izraela in resničnostjo Netanjahujeve vlade,«  ki jo je neki uradnik označil za »najslabšo vlado«, kar jih je Izrael kdaj imel, piše »Washington Post«.

Časnik poudarja, da je mladi Biden srečanje z nekdanjo izraelsko premierko Goldo Meir označil za »ključni dogodek, ki je razjasnil njegov pogled na pomen Izraela za preživetje Judov

Številni visoki uradniki se bojijo, da Izrael ne bo pokazal zadržanosti, ko seli svojo operacijo na jug Gaze

Skrbi jih, da dlje ko se bo konflikt vlekel, bolj bo politično in diplomatsko škodljiv za Bidna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek