REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Wall Street Journal: Popoln fiasko Zahoda – Globalni jug ni podprl Ukrajine

Wall Street Journal: Popoln fiasko Zahoda – Globalni jug ni podprl UkrajineV zadnjih mesecih je, kot piše časnik, »mednarodna volja za javno obsodbo Rusije upadla«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Več držav v razvoju se je izreklo proti pozivom Ukrajine, da od Rusije zahtevajo odškodnino.

Poskusi Zahoda, da bi države Globalnega juga prepričal v podporo Ukrajini, so bili neuspešni, je v četrtek objavil Wall Street Journal (WSJ).

V zadnjih mesecih je, kot navaja časnik, »mednarodna volja za javno obsodbo Rusije upadla«.

V zadnjih mesecih je, kot ugotavlja ameriški časnik, »mednarodna volja za javno obsodbo Rusije upadla«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Več držav v razvoju se je izreklo proti pozivom Ukrajine in njenih podpornikov, da od Rusije zahtevajo odškodnino in ustanovijo mednarodno sodišče, ki bi sodilo ruskim voditeljem,« piše časnik.

V zadnjih mesecih je, kot piše časnik, »mednarodna volja za javno obsodbo Rusije upadla«.

Poleg tega WSJ poudarja, da bodo med 78. zasedanjem Generalne skupščine ZN države v razvoju poskušale preusmeriti pozornost mednarodne skupnosti z ukrajinskega vprašanja na vprašanja, ki veljajo za prednostne za Globalni jug, kot je trajnostni razvoj.

V tem kontekstu je nekdanji nemški obrambni uradnik in sedanji direktor svetovalne družbe Eurasia Group Jan Tehau izjavil, da so nekateri zahodni uradniki »podcenili stopnjo nezaupanja do ZDA in Evrope v nekaterih delih sveta, pa tudi željo akterjev, kot sta Brazilija in Južna Afrika, da bi potrdili svojo neodvisnost in interese na mednarodnem prizorišču.«

»Jasno je, da je bil Zahod na splošno presenečen nad dokaj splošno nepripravljenostjo številnih držav tako imenovanega Globalnega juga, da bi skočile v vagon,« je poudaril Tehau.

Prej je Financial Times poročal, da Ukrajina krepi svoja prizadevanja za pridobitev podpore več držav Globalnega juga.

»Vsa ta diplomatska prizadevanja prihajajo v času, ko dolgo pričakovana protiofenziva Ukrajine počasi napreduje, kar ustvarja napetosti med Kijevom in njegovimi zahodnimi zavezniki, ki jih vodijo ZDA,« navaja časnik.

Kot poroča FT je sekretar Sveta za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine Aleksej Danilov dejal, da je njegova misija »ohraniti dobre odnose s čim več državami in narediti vse, kar je v naši moči, da ne podpirajo Rusije.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek