REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vulkan na Havajih uničil še več sto hiš

Vulkan na Havajih uničil še več sto hišVulkana Kilauea, Havaji | VIR: Profimedia

Lava iz vulkana Kilauea je na Velikem otoku Havajev uničila več sto hiš ob obali, so v torek sporočile oblasti. Hiše na plažah Kapoho in Vacationland je lava uničila v noči na torek.

Tiskovna predstavnica lokalnih oblasti Janet Snyder je povedala, da ne vedo še natančnega števila, da pa je v noči na torek lava po ocenah uničila več sto hiš. Pred tem je bilo od začetka izbruhov vulkana 3. maja uničenih 117 hiš. Evakuirali so 2500 ljudi.

Med tistimi, ki so pod lavo izgubili hišo, je tudi župan okrožja Havaji, ki zajema celoten Veliki otok, Harry Kim.

Prebivalce so z območja, ki je bilo prizadeto v noči na torek, pred tem evakuirali. Poročil o morebitnih ranjenih ni.

Med tistimi, ki so pod lavo izgubili hišo, je tudi župan okrožja Havaji, ki zajema celoten Veliki otok, Harry Kim. Ima sicer še eno hišo.

Kot so sporočili iz havajskega observatorija vulkanov, je lava povsem napolnila zaliv Kapoho, poplavila večji del plaže Vacationland in zalila sever plaže Kapoho. Otok je v noči na torek stresla vrsta potresov, tudi z magnitudo 5,5.

Lava je prekrila območje 20 kvadratnih kilometrov, odkar je vulkan Kilauea na havajskem Velikem otoku v začetku maja začel bruhati.

Delite članek