REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vučić kljub napetostim danes odhaja na Kosovo

Vučić kljub napetostim danes odhaja na KosovoPredsednika Srbije in Kosova Vučić in Thaci

Srbski predsednik Aleksandar Vučić bo z več ministri danes začel dvodnevni obisk na Kosovu, kjer bo najprej obiskal območje akumulacijskega jezera Gazivode in tamkajšnji hidroenergetski kompleks. Obisk območja je napovedal, čeprav ga Priština ni odobrila. Po pritiskih ZDA je Priština obisk območja vendarle dovolila.

Po navedbah portala koha.net so pod pritiskom ZDA oblasti v Prištini Vučiću dovolile tudi obisk jezera Gazivode, kot tudi odobrile celoten program obiska. Do spremembe je prišlo na predlog ZDA, da ne bi prišlo do napetosti med državama, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Iz Kforja pa so sporočili, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bodo zagotovili varnost obiska.

Ob prepovedi obiska območja akumulacijskega jezera je predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli v četrtek celo opozoril, da bi se lahko Vučiću zgodilo enako kot vodji srbskega urada za Kosovo Marku Đuriću, ki so ga nedavno prijeli pri vstopu v Kosovo zaradi domnevno neusklajenih dovoljenj za obisk.

Za odpoved srečanja s Thacijem se je Aleksandar Vučić odločil po tem, ko so kosovske oblasti v četrtek sporočile, da Vučiću ne bodo dovolili obiskati hidroenergetskega kompleksa Gazivode.

Domneve, da Vučić severa Kosova ne bo obiskal, so se pojavile po tistem, ko se v petek v Bruslju v okviru dialoga ni sestal s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem. Sestala sta se samo ločeno z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini.

Za odpoved srečanja s Thacijem se je odločil po tem, ko so kosovske oblasti v četrtek sporočile, da Vučiću ne bodo dovolili obiskati hidroenergetskega kompleksa Gazivode. V petek so mu nato prepovedali še obisk kraja Zubin Potok blizu jezera.

Vučić je nato v petek zvečer v izjavi sporočil, da bo Kosovo obiskal in da pričakuje, da bo vse potekalo mirno. Potrdil je tudi nadaljevanje dialoga s Prištino. Kot so sporočili iz njegovega urada, bo danes obiskal tudi Zubin Potok, se udeležil poslovnega foruma v Leposaviću ter se zvečer sešel s političnimi predstavniki kosovskih Srbov.

V nedeljo bo v Mitrovici nagovoril kosovske Srbe. Tja je povabil vse, ki želijo slišati resnico, sicer pa dejal, da gre na Kosovo s konkretnimi načrti za gospodarski razvoj vsakega posameznika.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek