REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vse več častnikov ukrajinske vojske dezertira, kolaps ukrajinske vojske je morda bližje, kot smo mislili!«

»Vse več častnikov ukrajinske vojske dezertira, kolaps ukrajinske vojske je morda bližje, kot smo mislili!«Prošnje ukrajinskih vojakov režimu v Kijevu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem ko ameriški mediji neprestano poročajo o »zmagah« ukrajinskih sil in celo o tem, kako naj bi ukrajinska vojska s pomočjo velikanske, 40-milijardne ameriške pomoči (kar je več denarja kot ves ruski letni proračun za vojsko!) načrtovala »osvoboditev Krima« in Donecka, je situacija na terenu za ukrajinske enote iz dneva v dan slabša.

Tudi zato so poskusili predajo Azovcev, ki so položili orožje (spodaj) v Marioupolu zahodni mediji, ki delujejo kot tipično propagandna trobila svojih vlad predstaviti kot - evakuacijo.

Častniki ne bežijo iz armad, ki zmagujejo.

Orožje, ki prihaja na fronto bo seveda imelo velik učinek –, a ne bo spremenilo končnega izida, je prepričan tudi ameriški vojaški strokovnjak Scott Ritter.

Ritter je bil v zadnjih dnevih presenečen, da so Ukrajinci havbice M-777 uspeli pripeljati do fronte.

Toda mnoge so bile takoj uničene.

Seveda se v bojih uniči tudi veliko ruskih topov in tankov, tudi Rusija je predvsem slednjih izgubila veliko. Toda v zadnjem času vse manj. Javelini, Panzervausti, NLAW-i in podobne rakete so dejansko manj učinkovite, kot se poroča.

Mnogo jih je na fronto prišlo v slabem stanju, z nedelujočimi baterijami in podobno.

To kaže primer spodnjega boja enega samega ruskega tanka z več zasedami ukrajinskih branilcev, od katerih ni ostalo prav veliko...

Toda ukrajinskih uničenih topov sploh ne bo potrebno popravljati.

Nova ukrajinska logika, ki jo krepi nova »strateška globina« članic zveze NATO je, na to opozarja Sott Ritter, da bodo pač dobili nove havbice, medtem ko se njihovi vojaki prav tako šolajo v tujini, kjer jih Rusija ne more napasti.

Na Poljskem je v zadnjih dnevih pristalo več kot sto ameriških vojaških transportnih letal.

Vse to, predvsem pa neprestan dotok ameriškega in evropskega denarja in opreme v Ukrajino bo vojno zato nujno zgolj zelo podaljšalo in povečalo trpljenje, rezultat pa bo na koncu enak.

Toda ne glede nato ima Ukrajina vse več problemov zaradi ogromnega števila žrtev med vojaki. Vsak dan jih namreč pade več sto…

Padajo tudi ruski vojaki, a v desetinah, ne v stotinah.

To kažejo tudi posnetki s fronte.

Na enem od posnetkov vidimo ukrajinskega vojaka, ki poveljstvu sporoča, da nimajo topništva in letal v podporo in da naj jim pošljejo okrepitve čim prej, sicer ne bodo mogli vzdržati na položajih.

Nekaj podobnega sporoča na primer še ena enota 115. brigade teritorialcev ukrajinske vojske.

Vojaki 115 brigade TO UAF
Vojaki 115. brigade ukrajinskih sil. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Zavračamo izvršitev bojne naloge, ker nimamo okrepitve s hrbta. Nimamo težke oborožitve. Dva tedna čakamo okrepitve, ki jih ni. Pošiljajo nas v gotovo smrt. Manjkajo ljudje. Ni tehnologije in spoštovanja do ljudi. Ne zavračamo obrambe Ukrajine, toda v takšnih pogojih zavračamo izvršitev bojnih nalog!« so sporočili vodstvu v Kijevu.

Vse več je enot, ki na podoben način protestirajo in sporočajo, da bojnih nalog ne bodo izvedle, ker so dejansko samomorilske.

Po drugi strani posnetki ravnanja z ranjenimi in ujetimi vojaki ukrajinske vojske (spodaj) dokazujejo, da Rusi z njimi ravnajo v skladu z mednarodnim pravom in jim nudijo vso potrebno medicinsko pomoč. Kar je seveda edino pravilno.

Ruski viri prav tako poročajo, da poveljnik oboroženih sil Ukrajine Valerij Zalužni priporoča ukrajinskemu predsedniku Volodomirju Zelenskemu, da naj da zeleno luč za umik ukrajinskih vojakov iz Severodonecka, saj se Rusi približujejo območju.

Pravi, da to predlaga zato, da bi se izognili ponovitvi scenarija iz Azovstala.

Po oceni poveljnika brezupna obramba mesta, ki jo namerava ekipa Zelenskega narediti za še en »simbol odpora«, ni vredna zadnjih najbolje bojno pripravljenih enot, ki jih ne bo več mogoče nadomestiti.

Kljub temu pa Zelenski zahteva, da se mesto brani do zadnjega človeka.

Zelenski zahteva, da se mesto brani do zadnjega človeka. Rezultat tega pa so vse pogostejši primeri dezertiranja.

Rezultat tega pa so tudi vse pogostejši primeri dezertiranja – in to visokih in najvišjih častnikov ukrajinske vojske.

O tem iz Harkova poroča Gonzalo Lira.

Sam je čilski in ameriški državljan in živi v Harkovu, pred časom pa ga je aretirala ukrajinska tajna služba (SBU), ga zasliševala in mu celo odvzela telefon in računalnik ter mu preprečila dostop do njegovih tedanjih družbenih kanalov, vendar je nato naredil nove.

»V zadnjem času se na neodvisnih medijih vse bolj pogosto poroča o tem, o čemur noben zahodni medij ne poroča. In to je, da vse več ujetih pripadnikov ukrajinske vojske trdi, da so jih njihovi poveljniki zapustili. Ne samo to, tu so poročila na družbenih omrežjih, kjer matere, žene, partnerice vojakov pišejo, da vodstvo vojske zapušča svoje može. To je zelo, zelo pomembno.«

»Lahko rečete, da nekaj incidentov tu in tam spada v naključja, v anekdote. Pride pa trenutek, ko se te anekdote spremenijo v podatke. In sedaj imamo dovolj primerov, da lahko rečemo, da so to postali podatki. Še pomembneje, imamo dovolj najbližjih sorodnikov na družbenih omrežjih, ki o tem poročajo, razpravljajo o tem in pozivajo ukrajinsko vodstvo, da vemo, da se to res dogaja. In mislim, da vem, zakaj se to dogaja in zakaj častniški stalež vojske dezertira.

Zelenski in njegovi neonacisti, ki so okoli njega, so namreč dali ukaze ukrajinski vojski, da ne smejo popustiti niti za centimeter. Da naj izpolnijo dolžnost in umrejo.

Če ne že množično, potem vsaj v opazni količini. Zelenski in njegovi neonacisti, ki so okoli njega, so namreč dali ukaze ukrajinski vojski, da ne smejo popustiti niti za centimeter. Da naj izpolnijo dolžnost in umrejo. Da naj se borijo do smrti. In se ne umikajo.

Seveda pa je v vsaki vojni, še posebej tako kompleksni, kot je ta, ki jo opazujemo, potrebno imeti sposobnost umika. Obstajajo tudi taktični umiki, ki so popolnoma upravičeni in normalni. In veliko armad, tudi uspešnih, se umakne z enega dela fronte, da bi napadle na drugem. To je nekaj popolnoma običajnega.

Toda režim Zelenskega je svojim vojakom ukazal, da naj ostanejo na mestu in se borijo do smrti. In veliko govoric je, da jim grozijo s smrtno kaznijo, z eksekucijami. Teh govoric je toliko, da so najbrž resnične. Politično bolj motivirani vojaki in častniki usmerjajo svoje bajonete proti hrbtom svojih tovarišev, da bi se še naprej borili. In zdi se, da se to dogaja. In častniki so vedno tisti, ki prvi izvedo, če gre kaj narobe.«

»Že po definiciji imajo dostop do boljših informacij. In če veliko število častnikov začne z dezertiranjem in je vse bolj enostavno dezertirati, potem je nekaj hudo narobe. Velik del ukrajinskih oboroženih sil je namreč pričel uporabljati avtomobile civilistov, ker je veliko vojaških džipov in oklepnikov že uničenih. In zato je za častnike zelo lahko vstopiti v nek civilni avto, tako kot to počnejo mnogi, se odpeljati nekam, zamenjati obleko za civilno, pobrati družino in zbežati. In glede na video dokaze naj bi bilo to zelo razširjeno.

Politično bolj motivirani vojaki in častniki usmerjajo svoje bajonete proti hrbtom svojih tovarišev, da bi se še naprej borili.

In če je to res, potem oborožene sile Ukrajine niso več daleč od kolapsa.

Častniki ne bežijo iz armad, ki zmagujejo.

To je precej očitno, mar ne? Če vaša armada zmaguje, pa čeprav za veliko ceno, potem še posebej v primeru, če ste častnik z veliko informacij - ne boste bežali. Zbežali pa boste le, če ne zmagujete ali ne morete zmagati.

In to ni preprosta zadeva. Dezerterstvo je namreč zelo hudo kaznivo dejanje. Če kot častnik zapustite vojake in vas ujamejo, boste postavljeni pred naglo sodišče in kaznovani s smrtno kaznijo ali zelo dolgim zaporom.

Nihče ne dezertira zato, ker je samo utrujen od vojne… Častniki in vojaki tega ne počenejo. In če so informacije o dezerterstvu častnikov resnične, nimam pa nobenega razloga, da bi v njih dvomil, potem ne bo treba čakati še dva ali tri mesece, da se bo vojna končala, pač pa bi se to lahko zgodilo že veliko prej.

Lahko bi se zgodilo, da bo ukrajinska vojska zelo hitro kolapsirala. Tega ne govorim zato, da bi škodil ukrajinskim oboroženim silam, pač pa, da bi predstavil dejstva«, opozarja Gonzalo Lira.

Delite članek