REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vse doslej je bila otroška igra... 21. septembra smo se zbudili v novi državi, ki se začenja boriti za svoj obstoj!«

»Vse doslej je bila otroška igra... 21. septembra smo se zbudili v novi državi, ki se začenja boriti za svoj obstoj!«Ruski vojak v Iziumu. Se bodo spomladi znova vrnili? Vir: Zajem zaslona, Telegram

Zahodni mediji so delno mobilizacijo v Rusiji – kot je bilo pričakovati – razglasili za dokaz, da Moskva v vojni izgublja.

Sedaj naj bi se začela opirati na slabo pripravljene vojake, saj so bile njene izgube v Ukrajini v resnici tako strašne, da je že pred porazom.

Vladimir Putin, skratka, zgolj podaljšuje agonijo svoje vojske.

Vsi niso takšnega mnenja.

Ukrajinska ofenziva je bila morda zadnja igra na srečo, ki je izčrpala njihove rezerve.

Tudi na Zahodu se najdejo poznavalci, ki opozarjajo na revolucionarno novost, ki je ne pozna nobena od članic zahodnega zavezništva, namreč, da je Rusija dokazala, da lahko s svojimi protizračnimi sistemi sestreli skoraj vsak izstrelek sovražne strani.

In da kaj takšnega doslej še nismo videli.

Poglejmo še eno mnenje, tokrat mnenje znanega poveljnika na ruski strani, ki piše svoj blog.

Takole je zapisal Aleksandr Kots (tudi sam veteran) ki ga lahko spremljate tukaj: »Odslej se vojna ne bo vodila za osvoboditev nekdanjih ukrajinskih regij. Bila se bo za ozemlje Rusije, ki ga zaseda resen, močan sovražnik, ki se je na to pripravljal zadnjih 25 let. In ta boj bo seveda zahteval dodatne sile in sredstva.

21. septembra smo se zbudili v novi državi, ki ne izvaja posebne akcije, ampak se začenja boriti za svoj obstoj, pa naj se to sliši še tako veličastno.

Zame je eksistencialna narava tega konflikta postala jasna pred nekaj meseci, ko sem naletel na prve znake neposredne vpletenosti Nata v to vojno.«

»Satelitske slike, ki podrobno prikazujejo naše položaje, vse do enega samega BMP-ja pod drevesom, pokritega s ponjavo — s klasifikacijo ciljev in koordinatami, tako da jih je mogoče zadeti z visokonatančnim orožjem, ki ga je Kijevu dobavil Zahod.

Vsak napad je dogovorjen s Pentagonom, kot so izjavili ameriški generali.

Vsak napad je dogovorjen s Pentagonom, kot so izjavili ameriški generali.

Plačanci, 'dopustniki', 'zasebni trgovci', ki sedijo na pogodbah ameriške vlade.

Vse to smo v vsem sijaju videli med harkovsko ofenzivo, ki nam je dala razumeti, da se proti kolektivnemu Zahodu ni mogoče boriti polovičarsko.

Vem, da se napake zdaj analizirajo na najresnejši način. In upam, da so bili zaključki iz njih že narejeni,« je ocenil Kots.

Pa vendar tudi Rusija ne more preprečiti namernega ubijanja civilistov.

Odslej se vojna ne bo vodila za osvoboditev nekdanjih ukrajinskih regij. Bila se bo za ozemlje Rusije.

Za sestreljevanje navadnih granat še vedno ni na voljo dovolj preciznih nasprotnih izstrelkov.

Zato ukrajinsko topništvo še naprej nediskriminatorno pobija civiliste v Donecku - brez besede obsodbe zahodnih politikov in medijev.

Komentator ruskega kanala Slavyangrad zato napoveduje spremembe: »Vojska se najbolje bori, ko ve, da so tik onkraj hriba na poti okrepitve – okrepitve, ki bodo pričakale tiste na prvi črti, da jo zadržijo in potisnejo naprej, ko novi vojaki vstopijo v boj.

Napoved delne mobilizacije - ali bi jo lahko ali pa bi jo morali izvesti prej, je zdaj nepomembno - je prišla ob pravem času za rusko vojsko, ki se sooča s skoraj izčrpano ofenzivo najboljših, kar je Ukrajina lahko zbrala.

Ker ukrajinski napad zdaj usiha - Belogorovka je najdlje, do koder so prišli proti vzhodu, ukrajinske obrambne črte blizu Krasnega Limana so že prebile ruske enote - ruske sile, oživljene, z moralo v vzponu, zdaj lahko začnejo neizogiben pritisk nazaj.

Sledila bo moja nadaljnja analiza, vendar je moje premišljeno mnenje, da se je prelom v ukrajinskem napadu, ki se je začel konec avgusta, že obetal, spremembo toka pa je le okrepilo pravočasno priznanje Kremlja, da se je Rusija končno obrnila proti svojim sovražnikom in odvezala svojo desnico za zamah z mečem.«

To, kar smo videli do danes, je bilo res le 10 % ruskega vojaškega potenciala. Vojna se začenja v naslednjih 48 urah.

Na kanalu ASB Military News opozarjajo, da bodo odslej, če se obe osamosvojeni republiki in dve regiji Ukrajine priključita Rusiji, napadi ukrajinske vojske obravnavali kot napadi na Rusijo.

Temu primerni in ostrejši pa bodo tudi odgovori ruske vojske.

To drugače pomeni, da ruska vojska pri oceni proporcionalnosti svojih napadov ne bo več tako kot doslej postopala zelo previdno in bila zadržana zaradi civilnih žrtev, kot je bila doslej.

Internet in topla voda ne bosta več samoumevna niti na zahodu Ukrajine.

Posledično bo kolateralnih žrtev verjetno precej več.

»No, tukaj smo. To, kar smo videli do danes, je bilo res le 10 odstotkov ruskega vojaškega potenciala. Vojna se začenja v naslednjih 48 urah. Nič več posebnih vojaških operacij, Rusija je v bistvu prešla na vojno gospodarstvo.«

Vodja Čečenije Ramzan Kadirov meni podobno: »Prehajamo na novo taktiko posebne operacije proti ukronistom. O vseh podrobnostih sem se pogovarjal z Magomedom Daudovim, vodjo operativnega štaba Republike Čečenije za izvedbo operacije. Sovražnik se bo kmalu soočil z najhujšimi posledicami novega povračilnega načrta. Vsa naša dosedanja dejanja se jim bodo zdaj zdela kot otročja igra. Kmalu bo ukrajinskim silam zelo, zelo slabo. Zapomnite si te besede!«

Brian Berletic v svoji analizi prav tako meni, da je ruska mobilizacija napoved prelomnih sprememb.

Če bi bili dve osamosvojeni republiki in dve regiji Ukrajine priključeni Ruski federaciji, bi namreč Rusija lahko posebno vojaško operacijo bistveno nadgradila.

Ob tem se zdi, da ameriško ministrstvo za obrambo na nedavnem brifingu priznava meje pomoči, ki jo lahko zagotovi Ukrajini.

Zdi se, da se tudi zahodni analitiki strinjajo, da je bila ukrajinska ofenziva morda zadnja igra na srečo, ki je izčrpala njihove rezerve in jih prepustila na milost in nemilost poznejšemu ruskemu stopnjevanju.

Zdi se tudi, da se zahodni analitiki strinjajo, da je bila ukrajinska ofenziva morda zadnja igra na srečo, ki je izčrpala njihove rezerve in jih prepustila na milost in nemilost poznejšemu ruskemu stopnjevanju.

Ob mobilizaciji Rusija odpira svoja vrata tudi za tujce, ki bodo lahko dobili ruska državljanstva po skrajšanem postopku, v svoje vrste pa bo po regionalnih centrih sprejemala tudi prostovoljce.

Medtem se dogaja še marsikaj.

Ukrajinska vojska, na primer, napada črnomorsko floto s z zahodnimi, verjetno britanskimi podvodnimi droni.

Eden je eksplodiral predčasno, verjetno je bil uničen s strani ruskih sil, drugega pa je naplavilo na obalo.

V Rusiji je mobilizacija še vedno glavna tema pogovorov.

Nekateri džavljani so ob napovedi mobilizacije iz Rusije seveda zbežali, zelo pogosto v smeri Beograda, z letali Air Serbie. 

Letalske karte za potovanja v Srbijo in v različne dele sveta so bile razprodane.

Nekateri so v Rusiji tudi protestirali proti mobilizaciji in vojni v Ukrajini, okoli 1000 ljudi je bilo priprtih.

Nekateri pa naj bi hkrati dobili še pozive v vojsko.

Ob zavrnitvi pozivov jih čaka - 10 let ječe, na fronti pa celo 15.

Mobilizacijski uradi pa se vsaj v nekaterih delih Rusije zagotovo tudi polnijo - prizor je iz Čečenije.

Kdo torej ima prav?

Odločite se lahko sami, vse pa bo jasneje do naslednjega leta.

Če ne, bodo v Evropi morali politiki dobro razmisliti, kako bo gospodarstvo preživelo ne to, pač pa naslednjo zimo in leta zatem...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek