REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrhovno sodišče ZDA zavrnilo obravnavo sodne blokade o Trumpovi odpravi zaščite "sanjačev"

Vrhovno sodišče ZDA zavrnilo obravnavo sodne blokade o Trumpovi odpravi zaščite

Ameriško zvezno sodišče je za zdaj soglasno zavrnilo obravnavo pritožbe vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa na odločitev zveznega sodnika v San Franciscu, ki je blokiral Trumpov ukaz o odpravi zaščite nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletni, pred izgonom iz države.

Trumpova vlada se je po odločitvi zveznega sodnika pritožila neposredno na vrhovno sodišče ZDA in je zaobšla zvezno prizivno sodišče v San Franciscu, kjer doživlja poraz za porazom. Najbolj so odmevali porazi Trumpovih prepovedi vstopa v ZDA državljanom določenih muslimanskih držav. Vrhovno sodišče bo zadnjo tako prepoved obravnavalo aprila letos.

Odločitev vrhovnega sodišča ZDA pomeni, da bo Trumpov ukaz o odpravi zaščite, ki jo je uvedel predsednik Barack Obama, najprej obravnavalo prizivno sodišče. Vrhovno sodišče je prizivno pozvalo, naj se o tem odloči pospešeno, kar pomeni, da bo najverjetneje samo odločalo o zadevi, ko pride skozi prizivno sodišče.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah je vztrajal, da je program zaščite pred izgonom, znan pod kratico DACA, nezakonit, sodnikova odločitev pa je bila enostranska in proti volji kongresa. Še vedno pričakujejo zmago na vrhovnem sodišču.

Sodnik iz San Francisca William Alsup je 9. februarja odločil, da je Trump ravnal samovoljno in blokiral njegov ukaz do konca sodnih poti, pri čemer je izrazil mnenje, da bo nasprotna stran zmagala. Trumpovo vlado so med drugim tožili Kalifornija, Maine, Maryland, Minnesota in nekdanja ministrica za domovinsko varnost pri Obami Janet Napolitano.

Trumpova vlada je podoben poraz glede mladoletnih priseljencev potem doživela še 13. februarja na zveznem sodišču v New Yorku, kjer je sodnik Nicholas Garaufis odločil, da Trump ni sledil pravilom postopkov, ko je ukinil zaščito.

Obama je leta 2012 izdal izvršni ukaz s kratico DACA, ki je mladoletne priseljence, čeprav so ti sedaj večinoma že odrasli, zaščitil pred izgonom, ker kongres ni bil sposoben sprejeti celovite imigracijske reforme. Senat je leta 2013 reformo potrdil, republikanci v predstavniškem domu pa so jo blokirali, da ne bi razjezili svoje volilne baze, ki je v reformi videla le amnestijo za 12 milijonov nezakonitih priseljencev.

Obama je leta 2012 izdal izvršni ukaz s kratico DACA, ki je mladoletne priseljence, čeprav so ti sedaj večinoma že odrasli, zaščitil pred izgonom, ker kongres ni bil sposoben sprejeti celovite imigracijske reforme.

Obamov naslednik Trump je lani septembra ukaz svojega predhodnika odpravil in odločil, da zaščita poteče 5. marca letos. Ob tem je zagotovil, da je to storil le zato, da kongres prisili v ukrepanje glede imigracijske reforme. Celovita reforma je pred pred petimi leti predvidevala povečanje sredstev za varnost na meji in dolgo ter drago pot do legalizacije statusa za nezakonite priseljence, ki niso zagrešili nobenega zločina.

Obamov ukaz je zaščitil le tako imenovane sanjače, to je omenjene mladoletne priseljence, ki so ime dobili po nikoli sprejetem zakonu s kratico DREAM (sanje). Z drugimi 11 milijoni nezakonitimi priseljenci se reforma ne ukvarja. Usoda nezakonitih priseljencev je za Trumpa predvsem vzvod, da prisili demokrate v sodelovanje pri treh drugih stebrih reforme.

To je denar za zid na meji z Mehiko, ukinitev loterije za pridobitev dovoljenja za delo in bivanje v ZDA ter ukinitev možnosti, da imetniki dovoljenja za delo in bivanje na zakonit način v ZDA pripeljejo tudi svoje sorodnike razen zakoncev in mladoletnih otrok.

Delite članek