REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrhovni poveljnik Nata: Rusija in Kitajska premagujeta ZDA v Afriki, sledi strategija šestih točk

Vrhovni poveljnik Nata: Rusija in Kitajska premagujeta ZDA v Afriki, sledi strategija šestih točkAfrika postaja regija strateškega pomena, poudarja James Stavridis. Vir: Posnetek zaslona, X

Kitajska in Rusija v Afriki prevzemata vodilni vpliv v razmerju do Združenih držav Amerike, piše v avtorskem besedilu za Bloomberg upokojeni admiral James Stavridis, nekdanji vrhovni poveljnik sil Nata v Evropi.

Po njegovi oceni postaja Afrika vse pomembnejša regija za globalno varnost, a se ZDA ne prilagajajo hitro spreminjajočemu se prizorišču, zato so bile ameriške enote prisiljene zapustiti Niger, kjer je imel Pentagon dolgoletno varnostno partnerstvo.

»Strateški pomen Afrike ni precenjen: do leta 2050 bo tam živel vsak četrti prebivalec planeta. Konkurenti ameriških velesil so močno prodrli in brez skladne strategije bodo ZDA še naprej izgubljale svoj vpliv in geopolitično prednost,« poudarja Stavridis.

Afriško poveljstvo ZDA, ki skrbi za vojaško sodelovanje v celotni regiji, opozarja, da je Kitajska dejavna v vseh 54 državah na celini.

General Mike Langley, njen poveljnik, pravi, da si Peking prizadeva vzpostaviti pomorske baze v Atlantskem in Indijskem oceanu ter v Adenskem zalivu. Kitajska je zgradila tudi svojo prvo uradno čezmorsko bazo na Afriškem rogu v Džibutiju.

Stavridis še navaja, da naj bi nova strategija Washingtona v odnosu do Afrike obsegala šest točk.

Za začetek bi morala Amerika razumeti ogromno raznolikost Afrike.

Drugič, pomembno je osredotočiti prizadevanja na nekaj ključnih držav na štirih različnih geografskih območjih, ki imajo regionalni in v nekaterih primerih vpliv na celotno celino.

Pomembno je izboljšati vezi z vplivnimi regionalnimi in svetovnimi organizacijami, kot je Afriška unija, kjer je mesto ameriškega veleposlanika prazno že več kot leto dni.

Amerika bi se morala tesneje usklajevati s svojimi globalnimi zavezniki, kot je Francija, ki je ohranila močne vezi s svojimi afriškimi kolonijami, prav tako pa se je treba postaviti kot konkurent pekinški pobudi Pas in pot.

Washington bi moral, zaključuje vojaški strokovnjak, zagotoviti tudi večjo varnostno podporo - kar v bistvu pomeni zagotavljanje usposabljanja in opreme za vojske črne celine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek