REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vesoljska sabotaža: Rusija pripravlja obtožnico zoper ameriško astronavtko, ki naj bi v vesoljsko postajo zvrtala osem lukenj

Vesoljska sabotaža: Rusija pripravlja obtožnico zoper ameriško astronavtko, ki naj bi v vesoljsko postajo zvrtala osem lukenjSabotaža na Mednarodni vesoljski postaji. Vir: NASA

Ruska vesoljska agencija Roscosmos je končala s preiskavo incidenta iz leta 2018. Tedaj je zaradi luknje v vesoljski postaji iz nje pričel iztekati zrak.

Za sabotažo naj bi bila kriva psihično neuravnovešena in hudo bolna ameriška astronavtka, ki je bila obenem v sporu s svojim intimnim prijateljem, tujim astronavtom.

Za sabotažo naj bi bila kriva psihično neuravnovešena in hudo bolna ameriška astronavtka, ki je bila obenem v sporu s svojim intimnim prijateljem, tujim astronavtom.

V Rusiji trdijo, da je luknjo naredila 45-letna ameriška astronavtka Serena Auñón-Chancellor, ki si je želela na ta način pospešiti svojo vrnitev domov – na Zemljo.

V ta namen naj bi poskušala v stene postaje zvrtati več drobnih lukenj, ob tem pa je le z eno uspela prebiti steno vesoljske postaje.

Vesoljska postaja ima namreč tudi »reševalni čolniček«, modul, ki astronavtom omogoča, da v primeru nevarnosti zapustijo vesoljsko postajo.

Astronavtka in njen soprog
Serena Auñón-Chancellor in njen soprog Rad Chancellor. Vir: Twitter
Auñón-Chancellor naj bi si želela vrnitve na Zemljo zaradi strahu pred krvnimi strdki in 'spora s svojim fantom' pravijo viri v Roscosmosu, čeprav se te besede očitno ne nanašajo na njenega soproga, ki jo je medtem čakal na Zemlji.

Ostali astronavti so nato ugotovili, da v kabini pada pritisk.

Čez čas so našli luknjo in jo uspeli zapreti z epoksijem.

Auñón-Chancellor naj bi si želela vrnitve na Zemljo zaradi strahu pred krvnimi strdki in »spora s svojim fantom« pravijo viri v Roscosmosu, čeprav se te besede očitno ne nanašajo na njenega soproga, ki jo je medtem čakal na Zemlji.

V Roscosmosu trdijo, da bo sedaj vložena obtožnica zoper ameriško astronavtko, ki je s svojimi okoli dvomilimetrskimi luknjami v steni vesoljskega modula Sojuz MS-09 na Mednarodni vesoljski postaji leta 2018 ogrozila življenje vseh astronavtov.

V ZDA so tedaj trdili, da naj bi luknje nastale že prej, na Zemlji, ameriška astronavtka pa je prav tako zavrnila vse obtožbe.

Vendar v Rusiji trdijo, da ni mogoče, da bi luknje nastale na Zemlji, saj je moral modul pred izstrelitvijo na preizkus zrakotesnosti, ki ga z luknjami ne bi prestal.

Luknja v vesoljski postaji
Luknja v vesoljski postaji. Vir: Twitter, posnetek zaslona, NASA

Prav tako je zelo nenavadno, da v delih, kjer so nastale luknje kamere niso uspele zabeležiti ničesar, ker so bile prekrite oziroma izključene.

Ruska kozmonavta sta dvomilimetrsko luknjo našla v zgornjem delu Sojuza, s katerim so junija na postajo pripotovali kozmonavt Sergej Prokopjev, evropski astronavt Alexander Gerst in ameriška astronavtka Serena Auñón-Chancellor.

Potem ko so luknjico prelepili, sta kozmonavta Prokopjev in Oleg Kononenko nato decembra stanje natančno pregledala tudi z zunanje strani.

Mednarodna vesoljska postaja Vir: Wikipedia
Mednarodna vesoljska postaja. Vir: Wikipedia

Sojuz se je s posadko uspešno vrnil na trdna tla konec istega leta.

Končnih ugotovitev, kako je luknjica nastala, vse doslej javnost ni izvedela.

V Rusiji so prepričani, da se je astronavtka Serena Auñón-Chancellor v vesolju psihično zlomila.

Astronavti na ISS  Vir: NASA
Sergej Prokopjev (desno) in dva druga astronavta, Serena Auñón-Chancellor iz ameriške vesoljske agencije NASA in Alexander Gerst (v sredini) iz Evropske vesoljske agencije, so bili na krovu, ko je zaradi luknje padel zračni pritisk v postaji. Vir: Twitter

Ruski viri trdijo, da se je ameriška astronavtka znašla v stiski zaradi bolezni.

Zdravnica Serena Auñón-Chancellor je imela namreč v vesolju globoko vensko trombozo.

Primer krvnega strdka v vesolju in kako so se z njim spopadli v breztežnosti, so opisali v znanstvenem članku leta 2019, a niso izdali, kdo je bil oboleli.

NASA na obtožbe odgovarja z zavračanjem krivde.

Vodja programa za človeške posadke Kathy Lueders je že ob prvih obtožbah zapisala: »Astronavti vesoljske agencije NASA, vključno s Sereno Auñón-Chancellor, so izjemno spoštovani, služijo svoji domovini in za agencijo opravljajo neprecenljivo delo. Stojimo za Sereno in njenim profesionalizmom. Ne verjamemo, da je količkaj resnice v teh navedbah.«

Ruski viri pa opozarjajo, da so bile kamere, ki snemajo dogajanje na križišču med rusko in ameriško stranjo, ugasnjene in da ameriški astronavti niso želeli na poligraf, medtem ko so ruski kozmonavti poligrafsko testiranje opravili.

Delite članek