REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Venezuela zaprla tudi mejo z Brazilijo; Guaido vseeno napovedal prihod pomoči

Venezuela zaprla tudi mejo z Brazilijo; Guaido vseeno napovedal prihod pomočiNicolas Maduro | vir:Pixsell

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je ukazal zaprtje meje z Brazilijo, s čimer želi preprečiti prihod tuje humanitarne pomoči tudi preko te meje.

Predhodno je ukazal venezuelskih varnostno-obrambnim silam, da so blokirale glavne mejne prehode s Kolumbijo, kjer se nahaja večina tuje mednarodne pomoči, namenjene Venezuelcem. Maduro je še napovedal, da razmišlja o zaprtju celotne meje s Kolumbijo.

Tuja humanitarna pomoč se zbira v brazilski obmejni zvezni državi Roraima, na nizozemskem otoku Curacao in v kolumbijskemu mestu Cucuta. 

Tuja humanitarna pomoč iz več držav se sedaj zbira na treh ključnih lokacijah izven Venezuele in sicer v brazilski obmejni zvezni državi Roraima, na nizozemskem otoku Curacao in v kolumbijskemu mestu Cucuta.

Maduro je predhodno prepovedal kakršnikoli prihod humanitarne pomoči iz Cucote ter prepovedal zračni in ladijski transport s Curacaom. Naslednik Huga Chaveza je še vedno vztraja pri trditvi, da v Venezueli ni nobene krize, ter da je prihod humanitarne pomoči le krinka za ameriško invazijo.

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je preko Twitterja objavil opozorilo vlade, usmerjeno proti Dominikanski republiki, Portoriku in drugim »karibskim otoškim državami«, da naj ne dovolijo drugim država uporabo svojega ozemlja »za načrtovanje in organizacijo dejanj ilegalne in teroristične narave«.

Zaprtje meje z Brazilijo je nedvomno posledica odločitve brazilske vlade v torek, ki je najavila »logistično pomoč« za venezuelsko opozicijo pri transportu humanitarne pomoči iz brazilskih mest Boa Vista in Pacaraima do meje.

A tiskovni predstavnik vlade Otavio Rego Barros je pri tem poudaril, da sam transport morajo organizirati in izvesti Venezuelci sami. Brazilski mediji so poročali tudi o razkolu znotraj brazilske vlade, kot tudi vojaškim vrhom, glede odziva Brazilije do venezuelske krize.

Juan Guaido
Juan Guaido | vir: Pixsell

Juan Guaido, ki je bil za začasnega predsednika Venezuele prepoznan s strani več kot 50 držav, vključno Slovenije, je vseeno napovedal prihod humanitarne pomoči. V soboto se bo tako s prostovoljci odpravil na mejo s Kolumbijo, od koder naj bi v državo prišla potrebna humanitarna pomoč. Pri tem je izpostavil, da bo pomoč rešila okoli 300.000 ljudi pred zagotovo smrtjo, poroča DW.

Trenutno še ni jasno, kako bo Guaido zaobšel zablokirane mejne prehode, a strokovnjaki opozarjajo, da je meja s Kolumbijo dolga 2.200 kilometrov in da obstajajo ustaljene tihotapske poti, ki jo prečkajo.

Danes zvečer britanski milijarder Richard Branson organizira pri kolumbijskemu mestu Cucota koncert v podporo zbiranju humanitarne pomoči. A Maduro je napovedal hkratni koncert le 300 metrov stran od meje s Kolumbijo, ki bo v podporo Madure in njegovega režima.

Venezuela, Richard Branson
Richard Branson | vir: Pixsell

Za ponedeljek je prihod v Kolumbijo, kot znamenje podpore za Guaidoja, napovedal še ameriški podpredsednik Mike Pence. Njegov šef, Donald Trump, je predhodno že napovedal vse oblike podpore za Guaidoja, vključno z morebitno vojaško intervencijo. A brazilski podpredsednik Hamilton Mourao je morebitno ameriško vojaško intervencijo označil za »nesmiselno« in da so take napovedi »preuranjene«, še poroča France24.

Strokovnjaki opozarjajo, da napovedan jutrišnji prihod humanitarne pomoči lahko predstavlja povod za izbruh odkritega oboroženega spopada, kar lahko privede do večjega konflikta in poslabšanja humanitarne krize v Venezueli.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek