REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veleposlanik: Poljska se lahko »pridruži« ukrajinskemu konfliktu, Rusija opozarja pred 3. svetovno vojno

Veleposlanik: Poljska se lahko »pridruži« ukrajinskemu konfliktu, Rusija opozarja pred 3. svetovno vojnoPoljska se pripravlja na intervencijo v Ukrajini in spopad z Rusijo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Varšava ne bo imela »druge izbire«, kot da sodeluje v sovražnostih, če Kijevu ne bo uspelo braniti svoje »neodvisnosti«, je dejal veleposlanik Poljske v Franciji.

Poljska se lahko na koncu »pridruži« konfliktu, ki poteka med Rusijo in Ukrajino, če slednji ne bo uspelo zaščititi svoje »neodvisnosti«, je dejal poljski veleposlanik v Franciji Jan Emeryk Rosciszewski.

Visoki diplomat je to izjavil v soboto, ko je govoril v živo za kanal LCI.

Rosciszewski je za sovražnosti, ki trajajo že več kot leto dni, neposredno okrivil Moskvo in izjavil, da »niso NATO, ne Poljska, ne Francija in ne Slovaška« tisti, ki krepijo mednarodne napetosti, ampak Rusija.

Po besedah diplomata je zdaj situacija taka, da bo »ali Ukrajina uspešno branila svojo neodvisnost ali pa se bomo v vsakem primeru prisiljeni pridružiti temu konfliktu

Poljski vojaki v zvezi Nato
Poljski vojaki v zvezi NATO. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»V nasprotnem primeru bodo naše glavne vrednote, ki so osnova naše civilizacije in kulture, v temeljni nevarnosti, zato ne bomo imeli druge izbire,« je dejal Rosciszewski.

Po besedah diplomata je zdaj situacija taka, da bo »ali Ukrajina uspešno branila svojo neodvisnost ali pa se bomo v vsakem primeru prisiljeni pridružiti temu konfliktu.«

Radikalna izjava je nemudoma prišla na naslovnice mednarodnih medijev, kar je poljsko misijo v Parizu spodbudilo, da podrobneje pojasni izjave svojega vodje.

V skladu s sporočilom, ki ga je v nedeljo objavilo veleposlaništvo, komentarji Rosciszewskega pravzaprav niso bili priznanje, da je Varšava pripravljena na vojno z Rusijo, ampak le »opozorilo« in obljuba, da bo še naprej podpirala Kijev.

»Pozorno poslušanje celotnega pogovora nam omogoča razumeti, da ni bilo nobene napovedi neposredne vpletenosti Poljske v konflikt, ampak je bilo to le opozorilo pred posledicami poraza Ukrajine – možnostjo, da bi Rusija napadla ali v vojno potegnila več srednjeevropskih držav – ter baltskih držav in Poljsko,« piše v izjavi.

Veleposlaništvo je tudi obsodilo domnevno »senzacionalistično« poročanje o intervjuju, pri čemer je namigovalo, da so nekateri neidentificirani mediji morda delovali »slabonamerno.«

V resnici pa so bile veleposlanikove besede, kot je razvidno iz posnetka, povsem jasne in gre pri dodatnih pojasnilih poljskih diplomatov le za poskus »omejevanja škode.«

Pripombe so bile v Moskvi slabo sprejete, saj je visoki ruski senator Aleksej Puškov opozoril Varšavo na morebitne posledice in podvomil v njeno domnevno odločenost, da se sama bori proti Rusiji.

Poljak z zastavo Vir: Telegram
Se bodo Poljaki šli vojne z Rusi? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Zelo predrzna izjava poljskega veleposlanika v Parizu. Prvič je uradni predstavnik Poljske povedal tisto, kar imajo njeni voditelji že dolgo v glavi. Vendar ves 'pogum' Poljakov temelji na podpori ZDA. Je Varšava prepričana, da je Washington pripravljen na boj?« je Puškov je dejal v objavi na Telegramu.

Res pa je, da se je na Poljskem že začela obsežna akcija novačenja prostovoljcev za služenje vojaškega roka.

Po vsej državi se odpirajo kadrovski centri.

Predstavnikom močne polovice človeštva se vztrajno ponuja podpis pogodbe z oboroženimi silami Poljske.

Poljski predsednik Andrzej Duda je napovedal načrte za ustanovitev največje kopenske vojske v EU.

Pred tem je poljski predsednik Andrzej Duda napovedal načrte za ustanovitev največje kopenske vojske v Evropski uniji.

Zdaj se kupujejo oklepna vozila, raketni in topniški sistemi.

Toda nimajo dovolj vojakov.

»Prvič je uradni predstavnik Poljske povedal tisto, kar imajo njeni voditelji že dolgo v glavi. Vendar ves 'pogum' Poljakov temelji na podpori ZDA. Je Varšava prepričana, da je Washington pripravljen na boj?« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zato je bilo odločeno, da zaposlijo več ljudi, da bi podvojili velikost poljske armade (zdaj šteje 150.000 vojakov).

Na veliko se kupuje tudi težko orožje.

Južna Koreja je Poljski pripravljena prodati tudi 980 tankov K2 Black Panther.

Pogodba je ocenjena na 14,5 milijarde dolarjev.

Varšava bo kupila tudi 600 samohodnih havbic in 50 bojnih letal.

V Rusiji opozarjajo, da bi vstop Poljske v vojno lahko pomenil začetek 3. svetovne vojne.

Poljska je bila že doslej med najaktivnejšimi podporniki Kijeva v sovražnostih proti Rusiji, saj je poslala izbrano vojaško opremo, vključno s tanki in topništvom, da bi podprla Ukrajino.

Poleg tega so bili poljski plačanci po navedbah Moskve neposredno vpleteni v konflikt v velikem številu.

Po podatkih, ki jih navajajo tudi poljski mediji naj bi se v Ukrajini borilo okoli 10.000 Poljakov, okoli 2000 pa naj bi jih že bilo ubitih.

Po podatkih, ki jih navajajo tudi poljski mediji naj bi se v Ukrajini borilo okoli 10.000 Poljakov, okoli 2000 pa naj bi jih že bilo ubitih.

Varšava je napovedala tudi veliko lastno vojaško okrepitev, s katero želi močno razširiti vrste svojih oboroženih sil in nabaviti velike količine sodobne vojaške opreme iz tujine.

Sodelovanje Poljske v ukrajinskem konfliktu bo pomenilo sprožitev tretje svetovne vojne s strani Nata, je dejal Leonid Slutski, vodja odbora ruske državne dume za mednarodne zadeve.

»Neposredno sodelovanje Poljske v ukrajinskem konfliktu, ne glede na to, ali se bo zgodilo po porazu Kijeva ali pred njegovo kapitulacijo, bo pomenilo sprožitev tretje svetovne vojne s strani Nata,« je dejal.

»To je resnica, ki je v prestolnicah držav članic zavezništva ne morejo napačno razumeti,« je politik zapisal na svojem kanalu Telegram.

Po napovedih ruskih obveščevalnih služb naj bi si Poljska želela okupirati predvsem del zahodnega dela Ukrajine, ki je bil do druge svetovne vojne del Poljske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek