REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»On ve, da je stvar končana«: Donald Trump »poskuša preživeti od enih novic do drugih«

»On ve, da je stvar končana«: Donald Trump »poskuša preživeti od enih novic do drugih«Donald Trump, zaskrbljen glede svoje prihodnosti. Vir: Twitter

Ameriški predsednik je izgubil tudi Arizono, Joe Biden pa je z 290 elektorskimi glasovi še povečal prednost pred dosedanjim ameriškim predsednikom.

In kaj medtem počne Donald Trump?

Kot kažejo poročila novinarjev New York Timesa (NYT) - ne prav veliko.

Na srečanju v sredo se je pogovarjal s svojimi svetovalci, ki so mu pojasnjevali, zakaj je zelo malo možnosti, da bi lahko dobil volitve.

Trump naj bi pritiskal na svetovalce in želel odgovor o tem, ali bi lahko republikanska zakonodajna telesa v posameznih državah z republikansko večino vendarle izbrala Trumpu naklonjene elektorje, ki jih potrebuje zato, da bi lahko dobil še drugi mandat.

Nato naj bi Trump pritiskal na njih in želel odgovor o tem, ali bi lahko republikanska zakonodajna telesa v posameznih državah z republikansko večino vendarle izbrala Trumpu naklonjene elektorje, ki jih potrebuje zato, da bi lahko dobil še drugi mandat.

To bi bilo seveda izigravanje volje ljudi in demokracije.

Toda razprava o tem menda ni bila zelo podrobna in ne zelo resna.

»On ve, da je stvar končana,« je dejal eden od svetovalcev.

Toda, namesto da bi priznal poraz, se Trump oklepa enega neverjetnega scenarija za drugim, vse s ciljem, da nekako ostane predsednik ZDA, medtem ko razmišlja o svoji negotovi prihodnosti po koncu predsedniškega mandata.

Po pogovorih s šestimi ljudmi, ki so blizu sedanjemu predsedniku NYT ocenjuje, da Trump »nima velike strategije«, pač pa »preprosto poskuša preživeti od enega cikla novic do drugega,« da bi videl, kako daleč lahko potisne svojo republikansko bazo in si zagotovi njeno podporo.

Za seboj želi imeti čim več energičnih podpornikov.

Sodelavcem pojasnjuje, da je »zares premagal Bidna 3. novembra«, toda vprašanje je, če temu verjame sam.

Ameriški predsednik Donald Trump med produktivnim izkoriščanjem "izvršnega časa"
Ameriški predsednik Donald Trump med produktivnim izkoriščanjem izvršnega časa. Vir: Twitter

Ob tem je preko Twitterja celo sam razširjal »teorije zarote« o tem, da so glasovalni stroji Dominion »spremenili na stotine tisoče glasov« v korist Bidna, kar širijo pripadniki skrajno desnega gibanja OANN, čeprav su predstavniki zveznih agencij te trditve zavrnili kot »smešne.«

Trump pač nadaljuje s svojo prakso – sproži spor in nato gleda, kam bo to privedlo.

Njegov naslednji načrt naj bi bilo razglašanje namere, da bo sodeloval na volitvah leta 2024, toda ni jasno, ali se bo to res zgodilo.

Verjetneje je, da želi s temi napovedi onemogočiti druge kandidate za mesto novega favorita republikancev.

Njegov naslednji načrt naj bi bilo razglašanje namere, da bo sodeloval na volitvah leta 2024, toda ni jasno, ali se bo to res zgodilo. Verjetneje je, da želi s temi napovedi onemogočiti druge kandidate za mesto novega favorita republikancev.

Republikanci medtem ocenjujejo, da bo za njih tudi kot poražen koristen, saj naj bi lahko veliko zaslužil tako s svojo morebitno knjigo spominov kot z govori.

Donald Trump se medtem ne pojavlja več javno, pač pa dneve preživlja med zidovi Ovalne pisarne in drugimi sobanami Bele hiše. Pogosto je slabe volje, vendar ne dviguje glasu na sodelavce, čeprav pogosto tvita z velikimi črkami.

Nekateri svetovalci so Trumpu jasno povedali, da so njegove možnosti, da spremeni rezultat volitev »praktično nikakršne.«

Celo Karl Rove, arhitekt Bushovega predsedovanja in neformalni svetovalec Trumpa je ocenil, da bo »zapiranje teh volitev težko«, da pa je to »nujen korak naprej k obnovitvi enotnosti in politični stabilnosti« ter da bi predsednik moral omogočiti »mirno tranzicijo.«

Medtem Trump s številnimi potezami poskuša obračunati z nekaterimi v lastni administraciji, ki so se mu zamerili, razmišlja pa tudi, da bi deklasificiral nekatere dokumente v zvezi z ruskim vplivom na volitve leta 2016.

Na pol zares naj bi menda razmišljal tudi o razrešitvi direktorice CIA Gine Haspel.

Donald Trump v OZN
Donald Trump v OZN. Vir: Twitter

Na glas razmišlja tudi o tem, da bi naredil novo, lastno televizijsko mrežo, toda sodelavci dvomijo, da bi se lahko istočasno ukvarjal s tem in s predsedniško kandidaturo, pa tudi, da bi lahko naredil kaj boljšega od konservativne mreže Fox News, ki se mu je v zadnjem obdobju vladavine zelo zamerila.

Svetovalci Donalda Trumpa so od njega tudi zahtevali, da preneha uporabljati besedo »prevara«, saj bi to lahko imelo pravne posledice. Zato naj bi Trump pričel zatrjevati, da so bile volitve »zrežirane«, vendar tudi za to dokazov enostavno – ni.

Svetovalce na bi najbolj skrbelo delovanje Trumpovega osebnega odvetnika Rudolpha W. Giulianija, saj naj bi v Trumpu »vzbujal upe brez podlage.«

Ob tem naj bi med republikance preko vikenda prišel tudi odvetnik Sidney Powell, ki je prej zastopal generala Michaela T. Flynna, nekdanjega kratkotrajnega svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost.

Svetovalci sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so od Donalda Trumpa tudi zahtevali, da preneha uporabljati besedo »prevara«, saj bi to lahko imelo pravne posledice.

Zato naj bi Trump v zadnjih svojih izjavah pričel zatrjevati, da so bile volitve »zrežirane«, vendar tudi za to dokazov enostavno – ni.

Eden od poznavalcev razmer je celo ocenil, da, če je bil za ameriškimi volitvami res kakšen načrt volilne prevare, vse kaže, »da se ni posrečila.«

Delite članek