REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Ukrajini uničen prvi Abrams, Kremelj: »Ameriški tanki gorijo kot vsi drugi, to je del vsakodnevne demilitarizacije Ukrajine!«

V Ukrajini uničen prvi Abrams, Kremelj: »Ameriški tanki gorijo kot vsi drugi, to je del vsakodnevne demilitarizacije Ukrajine!«Prvi ameriški Abrams je zagorel - na ruskem ozemlju... Vir: Telegram, posnetek zaslona

Vsako orožje, dobavljeno Kijevu, »bo gorelo« in ameriški tanki M1 Abrams niso nobena izjema, je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Po poročilih ruskih medijev je bil tank tarča samomorilskega brezpilotnega letala FPV in vsaj enega zadetka iz prenosnega protitankovskega izstrelka.

Peskov je to pripombo izrekel, ko ga je agencija TASS prosila za komentar o prvem uničenju ukrajinskega tanka M1 Abrams s strani ruskih sil.

Vozilo naj bi bilo uničeno v bližini vasi Berdiči, ki leži severozahodno od Avdejevke, ključnega mesta v Donbasu, ki ga je v začetku meseca osvobodila ruska vojska.

Na posnetkih, ki krožijo po spletu, naj bi bilo videti vozilo z velikim ognjenim stebrom, ki se dviga iz njegove kupole.

Po poročilih ruskih medijev je bil ameriški tank tarča samomorilskega brezpilotnega letala FPV in vsaj enega zadetka iz prenosnega protitankovskega izstrelka.

Na bližnjem posnetku uničenega Abramsa, ki ga je posnel nadzorni dron, je razvidno, da je skladišče za strelivo v vozilu zgorelo, gori pa tudi motorni prostor.

Washington se je zavezal, da bo Ukrajini januarja 2023, pred dolgo napovedano, a na koncu neuspešno protiofenzivo Kijeva, dobavil 31 tankov M1 Abrams. Vendar so bili v celoti dobavljeni šele sredi oktobra in so bili očitno zadržani vstran od fronte, saj so bili prikazani le v propagandnih videoposnetkih.

Ukrajinski Abramsi so se dejansko spopadli z ruskimi silami šele v zadnjih nekaj dneh, ko so bili napoteni na bojišče, da bi podprli prizadevanja Kijeva za zaustavitev napredovanja ruskih enot proti zahodu po padcu Avdejevke, nekdanje glavne ukrajinske trdnjave v Donbasu in ene ključnih postojank za množične artilerijske in raketne napade na mesto Doneck.

Dogodek je del vsakodnevne rutine ruske vojske pri »demilitarizaciji« Ukrajine, je pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja.

»Naši vojaki so od samega začetka govorili, da bodo ti tanki zgoreli tako kot vsi drugi,« je ob tem dogodku izjavil Peskov.

Peskov je to dejal, ko ga je agencija TASS prosila za komentar o prvem uničenju ukrajinskega tanka M1 Abrams s strani ruskih sil, o katerem so poročali prej.

»Naši vojaki so od samega začetka govorili, da bodo ti tanki zgoreli tako kot vsi drugi,« je izjavil Peskov.

»Kot vi in jaz vemo iz vsakodnevnih poročil ministrstva za obrambo, je to vsakodnevno, sistematično, strokovno in predano delo naše vojske, ki demilitarizira Ukrajino in to počne vsak dan,« je dodal Peskov.

Srečen ruski vojak (ali celo dva), ki je uničil Abramsa pa se lahko nadeja posebne nagrade - okoli 10 milijonov rubljev (skoraj 100.000 evrov).

Na ruskih omrežjih pa si že pošiljajo čestitke na katerih piše, da moje srce zate gori bolj močno kot Abrams v Donbasu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek