REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Turčiji ključno zaslišanje ameriškega pastorja

V Turčiji ključno zaslišanje ameriškega pastorjaAndrew Brunson

Na sodišču v turškem mestu Aliaga se je danes začelo novo zaslišanje ameriškega pastorja Andrewa Brunsona. Na podlagi zaslišanja bo sodišče predvidoma danes odločilo o izpustitvi pastorja, zaradi katerega je izbruhnil spor med ZDA in Turčijo. Analitiki ocenjujejo, da bo Turčija pastorja izpustila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pastorjev odvetnik Ismail Cem Halavurt je pred zaslišanjem za nemško tiskovno agencijo dejal, da upa na odpravo hišnega pripora. "Pričakujemo, da bo hišni pripor odpravljen. Takšen je vsaj naš cilj," je dejal.

Zaslišanje pastorja, ki ga v Turčiji obtožujejo terorizma, se je začelo po močnem pritisku Washingtona na Ankaro. Na sodišču blizu Izmirja na zahodu Turčije sta po poročanju AFP tudi odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu Jeffrey Hovenier in Tony Perkins iz ameriške komisije za versko svobodo.

50-letnega Brunsona iz Severne Karoline so v Turčiji zaprli pred dvema letoma. Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki v Turčiji in ZDA velja za teroristično organizacijo. Naprtili so mu tudi obtožnico vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji. Grozi mu 35 let zapora. Pastor je sicer zaradi slabega zdravstvenega stanja od julija v hišnem priporu.

Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki v Turčiji in ZDA velja za teroristično organizacijo.

ZDA od Turčije, sicer zaveznice v zvezi Nato, že nekaj časa zahtevajo izpustitev pastorja. Ker Ankara zahtevi ni ugodila, so ZDA v začetku avgusta uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, Turčija je odgovorila s podobnim ukrepom. ZDA so zaradi spora glede Pastorja nato sredi avgusta uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije, kar je botrovalo padcu vrednosti turške lire. Turčija je odgovorila z zvišanjem carin na ameriške izdelke.

Politični analitiki po poročanju AFP ocenjujejo, da bi Turčija po današnjem zaslišanju vendarle lahko privolila v izpustitev pastorja. Tudi ZDA so izrazile upanje, da bo danes izpuščen na prostost. "Upam, da se bosta pastor in njegova soproga kmalu lahko vrnila v ZDA. To bi bil pomemben korak za odnose med ZDA in Turčijo," je pred zaslišanjem poudarila tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert.

Po poročanju ameriške televizije NBC so Turčija in ZDA dosegle tajen dogovor, po katerem bo Brunson danes izpuščen, nekatere točke obtožnice proti njemu pa bodo umaknili. V zameno naj bi ZDA zmanjšale "gospodarski pritisk na Turčijo", kar vključuje umik sankcij, usodnih za vrednost turške lire.

Turčija sicer vztraja, da je njeno sodstvo neodvisno. Tudi Nauertova je dejala, da "ne ve za noben tovrsten dogovor".

Če bo Turčija še vztrajala in ne bo izpustila pastorja, pa bi bilo lahko to po navedbah AFP "zelo boleče" za njeno gospodarstvo.