REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V New Yorku velik porast smrti zaradi predoziranja z drogo

V New Yorku velik porast smrti zaradi predoziranja z drogoDrogiranje

V največjem ameriškem mestu beležijo velik porast smrti zaradi predoziranja z drogo. Od leta 2010 pa do 2015 se je število teh smrti povečalo za 66 odstotkov, število smrti zaradi heroina pa za 158 odstotkov, so po poročanju francoske tiskovne agencije sporočili iz mestne zdravstvenega urada.

Heroin je bil lani povzročitelj 59 odstotkov od 937 smrti zaradi predoziranja z drogami v New Yorku. Tudi sicer je predoziranje zaradi opioidov problem celotne ZDA, kjer zaradi prevelikih količin drog umre več ljudi kot v prometnih nesrečah.

Med letoma 2010 in 2014 se je število smrti zaradi heroina v ZDA več kot potrojilo, število smrti zaradi drugih opioidov kot je fentanil, zaradi katerega je umrl glasbenik Prince, skoraj podvojilo. Po navedbah centrov za nadzor na drogami in preventivo se je v letu 2014 v ZDA zaradi opioidov umrlo 14.000 ljudi.

Zaradi teh zaskrbljujočih podatkov so se odločili za 25 milijonov evrov vreden triletni program, v katerem bodo financirali izobraževanje, usposabljanje in nadzore nad prepovedanimi drogami, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila vodja omenjenega urada za zdravje v New Yorku Mary Bassett.

Podatki pa kažejo, da je skoraj polovica smrti zaradi predoziranja s heroinom v New Yorku med belci. Najvišji odstotki smrti so med belci, stari med 45 in 54 let, se je pa tudi za 248 odstotkov zvišala smrtnost v starostni skupini 15-34 let.