REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Nemčiji lani manj kriminala, a večja zaskrbljenost Nemcev glede varnosti

V Nemčiji lani manj kriminala, a večja zaskrbljenost Nemcev glede varnosti

V Nemčiji so lani zabeležili 5,76 milijonov kaznivih dejanj, kar je pet odstotkov manj kot leta 2016 in najmanj od leta 1992. Čeprav Nemčija velja za eno najvarnejših držav na svetu, so državljani glede svoje varnosti zaskrbljeni bolj kot kdajkoli prej.

Nemško notranje ministrstvo je statistiko kriminala razkrilo v času, ko so državljani bolj kot kadarkoli prej zaskrbljeni glede svoje varnosti.

Nemčijo je namreč v minulih letih pretreslo več terorističnih napadov, močno pa jo je zaznamoval tudi begunski val, v katerem je od leta 2015 v državo prišlo več sto tisoč migrantov.

Eden najbolj znanih nemških kriminologov Christian Pfeiffer to neskladje med dejstvom in počutjem državljanov pripisuje kombinaciji različnih dejavnikov.

Nemci so po njegovem mnenju zaskrbljeni predvsem zato, ker je v državi ogromno tujcev. Za njihovo pretirano negotovost so odgovorni tudi mediji, za katere velja, da je le "slaba novica dobra novica", s čimer pa pogosto popačijo resnico. Nezanemarljivo vlogo tu odigrajo še nasilni filmi, ki jih predvajajo televizijske postaje.

Nemci se najmanj varne počutijo predvsem v večjih mestih, kjer se je delež priseljencev v minulih letih še posebej povečal. Kot je izpostavil Pfeiffer, glavni razlog za zaskrbljenost ni dejanski porast kaznivih dejanj, temveč izguba občutka domačnosti.

Javnost sicer kljub temu migrantom posveča posebno pozornost predvsem takrat, ko je govora o kriminalu. Pfeiffer to pripisuje dejstvu, da je "dvakrat več možnosti, da bo obtožnica vložena proti tujcu kot Nemcu".

Delite članek