REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Chemnitzu na vzhodu Nemčije so se pojavili bronasti kipi razjarjenih volkov, ki salutirajo po nacistično

V Chemnitzu na vzhodu Nemčije so se pojavili bronasti kipi razjarjenih volkov, ki salutirajo po nacističnoVolkovi - Chemnitz

Blizu kipa Karla Marxa v mestu Chemnitz na vzhodu Nemčije, kjer je prišlo do več spopadov med pripadniki desničarskih organizacij in njihovih nasprotnikov so se pojavile bronaste skulpture volkov. Nekateri med njimi imajo zavezane oči, drugi pa "salutirajo" - po nacistično. Gre za delo umetnika, vendar je instalacija na trgu že izzvala burne reakcije v Nemčiji.

Kipi so delo umetnika Rainerja Opolke, umetniške skulpture pa so postavljene na trgu samo nekaj tednov zatem, ko je bil najprej v nejasnih okoliščinah na trgu zaboden Nemec, ki naj bi ga ubila dva migranta, kar je v mestu povzročilo nemire in demonstracije. Na teh demonstracijah so nekateri tudi salutirali z nacističnim pozdravom.

"Nekateri ljudje v Chemnitzu so salutirali po nacistično in tudi preganjali tujce po mestu. In zato danes stojim tukaj in opozarjam, da demokrati kaj takšnega ne smemo dovoliti," je dejal umetnik. Kritika je usmerjena tudi proti stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) in protiislamski skupini PEGIDA. Obema v zadnjem času raste popularnost v Nemčiji. 

Nekateri ljudje v Chemnitzu so salutirali po nacistično in tudi preganjali tujce po mestu

Na vzhodu Nemčije sta se ta konec tedna ob ttem zgodila še dva, domnevno rasno motivirana nasilna obračuna. Policija je potrdila, da preiskuje napada na tuje državljane v dveh mestih.

Dva moška, domnevno nemška državljana, naj bi v soboto zvečer napadla skupino Afganistancev na športnem igrišču v mestu Hasselfelde v nemški zvezni deželi Saška-Anhalt. Po ugotovitvah policistov naj bi se približala skupini s kletvicami in rasističnimi izjavami. V pretepu naj bi bil lažje ranjen 17-letni fant, napadalca pa sta nato zbežala s kraja dogodka.

Drugi napad se je zgodil danes zjutraj kakih 30 kilometrov stran v mestu Halberstadt. Po navedbah policije je skupina petih močno vinjenih Nemcev z rasističnimi izjavami planila na tri prosilce za azil iz Somalije. Prišlo je do prepira, pri čemer so bili poškodovani trije Somalci in eden od napadalcev, 22-letni moški. Vse štiri so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, od koder pa so bili kmalu odpuščeni.

Preiskava obeh dogodkov še poteka. Obe mesti sta v isti zvezni deželi kot mesto Köthen, kjer se vrstijo desničarski protesti zaradi smrti 22-letnega Nemca po prepiru z Afganistancema. Kasneje se je izkazalo, da je mladenič umrl zaradi akutne odpovedi srca, ki je bila posledica že obstoječega zdravstvenega stanja.