REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uporniški senator Rand Paul v ameriškem kongresu blokiral paket pomoči Ukrajini v vrednosti 40 milijard dolarjev

Uporniški senator Rand Paul v ameriškem kongresu blokiral paket pomoči Ukrajini v vrednosti 40 milijard dolarjevRand Paul o vzporednicah med ZDA in Sovjetsko zvezo: »Ne smemo pozabiti, da je Sovjetska zveza propadla v veliki meri ne zato, ker je bila vojaško poražena, ampak zato, ker ji je zmanjkalo denarja!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški senator Rand Paul zadržuje glasovanje v senatu o zakonu o veliki porabi davkoplačevalskega denarja za Kijev in zahteva strožji nadzor nad porabo denarja.

V ameriškem kongresu, kjer so v spodnjem domu prižgali zeleno luč za izjemno velik, 40 milijard dolarjev težak paket pomoči Ukrajini (celo 7 milijard dolarjev višji, kot ga je zahteval predsednik ZDA Joe Biden) so odložili paket pomoči Kijevu.

Načrt ZDA za zagotovitev skoraj 40 milijard dolarjev dodatne vojaške in gospodarske pomoči Ukrajini med njenim konfliktom z Rusijo je namreč naletel na oviro, saj je senator Rand Paul (republikanec iz Kentuckyja) preprečil hitro glasovanje za odobritev zakona o financiranju in verjetno odložil sprejem paketa pomoči vsaj za en teden.

Paul Rand se je uprl zahtevi voditeljev senata, da naj se odobri zakon s soglasjem, kar omogoča hiter sprejem zakonov z močno dvostransko podporo in brez razprave.

Nedavno je na podobno oster način zatrdil, da so prav ZDA oziroma njena vlada najbolj odgovorne za neresnično propagando in širjenje dezinformacij v svetu.

Prisotne je spomnil tudi na Pentagonske papirje.

Nekdanji predsedniški kandidat je dejal, da bo dovolil hitro glasovanje le, če bi bil predlog zakona revidiran tako, da bi vključeval imenovanje posebnega generalnega inšpektorja, ki bo spremljal, kako se bo porabil ogromen paket pomoči?

Gre za zahtevo, ki ji vodja senatske večine Chuck Schumer, demokrat iz New Yorka - ni želel pritrditi.

Kar je seveda za Američane zelo zaskrbljujoče...

Schumer je sicer trdil, da ima Washington »moralno obveznost« pomagati Ukrajini v njenem boju proti »nemoralni vojni« ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Dejal je, da so Paulovi določbi o nadzoru odločno nasprotovali tako demokrati kot republikanci.

»Zdaj nas ovira le ena stvar: mlajši senator iz Kentuckyja preprečuje hiter prehod pomoči Ukrajini, ker želi v zadnjem trenutku dodati svoje spremembe neposredno v zakon,« je dejal vodja večine.

Dodal je: »Vse, kar bo dosegel, je le, da bo on sam odložil nujno potrebno pomoč Ukrajini.«

Rand Paul
Rand Paul: Uporniškega senatorja zanima, komu in zakaj bo šel denar ameriških davkoplačevalcev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rand Paul pa vztraja, da se njegov predlog doda predlogu zakona in da se popravljena zakonodaja po odobritvi senata vrne v Parlament na ponovno glasovanje.

Opozoril je, da bo najnovejši sveženj skupne ameriške pomoči Ukrajini od februarskega začetka konflikta prinesel 60 milijard dolarjev, kar je skoraj toliko, kolikor Rusija letno nameni za celoten obrambni proračun.

Senator je poudaril, da bodo ZDA financirale vojna prizadevanja Ukrajine z izposojenim denarjem, s čimer bodo povečale ameriški dolg 30 bilijonov dolarjev.

In poslabšale inflacijsko krizo v državi.

Ali bomo v poskusu, da bi rešili Ukrajino, ZDA obsodili na klavrno prihodnost?

»Američani že čutijo težave in zdi se, da namerava kongres njihove bolečine le še povečati tako, da čim hitreje vrže še več denarja skozi okno,« je dejal Paul.

»Moja uradna prisega je prisega ustavi ZDA, ne kateri koli tuji državi, in ne glede na to, kako utemeljen je razlog, sem dolžan varovati nacionalno varnosti Združenih držav Amerike. Ne moremo rešiti Ukrajine z uničevanjem ameriškega gospodarstva je dejal Rand Paul.

Predlog zakona o pomoči je bil sprejet v Predstavniškem domu Kongresa s podporo vseh demokratov in večine razen 57 republikancev.

Paket bi bil več kot dvakrat večji od skupnega zneska, poslanega 10 največjim prejemnikom ameriške tuje pomoči leta 2021.

Tiste, ki so nasprotovali zakonodaji, kot je predstavnica Marjorie Taylor Greene (republikanka iz Georgie), pa so demokrati in mediji obtožili širjenja »Putinove propagande.«

Paul je dejal, da si ZDA še vedno poskušajo finančno opomoči zaradi zapravljanja 1,6 bilijona dolarjev, porabljenih za vojne na Bližnjem vzhodu, in 5 bilijonov dolarjev, izposojenih za financiranje odziva na pandemijo covid-19.

»Ne smemo pozabiti, da je Sovjetska zveza propadla v veliki meri ne zato, ker je bila vojaško poražena, ampak zato, ker ji je zmanjkalo denarja je opozoril Paul.

»Ali bomo v poskusu, da bi rešili Ukrajino, ZDA obsodili na takšno prihodnost?,« je oponesel tistim, ki ga napadajo, češ da dela za Putina.

Delite članek