REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Upor v State Departmentu: Na stotine zaposlenih Bidna obsodilo kot »sokrivca za genocid« v Gazi

Upor v State Departmentu: Na stotine zaposlenih Bidna obsodilo kot »sokrivca za genocid« v GaziV internem memorandumu, ki ga je podpisalo sto uradnikov, ameriškemu predsedniku očitajo tudi »širjenje dezinformacij« o vojni med Izraelom in Hamasom, dejanja izraelske vojske v Gazi grajajo kot »vojne zločine«. Vir: Posnetek zaslona, X

Sto uradnikov State Departmenta in ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID) je podpisalo interni memorandum, v katerem ameriškega predsednika Josepha Bidna obtožujejo »širjenja dezinformacij« o vojni med Izraelom in Hamasom ter opozarjajo, da Tel Aviv v Gazi izvaja »vojne zločine«, poroča medijski portal Axios.

Zaradi podpore Izraelu je Biden postal »sokrivec pri genocidu« v Gazi, piše v memorandumu, ki ga je organiziral »nižji diplomat« State Departmenta, do kopije katerega je imel dostop Axios.

Memorandum poziva visoke uradnike ZDA, naj preizprašajo svojo politiko do Izraela in zahtevajo premirje v Gazi, kjer je po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi v izraelskih napadih ubitih več kot 11.000 Palestincev, od tega več kot tretjina otrok.

Ameriški predsednik je obtožen tudi »širjenja dezinformacij v svojem govoru 10. oktobra«.

Spomnimo, Biden je le nekaj dni po začetku napada Hamasa 7. oktobra zatrdil, da je videl »preverjene fotografije« palestinskih skrajnežev, ki so »odsekali glave izraelskim malčkom«.

Nakar so ameriški uradniki novinarjem čez nekaj dni skesano pojasnili, da predsednik ZDA dejansko ni videl nobene zadevne fotografije, saj je le posredoval trditve izraelske vlade in medijska poročila.

Memorandum navaja, da dejanja Izraela v Gazi, ki so vključevala izklop elektrike, omejevanje pomoči, hrane, elektrike in napade s preprogami bomb, zaradi katerih je bilo razseljenih več sto tisoč Palestincev, »predstavljajo vojne zločine in/ali zločine proti človečnosti po mednarodnem pravu«.

»Pa vendar nam (ZDA) ni uspelo ponovno ovrednotiti svojega stališča do (zločinov) Izraela,« je zapisano v memorandumu ob poudarku, da so ZDA »podvojile neomajno vojaško pomoč (izraelski vladi Benjamina Netanjahuja) brez jasnih rdečih linij

»Člani Bele hiše in Sveta za nacionalno varnost so pokazali očitno ničelno skrb za življenja Palesticev, dokumentirano nepripravljenost za deeskalacijo spopada in celo pred 7. oktobrom neodgovorno pomanjkanje strateškega načrtovanja,« je zapisano v memorandumu.

Ruska zunanja obveščevalna služba SVR je v torek sporočila, da sedanja ameriška administracija »za zaprtimi vrati« poziva izraelsko vodstvo, naj pospeši operacijo na območju Gaze, ker bi odlašanje operacije lahko negativno vplivalo na Bidnove možnosti za ponovno izvolitev v Belo hišo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek