REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Upokojeni general Bundeswehra opozarja: Spopad v Ukrajini lahko preide v jedrsko vojno

Upokojeni general Bundeswehra opozarja: Spopad v Ukrajini lahko preide v jedrsko vojnoNemški general meni, da »nobena od strani ne more dobiti vojne v Ukrajini, razen če ne pride do nadaljnjega zaostrovanja in tretje svetovne vojne.« Vir: Posnetek zaslona, X

Upokojeni general Bundeswehra Gerd Schultze-Rhonhof je sredi februarja vsem politikom in javnosti v Nemčiji napisal odprto pismo, v katerem je izrazil nezadovoljstvo s politiko nemške vlade glede konflikta v Ukrajini.

Poleg tega odprtega, je nemški general Gerd Schultze-Rhonhof objavil še eno okrožnico, ki jo je pred tem, na božični večer leta 2023, poslal vsem voditeljem strank, sekretarjem in vodjem poslanskih skupin v Bundestagu ter predsednikom vlad zveznih dežel, da bi le-ti pozvali zvezno vlado pod taktirko Olafa Scholza, naj posreduje pri sklenitvi miru med sprtima stranema.

Po njegovih besedah ​​je to okrožnico napisal, ker sta nemški kancler Olaf Scholz in vodja poslanske skupine Socialdemokratske stranke Nemčije Rolf Mützenich ignorirala njegov predlog v zvezi s konfliktom v Ukrajini, »ki divja že skoraj dve leti in mu ni videti konca.«

Upokojeni general meni, da »nobena od strani ne more dobiti vojne v Ukrajini, razen če ne pride do nadaljnjega zaostrovanja in tretje svetovne vojne.«

Zato navaja, da NATO in Evropska unija ter z njimi Nemčija le zavestno podpirajo in pomagajo »vojaški bankrot Ukrajine ter nadaljevanje množičnega trpljenja in uničenja na območju spopada.«

Rhonhof nadalje pojasnjuje, da obstaja osem oziroma devet potencialnih scenarijev, slabih za celotno Evropo, ki bodo v najboljšem primeru pripeljali do premirja.

Oziroma do zamrznjenega konflikta.

»Zato sedanja politika Nata, EU in Nemčije do spopada v Ukrajini vodi le v slepo ulico,« je prepričan.

Po prvem scenariju in mnenju mnogih drugih strokovnjakov bo Rusija zmagala in prevzela nadzor nad Ukrajino.

Po mnenju Rhonhofa bi to vodilo v novo hladno vojno med Rusko federacijo in kolektivnim Zahodom.

Če bo pa Kijevu uspelo prevladati, kar je malo verjetno, nekdanji general Bundeswehra navaja, da bo osem milijonov Rusov v Ukrajini deležnih preganjanj in brutalnih kazni, kot je napovedal sam ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Nadalje Rhonhof omenja možnost doseganja »pat pozicije« na fronti, ki bi lahko vodila v korejsko rešitev, natančneje v nastanek dolgotrajnega potencialnega žarišča na evropski celini.

Četrti scenarij pomeni »neskončno nadaljevanje vojne brez prekinitve ali zmage, ki bi vodila v smrt in pohabljenost na stotisoče Rusov in Ukrajincev.«

V tem primeru se bo uničevanje Ukrajine nadaljevalo, medtem ko bo Nemčija še naprej pošiljala denar in orožje.

Tudi če bi prišlo do pogajanj po petem scenariju, bo zaradi predhodnih predpogojev in zaostrovanja stališč sprtih strani ter vmešavanja Nata in EU trajalo mesece, če ne celo leta, da bi se dosegel mirovni sporazum.

Toda nemški general Rhonhof meni, da zaradi postavljenih pogajalskih pogojev do pogajanj niti ne bo prišlo.

Po drugi strani, ko gre za šesti scenarij upokojeni nemški general meni, da v primeru prekinitve ognja obstaja možnost uskladitve interesov Rusije in Ukrajine, a da ne vidi znakov pripravljenosti na spravo niti pri sprtimi stranmi, niti pri Natu, EU in Nemčiji.

Nemški general meni, da Rusija ne bo uporabila strateškega jedrskega orožja proti ZDA, ampak da se bo ta »jedrska vojna« vodila izključno v Evropi. Vir: Posnetek zaslona, X

Scenarij, po katerem bi ZDA po prihajajočih predsedniških volitvah prenehale podpirati Ukrajino, bi bil po Nemčijo izjemno slab, saj bi zaradi tega Berlin postal glavni financer Kijeva.

To bo pripeljalo le do »tleče vojne« in nadaljnjega potiskanja Nemčije v »ukrajinsko dolžniško suženjstvo«.

Dva najslabša scenarija za Nemčijo, verjetno pa tudi Evropo in ZDA, ki ju napoveduje Rhonhof, se nanašata na neposredno vmešavanje kolektivnega Zahoda v spopad na ozemlju Ukrajine.

Po eni različici naj bi se Ukrajina soočila z neizbežnim porazom, zaradi česar bo v konflikt posegel NATO.

Druga različica predvideva nadaljevanje prve in pomeni, da bo Rusija zaradi neposredne intervencije sil Nata dosegla »meje svojih obrambnih zmogljivosti in uporabila taktično jedrsko orožje v Evropi«.

Rhonhof meni, da Rusija ne bo uporabila strateškega jedrskega orožja proti ZDA, ampak da se bo ta »jedrska vojna« vodila izključno v Evropi.

Upokojeni general tudi opozarja, da bodo glavne tarče ruskega taktičnega jedrskega orožja ameriški poveljniški centri, iz katerih se izvaja dostava in nadzor sredstev, namenjenih Ukrajini – predvsem pa vojaška oporišča Ramstein in Wiesbaden v Nemčiji.

Kar je Rhonhof pozabil omeniti, je dejstvo, da se vojaki iz držav članic Nata že borijo na strani Ukrajine kot tuji plačanci v okviru Mednarodne legije, dobršen del pa jih upravlja kompleksne zahodne sisteme, kot sta Patriot in NASAMS.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek