REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uničevanje letališč in protizračne obrambe Ukrajine: Ruska vojska uničila dva Patriota, dva sistema S-300, radar Giraffe...

Uničevanje letališč in protizračne obrambe Ukrajine: Ruska vojska uničila dva Patriota, dva sistema S-300, radar Giraffe...Ukrajinski Patriot. Vir: RIA Novosti, X, posnetek zaslona

Ruska vojska nadaljuje intenzivne zračne operacije za uničenje letališč in kompleksov zračne obrambe Ukrajine.

Eden zadnjih primerov tovrstnih ruskih operacij je bil napad na divizijo S-300PS na območju vasi Koptev v bližini mesta Mirgorod.

Cilj so odkrila ruska izvidniška sredstva in napadla z operativno-taktičnim kompleksom Iskander.

S-300, zadetek iskanderja
S-300, zadetek Iskanderja. Vir: Posnetek zaslona, X

Za napad je bila uporabljena udarna bojna glava, ki je omogočila najučinkovitejše ciljanje na cilj.

Ruska vojska nadaljuje intenzivne zračne operacije za uničenje letališč in kompleksov zračne obrambe Ukrajine. Pet zmogljivih sistemov in en radar, to so bili zadnji cilji ruskih raket.

Zaradi napada je ukrajinska stran izgubila dva lanserja, detektor nizke nadmorske višine, radar za osvetljevanje in vodenje, bojno krmilno kabino, tri vozila in približno štirideset vojakov, ki so upravljali to opremo.

Le teden dni prej je rusko obrambno ministrstvo v izjavi navedlo, da je bil še en sistem S-300PS ukrajinskih sil, ki je bil razporejen v bližini naselja Velikodolinskoje v regiji Odesa, prav tako tarča in uničena z raketo Iskander.

Po navedbah ruskih virov so bili v napadu na vas Južno v regiji Odesa uničeni bojni položaji baterije zračne obrambe Patriot.

Istočasno ruske sile trdijo, da so zadele švedski radar Saab Giraffe AMB (Agile, Multiple Beam), ki je bil zasnovan za odkrivanje manevrirnih raket in sistemov zračne obrambe.

V bližini vasi Južno v regiji Odesa je namreč ruski izvidniški dron opazil baterijo zemlja-zrak SPADA skupaj z radarjem Žirafa.

Trdi se, da sta bila istočasno uničena tudi dva lanserja Patriot.

Napad so izvedle balistične rakete Iskander, izstreljene s Krima.

To je že najmanj peta baterija ukrajinske zračne obrambe, uničena v zadnjih 30 dneh.

Rakete Kalibr in Kinžal padajo tudi po Kijevu, tovarna Artyom, ki naj bi bila dobro zaščitena s Patrioti je bila doslej zadeta že petkrat.

V mestu imajo sicer elektrike le še za nekaj ur dnevno, a še to ne vedno.

Te izgube so bistveno oslabile zmogljivosti ukrajinske zračne obrambe na tem območju in ustvarile predpogoje za nadaljnje prodore ruske vojske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek