REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uničen že drugi sistem »Patriot«, poglejte, kako je ameriška raketa strmoglavila v središču Kijeva! (VIDEO)

Uničen že drugi sistem »Patriot«, poglejte, kako je ameriška raketa strmoglavila v središču Kijeva! (VIDEO)Varnostne kamere so posnele trenutek, ko so razbitine ameriškega »Patriota« padle na cesto v središču Kijeva, ki je bila v tistem trenutku polna premikajočih se vozil. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ker je ruska vojska pred dnevi v Kijevu uničila še en ameriški sistem protizračne obrambe »Patriot«, so na družbenih omrežjih zagledali luč sveta posnetki varnostnih kamer, ki so ta napad na ukrajinske položaje posnele iz drugega zornega kota.

Spomnimo, med zračnim napadom na ukrajinsko prestolnico 29. maja je bilo več napadov na objekte oboroženih sil Ukrajine, vključno s položajem »Patriota« v bližini kijevskega letališča Žuljani.

Posnetek je ujel trenutke, ko razbitine ameriškega »Patriota« padejo na prometno cesto v središču Kijeva, ki je bila polna premikajočih se osebnih vozil.

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je navedlo, da so bili med napadom na objekte oboroženih sil Ukrajine na letališčih med drugim zadeti poveljniška mesta, skladišča letal in streliva.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je potrdil, da so tistega dne ruske enote v Kijevu uničile še en ameriški sistem protizračne obrambe »Patriot.«

Ob tem naj bi Ukrajina v samo mesecu ali dveh že izstrelila več kot 40 odstotkov letne proizvodnje raket »Patriot« v ZDA.

Samo v dveh napadih na Kijev (15. in 29. maja) je ukrajinski sistem zračne obrambe izstrelil vsaj 20 odstotkov letne proizvodnje vodenih protiletalskih raket MIM-104, upoštevajoč urjenje in druge manj obsežne udare pa tudi izgube v skladiščih in med transportom morda okoli 40 odstotkov.

Mnogi se sprašujejo, ali je takšna uporaba ameriških raket »Patriot« - trajnostna.

Proizvodnja raket za Patriote - datumi naročil in število izdelanih po letih
Proizvodnja raket za protizračne sisteme »Patriot« - datumi naročil in število izdelanih, po letih. Vir: Posnetek zaslona

Koliko mesecev Ukrajina rakete iz še zadnjega preostalega, tretjega sistema »Patriot« lahko še (neuspešno) izstreljuje na takšen način?

Odgovor bo sledil že kmalu, verjetno še letos poleti...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek