REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Umor v savdskem konzulatu: "Lahko slišite, kako je bil zasliševan, mučen in nato ubit"

Umor v savdskem konzulatu: Džamal Hasodži

Turška vlada je ameriško obvestila, da ima tonske in video posnetke, ki naj bi dokazovali, da so pogrešanega savdskega novinarja Džamala Hašodžija 2. oktobra pridržali na savdskem konzulatu v Istanbulu, ga zasliševali, mučili in ubili ter razkosali njegovo truplo, poroča Washington Post, ki se sklicuje na obveščevalne vire. Poročilo so povzeli tudi drugi mediji v ZDA.

Turške informacije naj bi bile zasnovane na "tajnih video in avdio posnetkih", ki so nastali "brez vednosti savdske vlade."

Lahko slišite, kako je bil zasliševan, mučen in nato ubit, je dejal eden od neimenovanih virov.

"Glasovni posnetki iz notranjosti konzulata kažejo, kaj se je zgodilo z Džamalom, potem ko je vstopil. Lahko slišite njegov glas in glas oseb, ki govorijo arabsko... Lahko slišite, kako je bil zasliševan, mučen in nato ubit," je dejal eden od neimenovanih virov, na katere se sklicuje Washington Post.

Predsednik ZDA Donald Trump in njegovi svetovalci imajo sicer zelo tesne odnose s savdijskim kronskim princem Mohammedom bin Salmanom, večkrat pa se je tudi pohvalil, da je Savdska Arabija od ZDA ob njegovem prvem obisku v tujini, ko je nastopil predsedniški mandat, "kupila veliko čudovite vojaške opreme" v vrednosti preko 110 milijard dolarjev.

Ob prvih informacijah o zločinu v savdskem konzulatu je Donald Trump dejal: "Tega nimamo radi, niti malo nimamo radi tega. Kar se je zgodilo, je strašna stvar, če se je res zgodilo. Morda bomo prijetno presenečeni, toda nekako dvomim v to".

Džamal Hašogi

Turčija noče javno govoriti o posnetkih ali jih predati ZDA, ker bi s tem priznala, da nadzira savdski konzulat tudi od znotraj. Ni znano, ali je bil predsednik ZDA Donald Trump s posnetki že seznanjen, vendar je v četrtek ponovil, da je zadeva strašna, obenem pa dejal, da je 110 milijard dolarjev načrtovane prodaje vojaške opreme Savdski Arabiji zelo pomembnih za ZDA.

V senatu namreč že govorijo o možnih sankcijah proti Savdski Arabiji, če se izkaže, da je odgovorna za izginotje oziroma smrt novinarja savdskega rodu, ki je kritično pisal o režimu savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Za Trumpa pa naj bi bilo bolj pomembnih 110 milijard dolarjev prodaje, čeprav gre po izračunih Washington Posta za namišljeno številko.

Turčija noče javno govoriti o posnetkih ali jih predati ZDA, ker bi s tem priznala, da nadzira savdski konzulat tudi od znotraj. 

Ameriški obveščevalci naj bi imeli informacije, da je Mohamed bin Salman ukazal operacijo ugrabitve Hašodžija v Turčiji in njegovo premestitev v Savdsko Arabijo, kjer bi ga potem zaprli zaradi protidržavnega delovanja.

V ta namen naj bi v Turčijo napotili 15-člansko ekipo ugrabiteljev. Hašodži naj bi jim s tem, ko se je 2. oktobra oglasil na konzulatu za dokumente, ki jih je potreboval za poroko, olajšal delo.

S posnetkov, ki jih ima Turčija, naj bi bilo razvidno, kako Hašodžija, ki je pisal tudi za Washington Post, zaslišujejo, pretepajo in mučijo ter nato ubijejo, pa tudi, da so razkosali njegovo truplo. Predsednik ameriškega odbora za mednarodne odnose Bob Corker je ocenil, da ni videl jasnih dokazov, a da vse kaže na Savdsko Arabijo, njegov republikanski kolega Cory Gardner pa je omenil ogroženost prodaje orožja Rijadu, podobno pa zahtevajo tudi številni demokrati.

Senatorji se pritožujejo, da jih Trumpova vlada okrog tega drži v temi. V sredo so Trumpovi vladi naročili preiskavo, ki naj bi trajala 120 dni, nato pa naj bi sledila odločitev o morebitnih sankcijah.

V četrtek je Trump govoril predvsem o tem, kako ni naklonjen "konceptu ustavitve 110 milijard dolarjev investicij v ZDA". Zatrdil je, da bodo Savdijci v tem primeru vojaško opremo kupili v Rusiji ali na Kitajskem, kar ne bo pomagalo pri ustvarjanju delovnih mest v ZDA.