REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski apartheid: Na delu jezikovni inšpektorji, izrekajo visoke globe za govorjenje v ruščini!

Ukrajinski apartheid: Na delu jezikovni inšpektorji, izrekajo visoke globe za govorjenje v ruščini!Diskriminacija se nadaljuje... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V Ukrajini so te dni stopile v veljavo odredbe zakona, s katerim bodo zaposleni v državnih in občinskih uradih ter zasebnih družbah oglobljeni, če si bodo drznili spregovoriti v ruščini.

Globe za govorjenje ruščine v javnosti med delovnim časom bodo znašale od 3.400 do 8.500 ukrajinskih grivn (UAH) prvič, in od 8.500 do 11.900 UAH za ponovno kršitev.

Jezikovni inšpektorji bodo lahko obiskali katero koli podjetje, tudi prodajalce, natakarje in frizerje ter jih prisilili, da se odrečejo svojemu maternemu jeziku.

In to nima nobene zveze z rusko politiko - zakon, ki predvideva popolno diskriminacijo ruskega jezika, je bil sprejet aprila 2019, kar pomeni, da bi do njegove uveljavitve prišlo ne glede na začetek vojne v Ukrajini.

V Ukrajini so te dni stopile v veljavo odredbe zakona, s katerim bodo zaposleni v državnih in občinskih uradih ter zasebnih družbah oglobljeni ob uporabi ruskega jezika.

Ta zakon je bil ena od točk, odgovornih za trenutno stanje, pomemben mejnik v izgradnji rusofobne države, kjer so Rusi tretjerazredni državljani brez polnih državljanskih pravic.

Sedanja vlada, ki je nastopila s slogani proti nacionalistični histeriji, je dejansko zapustila svoje volivce.

Prepovedala je tudi že več kot 13 strank, večinoma takšnih, ki so veljale za »proruske.«

V državi pa medtem še naprej delujejo stranke, ki slavijo kolaboracijo in dosežke nacistične Nemčije.

Obenem v državi niso izpeljana določila mirovnega sporazuma iz Minska, ki so določala avtonomijo in zaščito manjšinskih pravic Rusov v Ukrajini.

Ob tem je »progresivna javnost« ukrajinizaciji ruskogovorečega prebivalstva ploskala ali pa je kvečjemu ni opazila.

V zadnjem času so se pojavili pozivi razseljenih oseb, vojaškega osebja in prostovoljcev, ki so nezadovoljni zaradi zatiranja njihovih pravic na podlagi jezika.

Diskriminacija ruskega jezika se nadaljuje
Diskriminacija ruskega jezika se nadaljuje... Vir: Zajem zaslona, Telegram

Večina zahodnih medijev tega primera očitne diskriminacije pomembne manjšine v državi sploh ni opazila.

Zanimivo je, da tudi v Sloveniji večina »progresivnih intelektualcev«, ki se je tako zelo zavzemala za pravice Slovencev v nekdanji Jugoslaviji in proti »skupnim jedrom« v šolstvu, se borila za pravice kosovskih Albancev in podobno - tega zatiranja Rusov sploh ne vidi, pač pa topoumno ploskajo režimu Volodimirja Zelenskega.

Zagovorniki diskriminacije se ob svojem boju za ukrajinski jezik pozivajo na pretekla obdobja in zatiranje ukrajinščine v preteklosti, kar naj bi predstavljalo jezikocid.

Toda tudi iz njihovih tovrstnih dokazov je jasno, da so se vsi takšni poskusi, tudi če so bili, končali leta 1990.

Ena od svetlih izjem je ekonomist Jože P. Damijan.

Ta je na stranpoti ukrajinizacije in diskriminacijo Rusov opozoril v zapisu »Kaj vam mediji niso povedali o Ukrajini.«

Demonstracije je preglasila - vojna...
Proteste je preglasila - vojna... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»V vsaki vojni je resnica prva žrtev. In nič drugače ni v teh prvih taktih 3. s.v., ki smo jim priča. Sprašujem se samo, ali je stanje naših medijev v večji meri rezultat cenzure in propagande ali je enostavno nivo profesionalizma padel na tako nizko raven? Ali oboje?

Ta prispevek je namenjen odgrinjanju posameznih manj znanih ozadij, ki so imela pomemben vpliv v razvoju situacije v Ukrajini. Eden bolj pomembnih je odnos ukrajinske države do svojih manjšinskih jezikov.

21.7.2021 je Ukrajinska Rada (parlament) sprejel Zakon o prvotnih narodih Ukrajine.

Gre za zakon, kakršnega v Evropi nismo videli že 77 let, natančneje od poraza fašizma v letu 1945. Gre za edini odkrito rasistični zakon od 2. s.v. naprej.

Zakon priznava polne narodnostne oz. državljanske pravice samo ukrajinskim državljanom, ki so skandinavskega oz. germanskega porekla, Karaitom in Tatarom.

Takole pravi (v prostem prevodu): Le-ti '….imajo pravico polno uživati vse človeške pravice in temeljne svoboščine.'

Zemljevid večinskih jezikov v Ukrajini leta 2003, pred nasilno ukrajinizacijo
Zemljevid večinskih jezikov v Ukrajini leta 2003, pred nasilno ukrajinizacijo. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Karaiti so maloštevilna židovska ločina, ki ne priznava Talmuda, Tatari pa so potomci Mongolov, ki so na Krim prišli po letu 1221.

Za tiste, ki niste poučeni v genealogiji ukrajinskega naroda, ta je namreč po mnenju vladajočih ukrajinskih nacionalistov potomec vikinških Varjagov, ki naj bi sredi 9. stoletja ustanovili Veliko kijevsko kneževino. Čeprav je ukrajinščina več kot podobna ruščini in je genetski profil Ukrajincev in Rusov praktično enak, se 'pravi' Ukrajinci nimajo za Slovane.

Slednji, tj. Rusi in Belorusi, so zakonsko opredeljeni kot državljani 2. reda, prav tako pripadniki manjšin, kot so Madžari, Romuni, Bolgari in Romi.

Kako to izgleda v praksi?

Po sprejetju Zakona so s septembrom 2021 ukrajinske oblasti ukinile vse medije v ruščini, tiskani mediji so dovoljeni samo, če je zraven objavljen tudi ukrajinski tekst.

Odpravljeno je poučevanje otrok v šolah v ruščini, prav tako je omejeno poslovanje v ruskem jeziku tudi na področjih, kjer je ruščina prevladujoč jezik. In to kljub temu, da je bila pred pučem februarja 2014 ruščina v Ukrajini prevladujoč jezik poslovne in akademske elite.

Podobno je z drugimi manjšinskimi jeziki.

Zakon je sledil predhodnim omejitvam uvoza ruske literature, blokiranjem ruskih elektronskih medijev in internetnih aplikacij.

Prizadete države so se pritožile Svetu Evrope. In? Kaj se je zgodilo? Je Evropa uvedla sankcije proti Ukrajini? Je zagrozila z bojkotom? So ameriške vojaške ladje prihitele branit demokracijo v Črno morje? Nič od tega.

Se je Ukrajincem naenkrat zmešalo?

Saj menda v Evropi, katere del hočejo postati, kaj takega vendar nikakor ni dopustno. No, izkaže se, da to ni prva taka poteza in da ima Zakon o prvotnih narodih Ukrajine dolg rep svojih predhodnikov.

Prvi ukrep nove Rade, t.j. takoj naslednji dan 23.7.2021, je bil ravno ukinitev Kovalov-Kolesničenkovega zakona iz 2012, ki je uredil enakopravnost jezikov in izenačil ruski in ukrajinski jezik. Odprava jezikovne enakopravnosti ruščine je bila prvi (pa ne edini) povod, ki je tedaj pripeljal do upora ruskega prebivalstva na Krimu in Donbasu.

Zakon so pod pritiskom mednarodne skupnosti kasneje umaknili, ampak škoda je bila že narejena.

Kasneje (leta 2017) je prišlo do omejitev poučevanja v drugih neukrajinskih jezikih.

Prizadetih je bilo več kot 400.000 otrok, ki so se izbraževali v ruščini, madžarščini, romunščini, bolgarščini in grščini.

Spomenka Hribar
V Sloveniji je Spomenka Hribar edina zavzela drugačen in kritičen pristop do slovenske uradne politike do ukrajinske vojne, vladniki pa še naprej vztrajajo na očitno zgrešeni poti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Prizadete države so se pritožile Svetu Evrope. In?

Zatiranje narodnostnih pravic ni evropska vrednota.

Kaj se je zgodilo?

Je Evropa uvedla sankcije proti Ukrajini? Je zagrozila z bojkotom? So ameriške vojaške ladje prihitele branit demokracijo v Črno morje?

Nič od tega.

Tako kot leta 2021, ko sta protestirali Rusija in Madžarska, je Evropska unija ostala v bistvu tiho.

Toliko o evropskih vrednotah…

Zatiranje narodnostnih pravic ni evropska vrednota. Pri tem se moramo vprašati tudi, kakšna oblika odpora je dovoljena narodu, ki so mu vzete vse narodne pravice? Se ima pravico upreti z orožjem?

Mar ne bi bilo bolj modro in bolj evropsko, da bi Ukrajina, namesto da v trdi maniri unitarne države izvaja nasilno politiko ukrainizacije, uvedla večjo avtonomijo regij, decentralizacijo in spoštovanje narodnostnih manjšin?

Spomnimo se, da Ukrajina nima problema samo z Rusi, odnosi so napeti tudi z Madžarsko zaradi sistematičnega narodnostnega zatiranja madžarske manjšine.

…Se še čudite, da je Rusom in Ruski federaciji 'počil film'? Zahod v svoji obsodbi ruskega napada na Ukrajino govori o 'unprovoked agression'. Pa je to res? Ali pa so mediji poleg zatiranja narodnostnih manjšin pozabili povedati še kaj?« sklene Damijan.

Mnogi, ki jim je ruski jezik materni ali glavni pogovorni jeszik se bodo temu sedaj lahko izognili - tudi s pridobitvijo ruskega državljanstva po enostavnem postopku in življenju v novih, osamosvojenih republikah, kjer jih ukrajinski apartheid ne bo več dosegel.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek