REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinska zračna obramba vse bolj uničena, zmanjkuje raket, kopenska vojska pa pred samomorilskimi nalogami

Ukrajinska zračna obramba vse bolj uničena, zmanjkuje raket, kopenska vojska pa pred samomorilskimi nalogamiGeneral Surovikin. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruska vojska je tako rekoč pustila Ukrajino brez protiletalske obrambe, je na svojem blogu na YouTubu povedal nekdanji svetovalec vodje Pentagona, polkovnik Douglas Macgregor.

»Njihovi sistemi zračne obrambe so tako rekoč uničeni,« je opozoril vedno dobro obveščen nekdnji častnik ameriške vojske in avtor številnih del o vojaški strategiji.

Da je temu res tako, kažejo vse obsežnejši napadi ruskega letalstva na cilje na zahodu Ukrajine. Po besedah Macgregorja ​​v Ukrajini skoraj ni sistemov protizračne obrambe, potem ko so bili uničeni z natančnimi napadi ruske vojske.

V zadnjem času je Ukrajina izgubila najmanj dva od treh sistemov Patriot ter veliko število drugih sistemov.

Preostali sistemi lahko zaščitijo le majhna območja, kjer se nahajajo, in bodo verjetno tudi uničeni, kar bo Rusiji omogočilo, da uporabi še več zračne moči proti ukrajinski vojski, je dejal Macgregor.

»Putin v zvezi s tem dela vse previdno, tako kot njegovi generali,« je ocenil.

Douglas Macgregor
Douglas Macgregor. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Kijevu poskušajo odvzeti vse, kar je ostalo, in vsak poskus podpore ukrajinskim silam vzhodno od Dnepra se bo spremenil v nočno moro,« je povzel ameriški strokovnjak.

Putin v zvezi s tem dela vse previdno, tako kot njegovi generali.

Pred tem je nekdanji svetovalec Pentagona dejal, da bo ruska vojska prevzela nadzor nad levim bregom Dnepra po porazu napredujočih sil oboroženih sil Ukrajine.

To potrjujejo tudi podatki iz cele vrste tajnih dokumentov, ki so jih pred dvema mesecema našli na omrežju Discord.

Čas je pokazal, da so bili podatki v njih avtentični.

Dokumenti so napovedovali, da Ukrajini hitro zmanjkuje streliva, zlasti za njene kritične sisteme S-300 in BUK, ki bi lahko prenesli samo še dva ali tri valove, preden bi se popolnoma zlomili.

Minila sta dva meseca in sedaj je ta čas blizu.

Pri tem mnogi mediji in novinarji – večina jih je tudi brez vsakršnih vojaških izkušenj ali pa do vojaških zadev čutijo celo antipatijo - ne razumejo principov delovanja zračne obrambe.

V vsakem primeru je ključna stvar, ki jo je treba razumeti pri sistemih zračne obrambe, vidik slojevite obrambe –, če en sloj odpove, ne samo, da se izgubi celotna pokritost spektra, ampak se stopnja izgorevanja preostalih sistemov poveča, ker zdaj nosijo neupravičeno obremenitev.

Z drugimi besedami, če imamo sisteme dolgega dometa (Patriot, S-300), srednjega (Iris-T. BUK) in kratkega (Igla itd.), bodo ob izpadu Patriotov in S-300 še prej na udaru in bolj izčrpani sistemi za obrambo na srednjih in nizkih višinah.

S-300
S-300. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajini pa je zdaj skoraj povsem zmanjkalo raket za sisteme S-300 in BUK, ki obsegajo skoraj vso njeno obrambo srednjega do dolgega dosega.

Pri trenutni stopnji izgorevanja je bilo po ameriških tajnih podatkih predvideno, da jih bo zmanjkalo do prvega tedna maja.

Pri trenutni stopnji izgorevanja je bilo po ameriških tajnih podatkih predvideno, da jih bo zmanjkalo do prvega tedna maja.

Takoj zatem so se morali v ukrajinski vojski odločiti, kaj sploh še braniti.

Ni možnosti, da bi pridobili več raket za te sisteme, ker so bili proizvedeni v Rusiji ali nekdanji Sovjetski zvezi. Le Rusija danes proizvaja podobne, a naprednjše sisteme.

Da bi podprl te zmogljivosti, je NATO v Ukrajino poslal lastne sisteme in zagotovil hitre tečaje usposabljanja.

Nemčija je na primer Ukrajini oktobra poslala štiri povsem nove sisteme IRIS-T.

To je bilo vrhunsko orožje, ko je prvič zašlo iz tovarne.

Slaba stran je seveda ta, da zato, ker gre za novo orožje, ni dovolj raket za lanserje.

Zato razkriti dokumenti Pentagona trdijo, da je Ukrajini že zmanjkalo prestreznikov IRIS-T.

Če en sloj odpove, ne samo, da se izgubi celotna pokritost spektra, ampak se stopnja izgorevanja preostalih sistemov poveča, ker zdaj nosijo neupravičeno obremenitev.

Dokumenti Pentagona so tudi razkrili, da bo Ukrajina opremljena z dvema novejšima sistemoma Nata - ameriškim Patriot PAC-3 in Aster 30-SAMP/T, ki je skupna italijansko-francoska stvaritev.

Tukaj je nova težava.

Ministrstvo za obrambo ZDA kupi le 230 raket PAC-3 na leto, novi razpored nabav pa tega števila sploh ne povečuje.

Samo ob nedavnem uničenju enega sistema v Kijevu pa je ukrajinska baterija neuspešno izstrelila: 32 raket.

Patriot Vir: Twitter
Patriot. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Sistem Aster je pravkar sicer na voljo, Italija in Francija pa sta se dogovorili, da bosta v prihodnjih letih dobavili 700 raket.

Kaj vse to pomeni, je precej jasno vsem, razen večini zahodnih novinarjev, ki pišejo popolnoma neverodostojne zgodbice o uspešni ukrajinski protizračni obrambi.

Pentagonov načrt za okrepitev ukrajinske zračne obrambe bo prisilil NATO, da bo zelo kmalu začel prazniti lastne zaloge. Pomanjkanje topniških granat se je dopolnilo še s pomanjkanjem protizračnih raket.

Pomanjkanje topniških granat se je dopolnilo še s pomanjkanjem protizračnih raket

Preprosto ni dovolj zalog ali obsežne proizvodnje, ki bi jo ZDA ali članice EU lahko uporabili za oskrbo Ukrajine; podpreti jih je mogoče le z neposrednim odžiranjem Natovih lastnih zalog, a je tudi teh premalo.

Medtem se gmotni položaj v Ukrajini hitro poslabšuje.

Njihovi topovi imajo vse manj streliva, protizračna obramba je podobno izčrpana in načrt za popravilo tega ključnega dežnika grozi, da se bo hitro povampiril in izpraznil Natove zaloge prestreznikov.

Celotna strateška logika Ukrajine se je obrnila.

Zdi se tudi, da ni nobenega dolgoročnega načrta za vzdrževanje ukrajinske vojne.

Proizvodnja raket za Patriote - datumi naročil in število izdelanih po letih
Proizvodnja raket Patriot v ZDA po letih. Vir: Posnetek zaslona

Načrti Pentagona za nabavo ne kažejo nobene resnične namere za povečanje proizvodnje ključnih sistemov.

Ukrajina je že doslej izstrelila okoli 10.000 GMLRS, zaradi česar je to še en sistem, kjer ukrajinska potrošnja močno presegajo ponudbo.

Za leto 2024 so v ZDA naročili izdelavo skromnih vodenih izstrelkov 5.016 GMLRS – raket, ki jih izstreljuje slavni sistem HIMARS.

Da bi rešil situacijo, mora Kijev svoje upe položiti v »protiofenzivo«, ki jo zahtevajo zahodni politiki.

Izvedle naj bi jo enote, ki so popolnjene samo na pol, imajo v rokah raznovrsten inventar različnih vozil in sistemov in so bile vsaka posebej šolane v drugi državi.

Kam to vodi, kažejo grozljivi prizori ukrajinskih vojakov, ki brate Ruse prosijo, da naj jih ubijejo, ruski medicinci pa odgovarjajo, da ne bodo in jim pomagajo...

»Ta Frankensteinova pošastna vojska – sestavljena iz skupine različnih tankov, IFV-jev, oklepnih transportnih vozil in topniških sistemov, ki so bili nabrani iz vseh koncev zveze NATO, bo verjetno pozvana, da prebije močno utrjene ruske črte z robustno posadko na jugu, kjer se bo zdrobila v prah in postala le dodaten mulj za stepo,« je te poskuse komentiral analitik Big Serge.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek