REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina v temi: Rusija začela z novo fazo vojne, množični napadi raket in dronov so predpriprava ofenzive

Ukrajina v temi: Rusija začela z novo fazo vojne, množični napadi raket in dronov so predpriprava ofenzive

Rusija je začela novo fazo vojne, s katero bo poskušala s strategijo »davljenja« zatreti vsako željo po boju in prisiliti režim v Kijevu, da sedejo za pogajalsko mizo in izpolnijo zahteve Moskve ali pa prisiliti prebivalstvo k obrnjenemu »oblastnemu inženiringu« z novim Majdanom, torej obratnim pučem, s katerim bodo odstranili Zelenskega z oblasti.

Odločitev je padla že v zadnjo nedeljo, operacija pa je stekla tako, da bo v naslednjem obdobju celotna Ukrajina v popolni temi, z uničeno celotno energetiko.

Nato se bo nadaljevalo postopno stiskanja Ukrajine do njenega dokončnega zloma.

Prvi cilj ruskih sil je energetski sektor.

Kombinacija manevrirnih, hiperzvočnih in balističnih raket z množično uporabo dronov kamikaze je noč za nočjo usmerjena na energetski sektor.

Rusija je začela novo fazo vojne, s katero bo poskušala s strategijo »davljenja« zatreti vsako željo po boju in prisiliti oblasti v Kijevu, da sedejo za pogajalsko mizo in izpolnijo zahteve Moskve ali pa prisiliti prebivalstvo k obrnjenemu »oblastnemu inženiringu« z novim Majdanom, s katerim bodo odstranili Zelenskega z oblasti.

Najprej veliko število cenejših raket in dronov izčrpa protizračno obrambo, nato sledijo napadi veliko hitrejših in nevarnejših izstrelkov.

Vsako noč letalske sile, vojaške raketne sile in mornarica izstrelijo več kot 100 raket H-101, H-555, H-22, H-32, H-47, 3M22 Cirkon z uporabo P-800 Bastion, Kalibr , Iskander M in K ter uničujejo energetski sektor Ukrajine.

Pri tem so ukrajinski strokovnjaki ugotovili, da so v raketah H-101 Rusi povečali bojne glave z 450 kilogramov na 800 kilogramov eksploziva.

Dodani so še kockasti elementi, ki bolje uničujejo energetske elemente.

Za povečanje bojnega tovora so ruski inžinerji zmanjšali rezervoar za gorivo.

Zelo se je povečala tudi natančnost raket, ki sedaj zadenejo do metra natančno.

Tarče napada so hidroelektrarne, termoelektrarne, razdelilne naprave, transformatorske postaje, razdelilne postaje za transport plina, vse, kar ima energetski pomen tako za vojsko in industrijo kot za vsakdanje življenje prebivalstva.

Brez elektrike pa ni vode, ker ne delujejo črpalke.

Ukrajinski vojaki s fronte medtem poročajo, da so popolnoma zj***ni, da so izgube pošastne in da so okoli njih le brezštevilni ranjenci.

Sami ne morejo iz rovov in ne vedo, ali bo evakuacija mogoča...

Začetek nove strategije se je začel z uničenjem hidroelektrarne Zaporožje, vendar ne z rušenjem samega objekta, temveč proizvodnih objektov, ki jih dejansko ni mogoče popraviti ali nadomestiti v kratkem času, s katerimi strateški objekti so izločeni iz uporabe za daljše obdobje.

Samo v noči na 29. marec so ruske sile izvedle vrsto napadov na energetske objekte, sisteme zračne obrambe ukrajinske vojske z brezpilotnimi letali Geran-2 kamikaze, manevrirnimi in balističnimi raketami.

Ukrajinski viri posebej pišejo o uporabi raket H-101 in Kinžal s strani ruske vojske.

Prizadete so bile termoelektrarna Dneper, termoelektrarna Krivoroška, ​​hidroelektrarna Srednje Dneprovska in transformatorska postaja Pavlogradska.

Prav tako je požar zaradi eksplozij zajel območje termoelektrarne Pridneprov v regiji Dnipropetrovsk. Težave z elektriko so zabeležili v regijah Čerkasi in Dnipropetrovsk.

Številni viri kažejo na že doseženo 50-odstotno uničenje ukrajinskega energetskega sistema.

Tarče napada so termoelektrarna Krivižor 2, hidroelektrarna Kanev na Dnjepru, transformatorske postaje z močjo 330 kW, skladišča plina v zahodni Ukrajini ter drugi strateški objekti.

Glavne tarče ruskega napada so tudi turbine, generatorji, plavži, vse, kar se uporablja pri proizvodnji električne energije in v industrijski proizvodnji.

Najslabše so jo doslej odnesli energetski objekti: Zmijev, Kaminskaja, Dnjeper, Kirviji Rog, Burštinska in Ladižinska termoelektrarna.

Termoelektrarni Burština in Ladižina v Ukrajini sta bili resno poškodovani in izključeni, njihova obnova bo trajala leta - pravi izvršni direktor ukrajinskega energetskega holdinga DTEK Dmitro Saharuk.

Številni viri kažejo na že doseženo 50-odstotno uničenje ukrajinskega energetskega sistema.

Ukrajina medtem zaradi ambicij zveze NATO v Ukrajini v boj pošilja - skorajda še otroke...

Če bodo takšni napadi pogostejši, bo Ukrajina izgubila energetske zmogljivosti za uporabo v hladni sezoni.

Ukrajinske oblasti so v izogib paniki prepovedale objavo podatkov o tovrstnem uničevanju.

Pomembno je omeniti, da ruska vojska tokrat cilja na termoelektrarne in hidroelektrarne, ne pa na transformatorske postaje, kot je bilo leta 2022.

S temi napadi se je Rusija odločila okrutno kaznovati Ukrajino za masaker v Moskvi, z uničenjem najbolj vitalnih objektov, ki so pomembni za normalno življenje in delovanje, kar lahko povzroči tudi množično zapuščanje mest, velike migracije proti EU in tudi podeželju.

Rusija s tem ne vrača Ukrajino v »kameno dobo«, kot so želeli storiti v zvezi NATO s Srbijo leta 1999, zagotovo pa jo vrača v 19. stoletje.

Edino upanje Ukrajine ostajajo jedrske elektrarne, vendar njihova zmogljivost ne zadošča za ukrajinske potrebe, zato se Kijev, da bi preprečil humanitarno katastrofo, zanaša na nujni uvoz električne energije iz Poljske, Slovaške in Romunije.

Jedrske elektrarne v tej fazi zaenkrat ostajajo izven kakršnih koli pretresov.

Najhuje je trenutno v Harkovu, ki je vsakodnevno pod udarom dronov, balističnih raket in načrtovanih letalskih bomb.

Harkov je drugo največje mesto v Ukrajini in sedež industrije v državi, tako civilne kot vojaške. Termoelektrarna TEC-5, ki je obstajala v tem mestu, je uničena, elektrike ni, življenjske razmere so vse težje.

Zelenski bo zagotovo prisiljen evakuirati milijone Ukrajincev bodisi v zahodno Ukrajino bodisi v Zahodno Evropo, kar bo pomenilo nov migrantski val, ki bo pritiskal na EU.

Prav tako ni več mogoče izključiti ruskih napadov na oporišča NATO v okoliških državah, ki so članice Nata, v kolikor bi od tam vzletali donirani ukrajinski lovci F-16. Na to je zahod vnaprej izrecno opozoril Vladimir Putin.

Vzporedno z uničenjem energetskega sektorja zaradi terorističnih napadov v Moskvi bodo na udaru tudi centri odločanja.

To je bilo že storjeno, ko je bil sedež SBU napaden s hiperzvočnimi raketami.

Zelo mogoče je, da bodo v določeni fazi vojne cilji postali tudi štirje večji mostovi na reki Dneper.

Uporaba taktičnega jedrskega orožja ni predvidena, a ni tudi povsem izključena.

Prav tako ni več mogoče izključiti ruskih napadov na oporišča NATO v okoliških državah, ki so članice Nata, v kolikor bi od tam vzletali donirani ukrajinski lovci F-16.

Na to je zahod vnaprej izrecno opozoril Vladimir Putin.

S tem bi se zelo verjetno sprožila vojna s severnoatalanskim zavezništvom, ker bi bil takoj aktiviran peti člen washingtonske pogodbe.

Zahodni analitiki ocenjujejo, da si Rusija tega ne bo upala storiti, zaradi povračilnih udarov NATO, predvsem pa ZDA.

Toda pri tem pozabljajo, da bo Rusija najprej udarila po evropskih zaveznikih.

Če bi ZDA medtem ustavile vojno – kar je zelo verjetno, saj bi nadaljevanje prineslo globalni spopad in tudi uničenje ZDA – jo bo najslabše odnesla zahodna Evropa.

ZDA in EU namreč nimajo obrambe pred orožjem, kot je ruski Sarmat.

Nato pa se bo pokazal ne samo kot poražen v Ukrajini, pač pa tudi kot neučinkovit za obrambo evropskih članic.

Šele potem bi EU morda lahko našla svojo izgubljeno samostojnost, odnosi na evrazijskem kontinentu pa bi se lahko spremenili in prinesli napredek vsem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek