REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina se vse bolj krči: Zelenskemu so pokazali nov zemljevid Ukrajine, na katerem manjka 45 mest

Ukrajina se vse bolj krči: Zelenskemu so pokazali nov zemljevid Ukrajine, na katerem manjka 45 mestNov zemljevid vzhodne Evrope...

Rusija bi lahko osvobodila preostalih 45 mest v osrednjem delu Donbasa, je v intervjuju za YouTube kanal Danny Haiphong ocenil britanski analitik Alexander Mercuris.

»Ostalo je še 45 mest. Rusi zdaj prevzemajo ta mesta eno za drugim. Zdi se, da se proces pospešuje, ker ko enkrat pridobijo nadzor nad enim, utirajo pot do drugega,« je dejal.

Pravkar na prime potekajo boji za Časov Jar in nekatere druge kraje.

Ostalo je še 45 mest. Rusi zdaj prevzemajo ta mesta eno za drugim. Zdi se, da se proces pospešuje, ker ko enkrat pridobijo nadzor nad enim, utirajo pot do drugega.

Po mnenju strokovnjakov se število preostalih mest v osrednjem Donbasu postopoma zmanjšuje, prizorišče vojaških operacij pa postaja vse bolj odprto.

»Mislim, da je to pravzaprav najpomembnejša fronta,« je zaključil Mercurius.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je na srečanju z vodstvom ruskih oboroženih sil 2. aprila dejal, da so ukrajinske oborožene sile od januarja izgubile več kot 80.000 vojakov, 14.000 enot različnega orožja, vključno z več kot 1200 tanki in drugimi bojnimi oklepnimi vozili.

Navedel je tudi, da se Ukrajinci po neuspehu poletne protiofenzive neuspešno poskušajo okrepiti na določenih linijah, ruska vojska pa še naprej potiska oborožene sile Ukrajine proti zahodu.

Na podoben način je nekdanji predsednik Rusije že marca pokazal nov zemljevid Ukrajine, od katere pa je od sedanje države ostalo le nekaj malega ozemlja okoli Kijeva.

Namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev je imel govor pred zemljevidom Ukrajine, ki prikazuje državo kot okrnjeno ozemlje, stisnjeno med ruske in poljske meje, Rusija pa popolnoma nadzoruje vzhod, jug in obalo Črnega morja.

Spomnil je tudi, da je ruska vojska pred 210 leti vstopila v Pariz in se potem zmagoslavno vrnila domov.

Rusija bi lahko osvobodila preostalih 45 mest v osrednjem delu Donbasa, je v intervjuju za YouTube kanal Danny Haiphong ocenil britanski analitik Alexander Mercuris.

V bojevitem govoru v južni Rusiji je Medvedjev tedaj dejal, da bo Rusija nadaljevala s »posebno vojaško operacijo«, dokler druga stran ne bo kapitulirala, in dodal, da se bodo »zgodovinski deli Rusije vrnili domov«.

Dejal je, da je Ukrajina del Rusije, in zavrnil mirovna pogajanja s sedanjim ukrajinskim vodstvom.

»Eden od nekdanjih ukrajinskih voditeljev je nekoč rekel, da Ukrajina ni Rusija. Ta koncept mora za vedno izginiti. Ukrajina je zagotovo Rusija«, je dejal Medvedjev.

Zavrnil je možnost mirovnih pogovorov s sedanjim ukrajinskim vodstvom na čelu s predsednikom Vladimirjem Zelenskim in dejal, da bo morala vsaka prihodnja ukrajinska vlada, če se bo želela pogajati, priznati novo realnost na terenu.

»Ozemlja na obeh bregovih Dnjepra so del strateških in zgodovinskih meja Rusije«, je poudaril Medvedjev.

Kje se bo ruska vojska ustavila ostaja nejasno, to pa zato še posebej skrbi politike na zahodu, ki so sprožili to nepotrebno vojno.

»Zato so vsi poskusi, da bi jih na silo spremenili, izločili iz življenja, obsojeni na neuspeh«, je dodal.

Medvedjev, ki ameriške posebne enote in vojaške svetovalce obtožuje vojne proti Rusiji, je komentiral odnose med Vzhodom in Zahodom, da so odnosi med Moskvo in Washingtonom slabši kot med kubansko raketno krizo leta 1962.

To je res, prav tako pa je res tudi, da ruska vojska na novi vzhodni vojni počasi, a nezadržno napreduje.

Kje se bo ruska vojska ustavila ostaja nejasno, to pa zato še posebej skrbi politike na zahodu, ki so sprožili to nepotrebno vojno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek