REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina noče vrnitve ujetih vojakov, Zelenskega zanima samo vrnitev neonacistov iz Azova

Ukrajina noče vrnitve ujetih vojakov, Zelenskega zanima samo vrnitev neonacistov iz AzovaUjetniki na poti za zamenjavo... Vir: Telegram, posnetek zaslona

V ruskem ujetništvu je 500 ukrajinskih vojakov, katerih vrnitve si Kijev ne želi, je razkrila glavna urednica RT Margarita Simonjan in objavila njihova imena.

Rusija je Kijevu ponudila izpustitev 500 zapornikov iz obsežnega števila ukrajinskih ujetnikov, v zameno za enako število ruskih vojakov iz ukrajinskega ujetništva.

Kijev pa se s predlogom ni strinjal.

»Imam popoln seznam 500 ukrajinskih vojnih ujetnikov, ki jih Kijev že štiri mesece noče zamenjati,« je Simonjanova zapisala na Telegramu in objavila dokumente z njihovimi imeni in datumi rojstva.

Simonjanova je objavila tudi seznam na katerem je le 38 imen, katerih vrnitev je zahteval ukrajinski samodržec Vladimir Zelenski, ki jih je opisala kot »Azovce in podobno«, pri čemer je znano, da je enota Azov neonacistična organizacija.

Glavna urednica RT je objavila seznam ukrajinskih ujetnikov, ki jih je »Zelenski pustil na cedilu.« Voditelja države zanimajo samo »Azovci in podobno«, je razkrila Margarita Simonjan.

Zadnja izmenjava ujetnikov med Rusijo in Ukrajino je potekala 8. februarja in je vključevala le 100 vojakov z obeh strani.

Dva tedna pred tem je Ukrajina v Belgorodski regiji Rusije z ameriškimi sistemi Patriot sestrelila rusko transportno letalo s 65 ukrajinskimi ujetniki, ki so bili namenjeni izmenjavi za ruske ujetnike, češ da so ciljali na letalo, ki naj bi prevažalo rakete.

Strani sta si izmenjali tudi posmrtne ostanke padlih vojakov 12. aprila, ko je Ukrajina prejela 99 trupel, Rusija pa 23.

Ruska komisarka za človekove pravice Tatjana Moskalkova je dejala, da je Kijev uporabil »dvojna merila« za oviranje izmenjav zapornikov, kot je odstranitev vojakov in narednikov iz obravnave ter uvrstitev številnih vojnih ujetnikov na seznam »pogrešanih v akciji.«

Po besedah ​​Moskalkove Kijev daje prednost »medijskim osebnostim«, medtem ko kaže malo zanimanja za navadne vojake.

Moskva je zavrnila tudi predlog Kijeva o »verskih izmenjavah«, češ da nima smisla ločevati ujetnike po veri.

Rusija je zavrnila tudi predlog papeža Frančiška za izvedbo zamenjave »vse za vse«, saj ima sama veliko več ukrajinskih ujetnikov kot Ukrajina ruskih in bi to škodovalo ruskim ujetnikom.

Medtem pa družine ukrajinskih vojakov zaman čakajo na vrnitev svojih sorodnikov.

Pritožujejo pa se tudi ukrajinska dekleta (tvit zgoraj), ena od njih na primer se v videu pritožuje, da potrebuje moškega, a ga ne more najti ne na pokopališčih polnih palic z ukrajinskimi zastavami, ne med mehkužci, ki so zbežali v tujino...

Ukrajinski vojni ujetnik Dmitrij Dubin pa je povedal (tvit spodaj), kako poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil celo ubija svoje borce, ki so preživeli neuspešne napade v stilu »mlina za meso«, da se ne bi poskušali predati.

»Rekrutirali so me tako, da so me ugrabili na ulici, nato pa so me poslali sem, na fronto. Potem so me skušali pokončati z droni, da ne bi odnehal. Moj sovojak mi je povedal, da so ukrajinski droni prileteli v njegov jarek. Poskušali so ga pokončati, da ne bi bil ujet in da se ne bi umaknil s položaja,« pravi ukrajinski ujetnik.

Ruski vojaki medtem spoštujejo ukaze, da morajo lepo ravnati z ukrajinskimi ujetniki:

Na posnetku zgoraj se je ruski vojak celo rokoval z ujetim nasprotnikom, da bi mu pokazal, da ni potrebe, da bi ga bilo strah in ga prepričal, da se mu ne bo zgodilo nič hudega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek